Stavba dálnice na Islandu odložena kvůli ochraně elfů

24. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Aktivisté na ochranu elfů se na Islandu spojili s ekology a požadují, aby islandská vládní Komise pro silniční dopravu a pobřežní záležitosti zrušila plány na stavbu dálnice, protože by zlikvidovala oblast, kde žijí elfové.

Aktivistům především vadí, že by byl ohrožen kostel, zasvěcený elfům, který stojí v cestě dálnice.

Navrhovaná dálnice má vést z poloostrava Alftanes, kde bydlí prezident Ólafur Ragnar Grímsson, do předměstské čtvrti Reykjavíku Gaardabaer. Avšak projekt byl pozastaven a čeká se na rozhodnutí islandského Nejvyššího soudu ohledně stížnosti proti dálnici, kterou podalo seskupení Přátelé lávy.

Aktivisté poukazují na škodlivé kulturní a ekologické dopady plánované dálnice, včetně osudu elfů. Většina Přátel lávy je však především motivována ekologickým znepokojením a snahou uchránit z historického a kulturního hlediska jedinečnou krajinu.

Ekolog Andri Snaer Magnason sdělil tiskové kanceláři Associated Press, že hlavním problémem je, že plánovaná dálnice by rozdělila na půl jedno lávové pole a zničila by místa, kde hnízdí různá zvířena.

Lidé na Islandu si stěžují na ohrožení elfů tak často, že islandská správa silnic a pobřeží vydala oficiální prohlášení:

"Problém byl vyřešen odložením stavby na dobu, až elfové, kteří tam žijí, se údajně přestěhují jinam."

Skandinávská a nordická kultura je plná mytologických bytostí. Většina lidí v Norsku, Dánsku a Švédsku už elfy od 19. století nebere vážně, avšak lidé na Islandu ano.

Podle průzkumu University of Iceland z roku 2007 je 62 procent Islanďanů přesvědčeno, že je možné, že elfové existují.

Terry Gunnell, profesor folklóru na University of Iceland, uvedl: "Toto je země, kde vás může k zemi strhnout vítr a kde zápach síry pod nohama vás informuje, kde je pod vámi neviditelný oheň. Všichni vědí, že je země živá a příběhy o elfech znamenají, že si lidé uvědomují, že je potřeba s krajinou pracovat opatrně a že vyžaduje respekt."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9598

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2013