Otevřený dopis ministru vnitra

Jak Česká pošta plýtvá penězi uzavíráním nevýhodných zakázek

1. 10. 2013

čas čtení 6 minut


Vážený pan Martin Pecina
Ministerstvo vnitra ČR
Náměstí Hrdinů 1634/3
140 21 Praha 4

Vážený pane ministře,

Jako občan a starosta obce Vír jsem znepokojen informacemi o plánovaném zavírání poštovních služeben v malých obcích. Pošta na vesnici patří mezi instituce, bez nichž je, především v chudých oblastech, rozvoj oblasti jen těžko představitelný.

Rakovina české společnosti

1. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V posledních několika dnech jsem se zájmem sledoval vyjádření nového šéfa pražského Dopravního podniku (např. v  Otázkách V. Moravce) o tom, jak chce zlepšit jeho hospodaření. O pražském Dopravním podniku se veřejně mluví jako o dojné krávě, který -- slovy V. Lásky, který měl za ředitele Liche připravoval audit podniku, který vyústil v trestní oznámení -- "ovládala zločinecká struktura", aby vyváděla veřejné peníze do soukromých rukou.

Případ je tak drsný, že vedl nejen ke vzpouře ODS a TOP09 proti vlastnímu primátorovi Svobodovi, který Liche a Lásku instaloval, ale i k trestnímu stíhání skoro celého pražského zastupitelstva. Je jasné, že pro ozdravení nefungujícího podniku je zapotřebí v prvé řadě udělat pořádný audit minulosti a zarazit rozsáhlou zlodějinu. Současný ředitel ale místo toho mluví o zastavení růstu platů a omezování slev pro děti a důchodce. Tohle je dokonalá ukázka rakoviny, která rozežírá českou společnost: peníze se odvedou někam na soukromé účty a řekne se, že nemáme na to, abychom udržovali veřejný zájem, zaplatí to chudí, rodiny s dětmi a důchodci. Někdo jiný pak bude řešit otázku, jaké hodinky si má vzít večer na ples, jestli ty za půl milionu nebo ty za dva.

Stejně je to s OKD. Díky tvrdé práci horníků někdo vydělá obrovské peníze a místo toho, aby se o ně s horníky podělil, když přijdou zlé časy, tak si je prostě vezme a převede je někam do ciziny, přičemž horníky s jejich rodinami vyhodí na dlažbu. Jiným příkladem může být chování České pošty, jak ho líčí pan starosta Stalmach v dnešních Britských listech.

Nemám radost z toho, že ideologičtí novináři v IHned psali tak dlouho a usilovně ve prospěch mocných, až se tím připravili o zaměstnání

1. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Boris Cvek i Petr Nachtmann mají samozřejmě stoprocentní pravdu, když poukazují na to, že si pravicoví novináři v Hospodářských novinách svou pitomostí sami zavinili svůj vyhazov. Namísto toho, aby hájili základní principy demokracie a vytvářeli záruky na ochranu bezbranných lidí vůči zvůli mocných, lezli z vlastní blbosti a iracionální ideologické zaslepenosti mocným do zadku, až s nimi mocní - proti kterým novináři nevybudovali pro řadové občany, jako jsou oni sami obranu - po zásluze zatočili.

Nutně to může vyvolat u nezúčastněných pozorovatelů do určité míry ironický úsměv, ale ve skutečnosti je to dost tragická událost. Když někdo někomu svévolně zničí existenci, ať je to v Česku nebo jinde, je to vždycky špatná zpráva.

Je to špatná zpráva, že novináři z Hospodářských novin natolik selhali, že nepůsobili jako hlídací psi demokracie, takže na svou indolentní praxi nakonec zařvali i sami. Nezničili tím totiž existenci pouze sobě, ale tím, že rezignovali na to, co je jejich zásadní úkol, totiž hájit slabé a bezbranné členy společnosti, podstatnou měrou poničili Českou republiku.

Novináři z Respektu i z Hospodářských novin jsou kromě své ideologické zabedněnosti i neuvěřitelnými pokrytci - se svým předstíráním, že o kontroverzních činech svého zaměstnavatele Bakaly nemusejí psát, a čtenáři jim prý i tak dál budou věřit.. :) Jindřich Šídlo, Erik Tabery i další měli samozřejmě z Bakalových tiskovin odejít už dávno, pokud mají kouska cti v těle.

