OECD: Globálně nejlepší studijní výsledky mají studenti z východní Asie

3. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Šanghajský region v Číně produkuje studenty s nejvyšší úrovní znalostí matematiky, čtení a vědeckých informací. Vyplývá to z nejnovější studie OECD, založené na zkoušce PISA, která se koná každé tři roky. V matematice se dále jako nejlepší umístili studenti ze Singapuru, z Hongkongu, z Tchajwanu a z Jižní Koreje.

Česká republika se v matematice umístila na nepříliš výrazném 17. místě, ve čtení na 19. místě a ve vědeckých znalostech na 15. místě.

Výsledky ze zkoušky PISA byly dalším zklamáním pro Spojené státy, které se v matematice umístily až na 36. místě, což je horší umístění než v roce 2009. Ve čtení Spojené státy také poklesly ve srovnání s rokem 2009 o sedm míst na 24. místo a ve vědeckých znalostech poklesly o pět míst na 28. místo.

Austrálie drasticky poklesla v matematice z 15. místa v roce 2009 na 19. v roce 2012 a předstihlo ji Polsko.

Nejúspěšnější evropská země je Finsko, které je na pátém místě ve vědeckých znalostech, Irsko sdílí v čtení šesté místo s Tchajwanem. V matematice se mezi prvními deseti zeměmi z evropských zemí umístily jen Lichtenštejsnko, Švýcarsko a Nizozemí.

Pozice Británie se od roku 2009 téměř nezměnila a zůstává průměrná: ve vědeckých znalostech je na 20. místě, v matematice na 26. místě a ve čtení na 23. místě.

Andreas Schleicher, náměstek ředitele OECD pro vzdělávání a znalosti a koordinátor programu PISA uvedl, že úspěch školství v šanghajském regionu je důsledkem důrazu na výběr kvalitních učitelů a důsledkem prioritizace investic do vzdělávání učitelů a jejich kvalifikačního rozvoje. Patnáctiletí studenti v šanghajském regionu mají znalosti na úrovni osmnáctiletých.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6496

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2013