OECD: ČR je co do kvality života na 22. místě

5. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

V žebříčku kvality života čtyřiatřiceti členských zemí OECD se Česká republika umístila na 22. místě, a to za většinou západoevropských zemí, ale před mj. Itálií, Izraelem, Polskem, Portugalskem, Maďarskem, Řeckem, Estonskem a Ruskou federací.

Nejlépe je na tom Česká republika v kategorii osobní bezpečnosti a vzdělávání, relativně špatně v oblasti příjmů, bydlení, v oblasti rovnováhy mezi prací a volným časem, v oblasti života občanů jako komunita, v občanské angažovanosti a ve zdraví.

V ČR je podle zjištění OECD podstatný rozdíl v příjmech různých skupin obyvatelstva. Nejbohatších 20 procent obyvatel vydělává čtyřikrát více než nejchudších 20 procent obyvatel. 66 procent obyvatel ČR ve věku od 15 do 64 let má placené zaměstnání. Placené zaměstnání má 74 procent mužů a jen 57 procent žen. Průměrná délka života v ČR je téměř 78 let, je to o dva roky méně než je průměr OECD. Průměrná délka života žen je 81 let, mužů 75 let.

75 procent českých občanů uvádí, že během průměrného dne mají víc pozitivních než negativních zážitků. Je to nižší procento než průměr v OECD, který je 80 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9050

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2013