Doufejme, že tragická situace - nemůžeme se posmívat vyhození desítek novinářů z Bakalových podniků - povede k aspoň určité míře prozření.

Že si lidé typu Jindřicha Šídla konečně uvědomí, že skutečnost je o hodně složitější, než jak ji za posledních pětadvacet let zkreslovali, že nestáli na straně dobra a světla, že si člověk musí udržet nezávislost a integritu za každou cenu a že stojí za to hájit základní lidská, demokratická a sociální práva, protože se může sakra stát, že je jednou - neočekávaně, a může to nastat pozoruhodně brzy - bude i dosud zaprodaný novinář potřebovat.

Pravicoví novináři jako hostinský Palivec

1. 10. 2013 / Petr Nachtmann

čas čtení 3 minuty

*Mainstreamová média v Česku dosud okupovali pravicoví novináři. Dozvídali jsme se od nich různá moudra: Kuponová privatizace je super, odbory jsou hrůza, zaměstnanci pražské MHD by neměli stávkovat. Jindy jsme se od nich informace nedozvěděli: Publicity se nedostalo divoké stávce v Nošovicích ani likvidaci mnoha etnických menšin v "osvobozeném" Kosovu.

K osudu českých novinářů

30. 9. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když tak sleduji současnou situaci v českých novinách, napadá mne tento příběh: žil byl v jedné malé zemi hlídací pes demokracie, který místo tvrdé práce na hájení veřejného zájmu rozptyloval pozornost lidu té země různými hloupostmi a povrchnostmi a který zároveň vyvolával ve všech pocit, že názorů a kauz je příliš mnoho na to, aby byla veřejnost opravdu rozhněvána a vyžadovala opravdovou nápravu poměrů.

Postupný ústup demokracie do rukou bohatých lidí, kteří zbohatli za podivných okolností právě díky tomu, že demokracie nefungovala a nefungovala stále více, nakonec dospěl tak daleko, že si tito lidé hlídacího psa koupili.

A hlídací pes byl zpočátku rád, že je v dobrých, bohatých rukou, které ho budou dobře krmit. Brzy však zjistil, že jeho funkce se stala zbytečnou a že jeho majitelé ho nejen nepotřebují, ale koupili si ho proto, aby ho nechali utratit.

A tak se hlídací pes demokracie stal sám obětí změn, před nimiž měl veřejnost chránit.

Já mám ráda básníci, proto #Volím_pravicí holou zadnici

1. 10. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pravicového tisku již v české kotlině a moravském úvalu beztak netřeba. ODS avantgardně přešla na Twitter a billboardy a obrozenecky tam veršuje, zatímco Hlavu vzhůru opisující i svůj název z ódéesáckých plakátů let devadesátých se po vzoru Marečka podávajícího pero učí tesati rýmy pouličních odrhovaček s použitím lámané rumunštiny - snad aby ve finále mohla adoptovat okřídlenou hlášku lesníka Vilji Déziho z Tajemství hradu v Karpatech.

Pravice a levice

1. 10. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 8 minut

Paní Alice Valkarová se podivuje slovům paní Sylvy Šporkové: "A ač se to levicovému intelektuálovi může zdát podivné (ve své povýšenosti dokonce tvrdí, že hloupé), jsou lidé, kteří prostě vyznávají pravicové hodnoty bez ohledu na to, kolik korun mají měsíčně na své živobytí. A tyto hodnoty nezradí, ač by to pro ně mohlo být "hmotně" výhodné. (Abych se vyhnula nedorozumění -- pravicovými hodnotami nemyslím to, co tu v minulých letech předváděly ODS a TOP....."

Rusko pochybuje, že Západ přivede syrské povstalce na mírovou konferenci

1. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes vyjádřil pochybnosti, že se západním státům podaří přesvědčit zástupce syrské opozice k účasti na mezinárodní mírové konferenci, která se má konat v polovině listopadu. Učinil tak poté, co mezinárodní vyslanec pro Sýrii Lachdar Brahímí prohlásil, že cílové datum konference "není 100% jisté" a odvolal se na nejednotu povstalců.

