BRITÁNIE:

Příští středostavovská generace se bude mít hůř než jejich rodiče

13. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Z analýzy britské vlády ohledně sociální mobility a chudoby dětí vyplývá vážné varování, že zadluženost a obavy z nezaměstnanosti hrozí vznikem katastrofy

Poprvé od začátku 20. století na tom budou dnešní děti ze středostavovských rodin v Británii v dospělosti hůře než jejich rodiče. Vyplývá to z analýzy, kterou tento týden zveřejní vládní komise. Děti z rodin s větším než průměrným příjmem stejně jako děti z nejchudších rodin na tom budou hůře než jejich rodiče.

Komise pro sociální mobilitu a chudobu dětí, kterou ustavil britský konzervativní premiér David Cameron, varuje, že zatímco se vládní podpora dosud soustřeďovala na nejchudších 10 procent dětí, neschopnost se v životě uplatnit se nyní stává problémem u dětí středostavovských rodičů a tato skupina dětí zoufale také potřebuje vládní pomoc.

Vládní komise varuje, že ve zvlášť rizikovém postavení jsou děti se špatnými studijními výsledky ve škole, které nejsou dost chudé na to, aby měly nárok na státní pomoc a podporu, ale jejichž rodiče nejsou dost bohatí na to, aby jim dokázali pomoci vyhnout se životnímu selhání.

Děti z chudých rodin mají v Británii právo na školní obědy zdarma a vláda vydává na zlepšení jejich příležitostí k dobré kariéře celkem 14 300 liber na osobu. Avšak téměř dvě třetiny dětí, které nedokáží dostat jedničku až trojku z angličtiny a z matematiky, nejsou považovány za deprivované. Ze statistik vyplývá, že děti žijící v Londýně, které dostávají školní obědy zdarma, mají o 50 procent lepší maturitní výsledky než takové děti odjinud. Hlavním důvodem je prý to, že Londýn má daleko větší koncentraci kvalitních ředitelů a učitelů škol v sociálně deprivovaných oblastech, protože učitelé dostávají v Londýně zvláštní příplatek k své mzdě.

Komise varuje, že dětem ze středních vrstev hrozí "katastrofa" zadluženosti univerzitním školným, nedostatku financí na hypotéku na dům či byt a nezaměstnanost. Absolventi univerzit nyní vycházejí v Anglii z vysokých škol s osobním dluhem ve výši 50 000 liber (1,5 milionu Kč). Procento lidí ve věku 25-24 let, kteří mají hypotéku na dům či byt, pokleslo za posledních deset let z 60 procent na 40 procent a dál bude klesat. Počet lidí nezaměstnaných déle než 2 roky ve věku 18-24 let je v současnosti nejvyšší od roku 1994.

Britská vládní komise upozorňuje, že poprvé v historii může osmdesátiletá babička očekávat vyšší životní úroveň než lidé, jimž je kolem dvaceti, i ti, kteří mají zaměstnání, a to v důsledku vysokých cen činží a hypoték a nízkých mezd.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8623

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2013