Mladí Britové nechodí k volbám, protože jsou naštvaní na politickou třídu

27. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Společnost ICM Research před Vánoci provedla rozhovory s 2023 Brity staršími osmnácti let. Snažila se zjistit, proč jich tolik nechodí k volbám. Oproti běžné představě, že nevoliče politika "nebaví", se ukázalo, že hlavním důvodem neúčasti u voleb je hněv na celou politickou třídu.

Volební účast klesá zejména mezi lidmi pod třicet. Tito lidé nevolí především proto, že jsou na celou politickou třídu naštvaní a zklamaní neplněním slibů předními politickými představiteli.

Respondenti měli vybrat jedno slovo, které nejlépe charakterizuje, co instinktivně cítí ohledně politiky a obecně politiků. 47% zvolilo "rozhněvaný" (angry) a pouze 25% uvedlo, že je politika nudí.

Negativní pocity výrazně převyšovaly ty pozitivní, když pouze 16% dotázaných vyjádřilo úctu vůči politikům jako lidem, kteří vykonávají obtížnou práci. A pouze 2% politici "inspirují".

V komentáři k výsledkům výzkumu konzervativní poslankyně Chloe Smithová, která v jednatřiceti byla ministryní, řekla listu Guardian, že existuje riziko politického odcizení mezi mladými a starými, neboť generace jsou si vzdáleny natolik, "že spolu nemluví".

Když v roce 1964 vyhrál volby labourista Harold Wilson, voleb se zúčastnily více než tři čtvrtiny oprávněných voličů a účast různých generací byla přibližně stejná. Podle údajů společnosti Ipsos Mori v posledních volbách hlasovalo 76% osob starších 65 let, ale jen 46% oprávněných voličů ve věku 18-24 let.

Hněv dominuje ve všech vrstvách voličů, avšak zvlášť výrazný je mezi muži, obyvateli severních částí země, voliči nad 45 let a lidmi s nižším postavením v zaměstnání.

Hněv částečně vysvětluje nedávný úspěch euroskeptické a ultrapravicové strany UKIP.

Podle Deborah Mattisonové, bývalé výzkumnice veřejného mínění, která pracovala pro labouristického expremiéra Gordona Browna, politici ještě ani nezačali chápat rozsah problému, který se neustále zhoršuje.

Problém zdůrazňují celebrity jako bývalý fotbalista Michael Owen, který sdělil Guardianu, že nikdy nevolil, nebo komik Russell Brand, který řekl Jeremymu Paxmanovi, že jediný důvod proč volit by byl, kdyby to vedlo ke změně; "nemyslím si, že je tomu tak".

Pouze 2% potenciálních voličů naznačují, že by se mohla zvýšit šance na jejich účast zavedením elektronického hlasování o víkendu.

86% Britů se domnívá, že rozhodnutí politiků jsou důležitá pro jejich životy, a není v tom velký rozdíl mezi voliči a nevoliči. Britové také o politice často hovoří, i když mladší generace poněkud méně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5919

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2013