Přistoupení syrské vlády k Úmluvě o zákazu chemických zbraní zlepšilo vyhlídky mírové konference, kterou Rusko a USA navrhly v květnu. Lavrov ovšem upozornil, že se konference musí uskutečnit brzy, protože radikálové a džihádisté mezi povstalci v Sýrii posilují své pozice.

Lavrov hovořil po schůzce s Ekmeleddinem Ihsanogluem, generálním tajemníkem Organizace pro islámskou spolupráci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Nedohoda v Kongresu vyvolala v USA uzavření federálních úřadů

1. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Kongres noční opakovanou nedohodou vyvolal uzavření federálních úřadů, a to kvůli dlouhodobému sporu Obamovy administrativy o reformu zdravotní péče. Zhruba 800 000 státních zaměstnanců zůstává dočasně bez práce a vláda přerušuje většinu federálních programů a služeb, které nejsou nezbytně nutné.

Faktura za energie z Holandska

1. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

je kupodivu stejně jednoduchá a přehledná jako britská faktura firmy EON. Poslala nám ji Iva Vytlačilová z Delftu. (Na druhé straně, kterou z technických důvodů nepublikujeme, je přehledný rozpis potřebovaných energií, jejich cena a přehled administrativních poplatků.) Proč to nejde v Česku?

Další pochybnosti nad syrským útokem z 21. srpna:

Došlo vůbec v Muadamíji k chemickému útoku?

1. 10. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Sharmine Narwaniová ze St Antony's College v Oxfordu publikovala v bejrútském levicovém listě Al Akhbar (Zprávy) rozsáhlou analýzu zprávy inspektorů OSN o chemickém útoku na předměstí Damašku. K útoku došlo 21. srpna a nechybělo mnoho, aby po něm následovala americká intervence. Narwaniová dospívá k závěru, že zpráva inspektorů vyvolává více otázek, než kolik jich zodpověděla. Obsahuje podle ní sporné závěry a některé zjištěné údaje nejdou dost dobře vzájemně dohromady.

Na milost a nemilost

1. 10. 2013 / Bruno Solařík

čas čtení 10 minut

V článku na Alarmu Ádvojky napsal Ondřej Slačálek s ironií:

"Chtít po spisovatelích, aby se dívali kolem sebe, to je přece bolševismus! [...] Kdo by si dovolil [...] požadovat po spiritualistickém básníkovi, aby se sem tam podíval z oken svého bytu?"

Dodal bych bez ironie, že nakročení k totalitarismu v kultuře spočívá nejen v tom, chtít a požadovat po básníkovi, aby se díval kolem sebe nebo z okna, nýbrž v tom, chtít a požadovat po básníkovi a poezii vůbec cokoli.

Marné hledání provazu v domě oběšencově aneb nepravdy kancléře Mynáře

30. 9. 2013 / Dita Portová

čas čtení 5 minut

reakce na rozhovor s kancléřem Vratislavem Mynářem v deníku Právo "Do vlády s ČSSD bych šel, ale bez Sobotky a Zaorálka, říká Vratislav Mynář"

Nevím, z čeho se stává bezpečnostní prověrka, je-li její součástí i pravdomluvnost, tak se nedivím, že ji kancléř Vratislav Mynář raději sám přerušil. V rozhovoru, který poskytl deníku Právo 27.9.2013, je jedna nepravda vedle druhé. Plzeňská organizace má prý třicet členů, má jich víc než sto. Dvanáct krajů si prý vzalo k srdci neobsazovat posty lídrů svými funkcionáři. Šéfové SPOZu kandidují hned ve čtyřech krajích.

Uzavření federálních úřadů v USA zasáhne zejména turisty a kupce nemovitostí

30. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Uzavření federálních úřadů kvůli neschválení rozpočtu, které reálně hrozí po ukončení fiskálního roku dnes o půlnoci, může mít pro některé dalekosáhlé důsledky, ale na jiné bude mít pouze minimální vliv. Pošta nepřestane fungovat, sociální a zdravotní dávky budou vypláceny i nadále. Avšak národní parky, muzea a ZOO fungovat nebudou a malí a střední kupci první nemovitosti usilující o hypotéky se státní zárukou si budou muset počkat.

