Moc nejen korumpuje, ale také mění vaši mysl

27. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Pokud chcete zabránit katastrofám jako opakování globální finanční krize nebo eskalace krize na Středním východě, varování přítomná v řecké mytologii mohou poskytnout důležitá poučení. V dějinách se vyskytuje fenomén přehnané sebedůvěry (hybris) a následného ponížení a zničení (nemesis) mocných vůdců. Vysoce postavené osoby politiky, finančnictví, byznysu i akademické sféry na konferenci britského Judgeova institutu v Cambridge tento týden konstatovaly, že si lídři musejí být vědomi vlastních hybristických sklonů a podnikat aktivní kroky, aby zabránili rozvoji hybristického syndromu. To je získaná osobnostní porucha, která v případě, že se vymkne kontrole, může vést ke katastrofálním rozhodnutím. Po opuštění úřadu má tendenci vymizet.

Hybristický syndrom byl poprvé popsán v roce 2009 lordem Davidem Owenem, neurologem a bývalým ministrem zahraničí. S americkým kolegou Jonathanem Davidsonem popsali charakteristické rysy této poruchy, jako bujnou sebedůvěru, bezohlednost a opovrhování druhými, jež se projevují v tom, čemu Bertrand Russell říkal "opilost mocí".

Čtyři britští premiéři - Lloyd-George, Chamberlain, Thatcherová a Blair - a jeden americký prezident - George W. Bush - splňují klinickou diagnózu hybristického syndromu (HS). Owen tento syndrom definoval jako "poruchu z držení moci, zejména moci spojené se zdrcujícím úspěchem, moci držené po dobu více let a s minimálními omezeními".

Nejen političtí lídři, ale každý držitel moci v jakékoliv společenské sféře má sklon získat HS.

Řada lidí, kteří dosáhnou vysokých pozic, uspěla díky dobře uspořádaným výběrovým procedurám. Vypadají normálně a vyrovnaně. Avšak HS je osobnostní změna. Čím déle je mocenská pozice zastávána, tím větší je pravděpodobnost vzniku poruchy.

Podle psychiatra Garetha Owena je idea spojení mezi mocí a psychopatologií pro moderní medicínu novinkou a zůstává zatím otázkou, zda HS lze předcházet, sledovat jej, nebo léčit.

Existují pozice, na něž se proderou pouze heroické osobnosti "v nadživotní velikosti" a jakmile jich dosáhnou, jsou oblopeny zdmi, zrcadly a lháři. Je těžké něco zjistit od lidí, kteří s vámi neustále souhlasí.

Politici mají alespoň nějakou zpětnou vazbu v podobě tisku a voleb, ale ředitelé korporací často nemusí čelit realitě vůbec.

Profesor Christoph Loch doporučuje následující opatření proti vzniku zmíněné poruchy:

  • Buďte si svého sklonu k hybris vědomi (nemyslete si, že máte vždycky pravdu)
  • Buďte pokorní - ptejte se sami sebe, zda jste se nemohli zmýlit
  • Omezte svou moc (mj. dobrovolně zapojte do rozhodování širší výbor)
  • Dávejte si ve svém prostředí pozor na fenomén "Ano, šéfe"
  • Zůstaňte v pravidelném kontaktu s odpůrci a udržujte trvalý přísun vnějších informací od nezávislých lidí
  • Pravidelně si pro sebe artikulujte své etické hodnoty
  • Trochu opilosti mocí si dopřejte - nebuďte mučedníkem

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14284

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2013