Rusko "je zárukou míru ve světě"

26. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

reakce na článek Karla Dolejšího Několik "zajímavých" faktů o ruské obranné a bezpečnostní politice Rusko plánuje utratit do roku 2020 na obranné výdaje triliony rublů, to je pravda. Pan Dolejší však zapomněl uvést, že celková suma, kterou se chystá Rusko utratit do r. 2020, je rovna zhruba ročním výdajům USA na obranu a zbrojení, píše Jan Peknik.

Dnešní globálněpolitická situace je taková, že silné Rusko je zárukou míru ve světě. Kdo vyvolával a kdo odvrátil konvenční válku v Sýrii, která se mohla lehce zvrtnout v konflikt na celém Blízkém východě a potenciálně ve zničující válku? Vyvolávaly ji USA, zabránilo jí Rusko. Pokud by Rusko bylo slabší, situace se mohla vyvíjet zcela jiným způsobem.

USA a NATO porušily všechny své dohody s Ruskem o nerozšiřování směrem na východ, posledních 10-15 let je ve znamení obkličování Ruska novými členy NATO a americkými vojenskými základnami. Každému zdravě uvažujícímu člověku je jasné, že protiraketový systém v Evropě, o který USA usilují, je namířen proti Rusku, proti nikomu jinému nemá z technické stránky smysl. Ačkoliv situace s Íránem se zlepšuje, na systému PRO v Evropě USA stále trvají. USA také jako jediný stát rozpracovávají doktrínu "bleskového paralyzujícího úderu". V souvislosti s tímto je zajímavé bezprecedentní prohlášení ruského vicepremiéra Rogozina 11.12.2013 o tom, že v případě napadení Rusko odpoví jadernými zbraněmi. Takováto prohlášení se ve vysoké politice nevydávají jen tak.

Otázka tedy je, zda se Rusko cítí ohrožené oprávněně a zda jsou jeho kroky adekvátní z hlediska současné globální bezpečnostní a politické situace. Odpovědí na obé otázky je ano, a navíc, čím silnější Rusko bude, tím menší je pravděpodobnost, že jeho armáda bude někdy využita jinak než v roli odstrašujícího potenciálu.

0
Vytisknout
10054

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2013