Evropa potřebuje obranu proti mimozemšťanům. Bude se proto muset bránit před Rusy

17. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Rozmístění raket Iskander v západní části Ruské federace dokazuje, že Obamův "restart" vztahů s Moskvou v plném rozsahu selhal. Kreml reaguje na Američany prosazované budování systému protiraketové obrany NATO dlouho ohlášenými asymetrickými protiopatřeními. Spolu s reorganizací ruských konvenčních ozbrojených sil a velkorysým programem jejich přezbrojování to pro Evropany znamená jasnou perspektivu soužití s hostilním Ruskem.

Důvody budování protiraketové obrany v Evropě byly vždy málo věrohodné. Hrozba z KLDR nikdy neexistovala a íránská hrozba v souvislosti s oteplováním vztahů mezi USA a Íránem každým dnem ztrácí na beztak mizivé naléhavosti. To ovšem samozřejmě neznamená, že by systém obrany před neexistující hrozbou neměl žádné opodstatnění. Kdyby se například zničehožnic objevili zlí mimozemšťané, jak by nám byl protiraketový systém dobrý!

Bohužel, za daných okolností se neobyčejná prozíravost Evropanům pořádně vymstila. Protože se připravují na neviditelnou hrozbu, Moskva dospěla k názoru, že protiraketový systém je ve skutečnosti určen proti ní. A chová se podle toho.

Systém protiraketové obrany v Evropě může být ruskými kvasibalistickými raketami Iskander snadno zničen, protože nedokáže včas reagovat na rychlý a přesný úder provedený po trajektorii, jakou jeho řídící a naváděcí systémy neumí předem modelovat. A vedle toho nyní Rusko po dlouhém období, kdy spoléhalo takřka výlučně na raketové síly, přebudovává i svou konvenční armádu. Až přejde na brigádní systém podle západního vzoru, jednotky dostanou bojové letouny páté generace, nejméně 2 300 nových tanků čtvrté generace, výkonné bitevní vrtulníky a další moderní techniku a vybavení, Rusko bude mít nejen početnější konvenční ozbrojené síly než západoevropské země (tak tomu bylo po rozpadu SSSR tabulkově vždy), ale také do značné míry zasype příkop technologické převahy na straně Západu. Výsledkem bude obnovená ruská konvenční hrozba, proti níž jsou všechny protiraketové deštníky světa naprosto k ničemu. A Evropu budující už druhou dekádu převážně jednotky koloniálního charakteru čeká vážný problém. Velmi dlouho plánovala ekonomickou expanzi - a místo ní ji čekají otázky vojenské obrany.

Nehledě na to, zda Velká Británie zůstane v Evropské unii a nehledě na to, zda Skotsko zůstane součástí Británie, podle plánů britského ministerstva obrany budou jednotky jako Royal Scotts Dragoon Guards do roku 2017 zcela staženy z evropského kontinentu - a následují tak kanadský příklad z 90. let. Pokud příští francouzské volby vyhraje ultrapravice a vyvede zemi z NATO, jak nyní voličům slibuje, i španělská armáda se svými zhruba 380 tanky a portugalská se 133 tanky zůstanou odříznuty na Pyrenejském poloostrově a nebudou moci ani teoreticky v krátké době dosáhnout středoevropského prostoru.

V hypotetickém scénáři, kdy se USA podle plánu věnují asijskému "pivotu", přeorientují do této oblasti hlavní úsilí a nechají se zatáhnout do konfrontace s Čínou (která je jejich hlavním věřitelem a může je tedy výrazně ekonomicky poškodit), Británie a Francie budou vojensky ze hry z jiných důvodů a Itálie ještě z jiných, uvažujme o přezbrojeném hostilním Rusku, které kvůli dlouhodobým konfliktům ohledně Ukrajiny, Pobaltí, Moldávie a Kavkazu s velkou početní převahou zaútočí na Polsko. Zálohu v tom případě představuje výrazně odzbrojený Bundeswehr a malé armády zemí Beneluxu. Například o Armádě České republiky v její současné podobě téměř nemá smysl uvažovat, protože se nejedná o plnohodnotnou ozbrojenou sílu schopnou samostatného nasazení... A dokážete si politicky představit něco jako přesun maďarských jednotek přes Slovensko do Polska?

Evropa je sice ekonomický gigant, ale mezinárodněpoliticky a vojensky není dokonce ani trpaslíkem, protože otevřeně řečeno, žádnou skutečnou společnou zahraniční a bezpečnostní politiku vlastně nemá. Dějiny jsou ale plné příkladů, kdy bohatství ve vzájemné konfrontaci protivníků nepředstavovalo nijak výraznou výhodu. Řím zničil bohaté Kartágo, vyloupil bohatý Egypt a celou řadu dalších říší ve svém dosahu. Barbaři zničili bohatší Řím. Relativně chudí Evropané vyplenili bohaté říše hned několika kontinentů. A co víc, už ibn Chaldún popsal cyklus, v němž jsou bohaté městské oblasti vedoucí usedlý život (hadára) bez ohledu na údajné ekonomické výhody dobývány chudšími venkovany vyznačujícími se silnou kmenovou soudržností.

To dá hloupému rozum, že se Evropa musí protiraketovým systémem bránit před ufony a dovést tak ruskou paranoiu za bod nenávratu, přičemž zůstane de facto vojensky slabá.

To dá hloupému rozum, že muselo NATO přijmout pobaltské státy, které v případě potřeby nikdy nedokáže ubránit. Určitě by v tom mělo pokračovat a přijmout ještě další takové země.

Teď už jen zbývá, aby se sporem o Ukrajinu vznikající konflikt pořádně rozdmýchal...

0
Vytisknout
13132

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2013