Interpretace o důchodcích paní Šporkové není úplně přesná

1. 10. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 11 minut

Jakkoliv se paní Šporková ve svém článku snaží o objektivní pohled na "stav důchodců v Čechách" (a samozřejmě i na Moravě) myslím, že je to dost nepřesné, neřku-li neobjektivní. Vůbec mi nejde o to rozcupovat její názory, ale v rámci možnosti objasnit či upřesnit některé pohledy a názory také z mých (a nejen mých) zkušeností. Jak paní Šporková uvádí, jsou to její osobní poznatky a zkušenosti, což jí samozřejmě neberu, každý máme své a mohou být (a také jsou) i značně odlišné. Přesto jsou ty její poznatky a zkušenosti víceméně pozoruhodné.

Mé mladé přítelkyni VII

1. 10. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 21 minut

Přítelkyně moje, předcházející dopis se převážně týkal Pražského jara. Pak přišla normalizace, jejímž počátkem byla výměna Dubčeka Husákem v dubnu 1969. Teprve o další rok později přišlo období čistek v komunistické straně. A až po nich došlo na nestraníky. V rámci pracovního hodnocení byla zorganizována celonárodní podpisová akce, při níž měl zbytek populace vyjádřit podpisem souhlas s "přátelskou pomocí". Svým způsobem to byla obdoba Anticharty. Jen se nikdo nemohl později vymlouvat, že nevěděl, co podepsal.

Jsou učitelé, kteří změní dětem život

1. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

"Každý byl někdy ovlivněn učitelem nebo dospělým a každé dítě potřebuje hrdinu," říká Rita Pierson v krátkém videu, které je inspirativní výzvou nejen učitelům.

Tak jako Rita Pierson měnila a ovlivňovala děti k lepšímu, tak i BL mění a pozitivně ovlivňují život lidem, kteří se dostali do těžké životní situace a s pomocí laskavých čtenářů se takto, alespoň někteří lidé dostanou z finanční pasti. Nádherná ukázka toho, jak se dobrý úmysl v lidech aktualizuje na konkrétní skutky a činy. Dobrý úmysl je klíčem k pravé duchovnosti, píše Ludmila Texlová.

Manuálně pracující mívali vysoké důchody

30. 9. 2013 / Alice Valkarová

čas čtení 3 minuty

Paní Sylva Šporková asi správně předpokládala, že v reakci na její článek se ozve řada lidí. Nedá mi to a tak také píši pár řádků. S většinou jejich úsudků více méně souhlasím. Je pravdou, že i v minulém režimu měli někteří lidé mizerné důchody. I má babička měla důchod těch 150 Kčs, bylo to ale hlavně proto, že v podstatě byla zaměstnána jenom před svatbou a to bylo před r. 1911. Poté byla buď v domácnosti, nebo pracovala na svém malém hospodářství (tzv. záhumenku). Vzhledem k tomu hospodářství a tomu, že děda, který odešel do penze ovšem už za války, měl důchod vyšší, neměli problémy přežít. Oba zemřeli v polovině šedesátých let. Vím ovšem, že někteří důchodci na tom byli opravdu špatně a že se o tom moc nemluvilo (i když v šedesátých letech jsem viděla na toto téma dost otřesný dokumentární film, nepamatuji si režiséra). Největší problém měli lidé, kteří byli sami a kteří bydleli ve městech. Mí rodiče měli důchod poměrně slušný. Otce vyhodili v rámci akce 70 000 do výroby v r.1950 z úřadu, kde pracoval jako právník. Poté strávil 16 let ve výrobě, ve slévárně a v hutích. Hodně se nadřel, ale plat měl na tu dobu relativně vysoký. Spokojený rozhodně nebyl a po r. 1966 se vrátil opět na místo právníka, kde pracoval až do penze, během těch posledních let v úřadě si přivydělával překlady z němčiny. Řekla bych, že lidé, kteří pracovali manuálně, měli za minulého režimu díky vysokým platům také poměrně slušné penze (např. horníci).

