MafiaLeaks: Jak překonat beztrestnost organizovaného zločinu

8. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Nové italské uskupení se rozhodlo rozbít mafiánský závazek mlčení o aktivitách zločinecké organizace založením webového portálu, který umožní svědkům anonymně a bezpečně poskytovat médiím informace, jež by je jinak mohly stát život. Zakladatelé stránky doufají, že proniknou také do zahraničí.

Síla mafie mj. spočívá na nezlomné loajalitě a diskrétnosti, čili omertě. To znamená: Mlčet až za hrob. Poslušnost vůči tomuto pravidlu je vynucována brutální silou a obtěžováním členů mafiánských skupin.

Nyní ale budou mít mafiáni k dispozici novou možnost: MafiaLeaks jim dovolí poskytovat případně úřadům a médiím anonymní tipy.

Stránka se zaměřuje na členy mafiánských famiglií, ale také na oběti organizovaného zločinu a běžné občany, kteří si všimli něčeho podezřelého. Měla by sloužit jako most mezi vládními úřady, médii a informanty, kteří se z bezpečnostních důvodů obávají přímého kontaktu.

Také zakladatelé MafiaLeaks preferují anonymitu - což je pochopitelné, neboť jinak by se musel obávat o život. Redakce Spiegel Online s nimi mohla komunikovat přes prostředníka a dozvěděla se, že jde o skupinu čítající 5-10 osob, z nichž někteří mají rodiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9190

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2013