Británie: Škrty ohrožují adaptaci na extrémní klimatické jevy

7. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

"Masivní" rozpočtové škrty na ministerstvech životního prostředí, potravin a venkovských záležitostí znamenají, že schopnost resortu reagovat na výjimečné situace, jako je právě probíhající vlna záplav v Británii, je ohrožena. Oznámila to dnes Anne McIntosh, konzervativní poslankyně a předsedkyně výboru pro záležitosti resortu, která k tomu předložila příslušnou zprávu. "Ministři musejí objasnit, jak další rozpočty ovlivni... schopnost ministerstva reagovat na mimořádné situace", řekla poslankyně.

Silný déšť a vysoké vlny způsobily v pondělí další škody, poté co silný déšť přinesl šestý nejdeštivější prosinec od roku 1910. Ministr životního prostředí Owen Paterson oznámil, že extrémní počasí způsobilo sedm úmrtí a zaplavilo v Anglii přes 1 700 pozemků. Přes milion dalších bylo ochráněno protipovodňovou ochranou, avšak kritika škrtů v této oblasti roste spolu s tím, jak voda stoupá.

Když se stávající koalice v roce 2010 ujala moci, z roku na rok tyto výdaje klesly o čtvrtinu. Navzdory částečnému zlepšení od té doby budou výdaje 546 milionů liber v letech 2015-2016 stále nižší, než 646 milionů vydaných v letech 2010-2011. V červenci list Guardian odhalil, že takřka 300 projektů připravených ke stavbě nebylo realizováno právě z důvodu škrtů. Konzervativně-liberální koalice se odvolává na obtížnou finanční situaci, v níž zemi zanechala labouristická vláda.

Sami vládní vědci tvrdí, že hlavním dopadem změn klimatu na Británii je rostoucí riziko povodní. Jenže výdaje zůstávájí pod úrovní potřebnou k udržení tempa s rostoucím rizikem a agentura zodpovědná za tyto práce v říjnu zrušila 1 700 pracovních míst. Od roku 2009 kromě toho zrušila 1 150 míst a celkově propustila 23% zaměstnanců.

Část chybějících prostředků má být nahrazena financemi místních úřadů a soukromho sektoru. V roce 2012 ale soukromý sektor poskytl pouze 4% celkově vynaložených prostředků a ministerstvo nyní odmítá tyto údaje poskytovat s odkazem na "obchodní tajemství".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7287

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2014