Úvaha, proč se penzisté nemohou ani nechtějí spojit, je asi do značné míry správná. Stejně tak jako lidé středního věku i penzisté představují širokou škálu politických názorů. Zdá se, že ani jejich momentální špatná situace je nepovede k tomu, aby změnili svou politickou orientaci. Politické postoje jsou prý určeny více méně geneticky a lidé si pak už jen hledají více či méně chabé argumenty pro podporu svých postojů.

Mně by ale zajímalo, jak by autorka článku definovala pravicové hodnoty? Co to je? Já jsem vždy měla zato, že pravice a levice se liší hlavně v tom, jak se dívají na sociální politiku státu. Pravice pokládá důraz na to, že každý sám svého štěstí strůjcem, levice se orientuje spíše nato, aby ti, kteří z nějakých (ať už nezaviněných či zaviněných) důvodů tempu těch úspěšných nestačí, žili také jakž takž důstojně. Z tohoto hlediska se mi líbil tento názor: Pokud bohatý člověk volí levici, je to excentrik, pokud chudý člověk volí pravici, je to blbec.

BRITÁNIE:

Počet demonstrantů proti vládním škrtům výrazně převýšil počet delegátů na výročním sjezdu Konzervativní strany

30. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Přibližně 50 000 občanů demonstrovalo proti vládním škrtům v první den výročního sjezdu vládnoucí Konzervativní strany v britském Manchesteru. Sjezdoví delegáti byli přivítáni skandováním demonstrantů o "konzervativních sviních". Počet demonstrantů převýšil počet delegátů sjezdu v poměru asi tří ku jedné. Frances O'Grady, generální tajemnice britské odborové ústředny TUC, konstatovala, že demonstrace umožnila "tisícům obyčejných lidí ukázat vládě přesně, co si myslí o její politice".

Demonstrace prošla městem do městského parku, kde pronesli projevy mluvčí a hráli hudebníci pod hesly "Zachraňte britské zdravotnictví" a "TUC brání pracovní příležitosti a služby" a "Ne škrtům".

Výroční sjezd Konzervativní strany také postihla kontroverze, když hlavní politický korespondent BBC Norman Smith uvedl, že mu bezpečnostní orgány v kongresovém centru zabránily filmovat demonstraci. Policie, Konzervativní strana i soukromá bezpečnostní firma, zajišťující bezpečnost v kongresovém centru, se od takového zákazu distancovaly.

Podrobnosti v angli ZDE

Důchodci -- trochu jiný pohled

30. 9. 2013 / Sylva Šporková

čas čtení 7 minut

V poslední době se na BL objevila spousta článků na téma "živoření důchodců" a spolu s nimi jak nostalgie po době bývalé, tak návrhy, jak by se důchodci měli spojit a společně bojovat za "svou věc". I když je mi jasné, že můj názor tady bude rozcupován, nedá mi to, abych k jednotlivým myšlenkám (z několika různých článků) nenapsala pár vět.

Ubozí boháči

30. 9. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 12 minut

Před několika dny jsme při hledání cesty do průhonického parku bloudili. Cesta, kterou nám lidé ukázali byla zahrazena hromadou hlíny takže jsme hledali dál. Dostali jsme se při tom do jedné obce, která evidentně přetékala bohatstvím svých obyvatel. Všechno nová výstavba. Rozlehlé pozemky, domy připomínající spíše malé hotely. Bratru za desítky milionů.

Kdopak tam asi bydlí, napadne člověka otázka. Čím tak prospěli národu, že byli odměněni takovou měrou, že si mohou stavět tak úžasná sídla. Žijí tam asi samí takoví vynikající lidé, kteří mají měsíčně půl milionu k výplatě a když jsou eventuálně odvoláni z takto lukrativního místa, obdrží na rozloučenou odměnu takových třeba dvanáct milionů. Průměrnému důchodci by takové peníze vystačily na sto let života. Stejně tak měsíční odměna takto vynikajících občanů by mohla učinit snesitelným život mnoha desítkám mladých maminek, které se starají o budoucnost národa.

