Neoznámený test izraelské balistické rakety vyhrotil napětí na Blízkém východě

3. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Izrael dnes bez oznámení ve východním Středomoří vyzkoušel balistickou raketu, jejíž vývoj sponzorují USA. Test byl zaznamenán a oznámen Ruskem na radarové stanici v Armaviru poblíž Černého moře, která má zachycovat informace o raketách z Evropy a Íránu. Událost dále vyhrotila napětí na Blízkém východě vyvolané intervencí v Sýrii, kterou prosazuje americký prezident Barack Obama.

Ranní test byl poprvé oznámen ruskými médii odvolávajícími se na bezpečnostní představitele. Ti hovořili o dvou balistických "objektech" odpálených východním směrem zprostřed moře - přibližně směrem k Sýrii.

Finanční trhy zachvátila panika, dokud izraelské ministerstvo obrany neoznámilo, že spolu s Pentagonem provedlo test vlastního raketového systému Sparrow, který simuluje rakety dlouhého doletu ve výzbroji Sýrie a Íránu. Jedná se o terče používané při testech protiraketového systému Arrow spolufinancovaného USA. Podle Izraelců se jednalo o "rutinní test".

Ministr obrany Moše Jalon odmítl otázku novinářů, zda test nebyl nevhodně načasován. Podle konstruktéra Uziho Rabina byla zkouška systému naplánována velmi dlouho dopředu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8197

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2013