Globální oteplování je nyní "nesporné"

27. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Na pevninách, ve vzduchu, v oceánech je nyní globální oteplování "nesporné", konstatuje zásadní analýza o podnebí na planetě Zemi. Zpráva panelu OSN pro klimatologii uvádí podrobné hmotné důkazy potvrzující pokračující globální oteplování.

Vědci jsou si z 95 procent jisti, že je lidstvo "dominantní příčinou" růstu teploty na planetě Zemi, k němuž dochází od padesátých let dvacátého století.

Dodávají, že zpomalení oteplování za posledních patnáct let je příliš krátkou epizodou na to, aby to jakkoliv ovlivnilo dlouhodobé trendy.

Panel OSN varuje, že pokračující emise skleníkových plynů způsobí další oteplování a změny ve všech rysech systému klimatu na planetě Zemi.

Má-li se těmto změnám zabránit, bude zapotřebí "podstatného a trvalého snížení emisí skleníkových plynů".

Právě vydaný dokument panelu IPCC, šestatřicetistránková zpráva, překypující věcnými informacemi, je považována za dosud nejzásadnější dokument přispívající k pochopení mechanismů oteplování naší planety.

Zpráva uvádí otevřeně, že od padesátých let dvacátého století jsou mnohé zaznamenané změny systému klimatu "bezprecendentní, a to na prostoru desetiletí až staletí".

Podrobnosti v angličtině BBC

0
Vytisknout
12129

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2013