V Česku je všechno jinak. I konzervativci jsou tady jiní - uctívají nepoctivost

30. 9. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 7 minut

„My jsme konzervativní strana,“ opakovaně v předvolební kampani prohlašuje předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Co tím míní, vzhledem k jeho dlouholetému nekonzistentnímu působení v politice, nemůže být jasné ani jeho kmenovým voličům. Podle wikipedie konzervatismus klade důraz na řád, autoritu, tradice, vlast, rodinu, náboženství, soukromé vlastnictví, hierarchizaci společnosti a morálku. Každý anglosaský a rovněž rakouský, či německý konzervativec potvrdí, že nadto ctí a řádně plní své daňové povinnosti vůči státu. Shrnuto a podtrženo, základní zásadou konzervatizmu je dodržování zákonů a pravidel, ne jejich obcházení.

Děkujeme, pane Martine Sobotko z ČEZu, za veřejné přiznání

30. 9. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 21 minut

Děkuji mluvčímu ČEZu za zveřejnění vztahu této polostátní společnosti k zákazníkům. Pochopila jsem, že:

1.) elektřina není pro sociálně slabé občany a ti si musí hledat jiné zdroje energie, ("Jak sama píše, jsou nad její možnosti i zálohy vyměřené podle její skutečné spotřeby,...")

2.) elektřina je jednou z příčin likvidace rodin a malých národních firem v Evropě, ("Skutečná pomoc pro ni proto spočívá v nalezení bydlení, které ji nebude ruinovat." + "Pokud by elektřinu museli ze zákona platit všichni dodavatelé, pro některé z menších by to mohlo být likvidační.")

3.) administrativní práce jsou v dnešní technicky pokročilé době pro ČEZ nadlidským úkolem ("... od roku 2011 do letoška obdržela 13 písemných upomínek...")

29108

Hrozí nám apokalyptické vymírání

30. 9. 2013 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

"Dračí vejce": Žena, královna planety, si prohlíží zkamenělé dinosauří vejce, pozůstatek vládců Země, jejichž kosti zavál písek. Co zbyde po nás? A kdo si to bude prohlížet?

Odborníci z panelu OSN pro globální oteplování dospěli k závěru, že se planeta otepluje a že za to mohou lidé. To je závažné zjištění, neboť Země je laskavá k životu, protože podmínky na povrchu planety jsou blízké trojnému bodu vody. Fázové přechody mezi jednotlivými skupenstvími H2O svému okolí odebírají nebo dodávají energii. Zásoby vody na povrchu Země tak vyrovnávají krátkodobé klimatické výkyvy. V současnosti průměrná teplota atmosféry stoupá a může se stát, že roztají polární ledovce. Systém by tak ztratil jednu fázi a podnebí by na to reagovalo nárůstem extrémních jevů. Tání ledovců také zvedá hladinu světového oceánu, který zaplavuje pevniny.

Jak vypadá účet za plyn a elektřinu ve Velké Británii?

28. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Čtenáři si ve větších počtech stěžují na ČEZ, že jsou jeho faktury za energie nepřehledné. Totéž se týká i jiných prodejců energií v České republice. Martin Sobotka, mluvčí ČEZu, argumentuje, že to tak musí být, neboť to určují zákony Evropské unie.

Kupodivu, ve Velké Británii - na rozdíl od Česka - zřejmě zákony Evropské unie umožňují, aby byla faktura za energie jasná, přehledná a férová. Přitom přece zákony Evropské unie musejí platit všude stejně...

No posuďte sami. Nepřivítali byste, kdyby vám české energetické podniky posílaly takové faktury, jakou jsme z angličtiny přeložili níže?

Prý by to v ČR porušovalo zákon... :)

Obávám se, že podstatou tohoto problému je idiocie českého školství. Žáky a studenty nutí v českých školách učitelé nesmyslně, aby memorovali množství encyklopedických informací, na základě mylné představy, že je podstatou inteligence, když má člověk v mozku co největší množství faktů. Ve skutečnosti je podstatou inteligence schopnost analyzovat skutečnost a vybírat to, co je podstatné. To však nikdo žáky v českých školách neučí, a pak vznikají takové nesmysly, jako jsou české účty za energie.

Ač mám k mluvčímu ČEZu panu Sobotkovi největší respekt a oceňuji, že se účastní diskuse s našimi čtenáři, musím poukázat na to, že spotřebitele OPRAVDU NEZAJÍMÁ, jaké dílčí částky platí jakým firmám a že za přenos energie tu a tam platí 10 nebo 50 Kč. To jsou interní podružnosti procesu dodávky energií, jimiž vůbec nemá být spotřebitel obtěžován.

V dnešním světě už neexistují polyhistoři, kteří by dokázali svým mozkem obsáhnout VEŠKERÉ INFORMACE. Proto dochází k dělbě práce. Používáte-li mobilní telefon, nepotřebujete vědět, jak se vyrábí anebo jak funguje a jaká je přenosová cesta dat k vám... Posedlost množstvím dat bez schopnosti vybírat to podstatné vede k chaosu.

Jiří Jírovec: V Kanadě se také používají nepřehledné účty za elektřinu

30. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jiří Jírovec poslal přehled svých plateb za elektřinu, z něhož vyplývá, že i v Kanadě mu energetická firma účtuje proměnlivou cenu energie, podle času dne a podle výše spotřeby, a zakamuflovává mu ji různými dalšími správními poplatky, takže nelze vypočíst jednoduchou cenu za kWh a srovnat ji s cenami od konkurence.

Zdá se tedy, že "mráz přichází" z amerického kontinentu. V Británii naopak platí zákonná ustanovení, že faktury velkých podniků veřejných služeb musejí být přehledné a musí být možné jednoduše srovnávat jejich ceny, aby mohl řádně fungovat konkurenční princip a zákazníci si mohli rozhodnout, jaké ceny chtějí platit. (JČ)

Cena elektřiny v ČR se mění podle spotřeby

28. 9. 2013 / Jan Stejskal

čas čtení 2 minuty

Se zájmem jsem si přečetl článek pana Sobotky "Přeplněná faktura nechce mást!" A jak tak čtu ostatní příspěvky na téma ceny elektřiny u nás, patřím asi k oné menšině, která faktuře rozumí. Udělal jsem si už dávno excelovou tabulku na výpočet ceny elektřiny se zahrnutím všech zmíněných institucí, ať už jde o cenu za 1 kWh nebo cenu za odběrné místo. Koncem každého měsíce odečtu údaj na elektroměru a po zadání konečného stavu už vše běží samo. Chce to jen pravidelně sledovat stránky dodavatele, kde se příslušné koeficienty mění někdy až několikrát do roka.

Pan Sobotka ovšem pominul, že jako mluvčí ČEZ asi nebude platit totéž, co běžný zákazník, takže celkové částky za 1 kWh budou nejspíš u běžného zákazníka ČEZ jiné. A druhá věc, kterou také pan Sobotka neuvedl, je to, že spočítám-li měsíčně cenu za 1 kWh, vyjde mi každý měsíc jiná. A z té excelové tabulky je docela dobře vidět proč. Za poslední období mi třeba vychází cena s DPH:

Ceny elektřiny v ČR a v Británii

28. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Z údajů mluvčího ČEZ Martina Sobotky vyplývá zajímavá věc.

Cena elektřiny pro domácnost v ČR r. 2013: 4,87 Kč/kWh s DPH, případně 4,71 Kč/kWh (včetně DPH)*)

Cena elektřiny pro domácnost ve Velké Británii r. 2013: 3,906 Kč/kWh (včetně DPH 5%).

Průměrná měsíční mzda v ČR 2013: 24 953 Kč

Průměrná měsíční mzda ve Velké Británii 2012: 66 250 Kč.

Cena elektřiny od britské pobočky EONu je tedy o 24,7% levnější než cena elektřiny od ČEZU. Přitom britský průměrný plat je o 165% vyšší než průměrný plat v ČR.

Politikové v Británii kritizují tamější ceny energií jako přehnaně vysoké a chystají se proti nim zakročit.

*) Čtenář Jan Stejskal však kontrolou vlastního elektroměru a jeho srovnáváním s částkami, které je nucen za elektřinu platit, zjistil, že jeho cena elektřiny je podstatně vyšší, než jakou uvádí mluvčí ČEZu pan Sobotka. Je v rozmezí od 5.42 až 6,46 Kč za kWh, podle toho, jaká je spotřeba. Čím méně elektřiny zákazník spotřebuje, tím mu energetický podnik účtuje vyšší cenu. Ceny, které pan Stejskal zjistil, se zdají být o 39 až 65 procent vyšší než ceny EONu v Británii.

Důchodci by se měli probudit

29. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Věk nám přinesl nejen zdravotní potíže, osamělost, nízký důchod, ale také nebývalou svobodu. Když dolezu každý den do krámu, dolezu také jednou za rok k volbám, abych jim to spočítal.

Začíná se tu a tam objevovat názor, že důchodci nejsou nejohroženější skupinou. Jsou i nejsou. Pojďme jejich situaci srovnat s mladými lidmi. Kdo je tu více ohrožen, kdo je tu ten silný a kdo slabý. Mladí lidé jsou většinou zdraví, silní, vzdělaní, jen mají občas potíže s počty a jaké se kde píše ý. Důchodci jsou staří, slabí, nemocní, často osamělí. Obě dvě skupiny jsou ovlivňovány oficiální propagandou, sdělovacími prostředky, školou, míní čtenář, který se podepsal jako Lebeda.

Velké množství škol neplní ani ty základní předpoklady

28. 9. 2013 / Tomáš Feřtek

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Chábe,

děkuji za odpověď, přijde mi věcná.

Uzavřel bych naši diskusi historkou. Minulé pondělí jsem byl na debatě v Litomyšli. Mají tam velmi aktivní rodiče, založili si organizaci, která se jmenuje Generace 89 a kromě jiného pořádají kulaté stoly. Tenhle byl o vzdělávání ve městě, sál byl plný, rodiče a učitelé tak půl na půl. Když jsem odvyprávěl, cože to je značka Rodiče vítáni, ředitel jedné ze tří škol se přihlásil a řekl, že on o té značce ví, ale že se k ní nepřihlásili, protože její nároky jsou směšně nízké.

Právě o půlnoci

29. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Před prvními poválečnými částečně svobodnými volbami v Polsku výtvarník Tomasz Sarnecki přetvořil plakát jednoho z prvních "revizionistických" westernů, filmu "V pravé poledne", v předvolební plakát hnutí Solidarita. Symbol byl ve východním bloku takříkajíc politicky neobsazen, neboť sovětská kritika film strhala coby "oslavu individua" - a to přestože v USA byla zápletka logicky čtena jako alegorie osudu scénáristy Carla Foremana, v průběhu natáčení v Hollywoodu odstaveného pro "neamerickou činnost". Tak se stal "levicový" western bývalého komunisty součástí procesu odchodu komunismu na smetiště dějin.

Školství spoléhá na trestající rodiče

Škola nezvládla, že má můj syn grafomotorické problémy

28. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Mám dvě děti, z nichž starší syn před několika lety dokončil základní školské vzdělání. Školu nastoupil o rok později, tedy v sedmi letech. Díky doporučení učitelů v mateřské škole, jsem s ním absolvovala psychologická vyšetření, kde se ukázalo, že má grafomotorické problémy a dostal tedy rok odklad, píše čtenářka, která nás požádala, abychom utajili její jméno, protože se obává možné šikany svých dětí ve škole, pokud by bylo zveřejněno.

Proč se nehlásit k levici?

27. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Politická a kulturní levice, která v historicky nedávné době neměla s emancipací neprivilegovaných nic společného, ba bývala dokonce její zásadní odpůrkyní, se zmíněné situaci opět mílovými kroky přibližuje. Změnila se v soubor různě konzervativních stran a spolků, z nichž některé jednoduše obhajují status quo, kdežto jiné právě ve jménu sto let starých omylů zahájily kulturní džihád.

Globální oteplování je nyní "nesporné"

27. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Na pevninách, ve vzduchu, v oceánech je nyní globální oteplování "nesporné", konstatuje zásadní analýza o podnebí na planetě Zemi. Zpráva panelu OSN pro klimatologii uvádí podrobné hmotné důkazy potvrzující pokračující globální oteplování.

Vědci jsou si z 95 procent jisti, že je lidstvo "dominantní příčinou" růstu teploty na planetě Zemi, k němuž dochází od padesátých let dvacátého století.

Dodávají, že zpomalení oteplování za posledních patnáct let je příliš krátkou epizodou na to, aby to jakkoliv ovlivnilo dlouhodobé trendy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

43046