Jak prezident Obama osobně intervenoval, aby investigativní novinář zůstal ve vězení

12. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V sobotu jsem zhlédl v kině v Glasgow dokumentární film Dirty Wars (2013) o zjištěních Jeremyho Scahilla, známého investigativního novináře z amerického časopisu The Nation, že americká vláda systematicky v mnoha zemích světa vraždí své odpůrce. Toto vraždění už léta organizuje tajná americká vládní instituce Joint Special Operations Command (JSOC). Vyšla z přítmí v době, kdy se jí podařilo usmrtil Usámu bin Ladina a američtí politikové jí všeobecně blahopřáli. JSOC získal za usmrcení bin Ladina v USA status hrdiny. Potíž je, že JSOC dlouhá léta zabíjí po celém světě beztrestně ženy a děti. Toto právě dokumentuje práce Jeremyho Scahilla.

Film ovšem přináší informace, které jsou už většinou známé všem, kdo se o tuto problematiku zajímají. Argumentuje velmi přesvědčivě, že americká vládní politika mimosoudního zabíjení údajných nepřátel až v padesáti zemích světa je krátkozraká, protože - zejména v důsledku její neohrabanosti - zabíjení nevinných civilistů, žen a dětí vede k tomu, že se do války proti USA rekrutují stovky až tisíce nových aktivistů. Takže, argumentuje Scahill velmi přesvědčivě, politika vybíjení odpůrců USA je kontraproduktivní. Vyrábí ve velkém počtu další bojovníky proti USA. Zajímalo by mě, zda o tom v Americe vysocí vládní činitelé kdy uvažovali.

Film dokumentuje stejný arogantní přístup, jaký američtí činitelé prokazují při rozsáhlém špehování celého světa prostřednictví špionážní agentury NSA. Podobně jako se to stalo v případě NSA, i JSOC se vymkl demokratické kontrole, drasticky a svévolně rozšířil své pravomoci a dělá si po celém světě, co se mu zachce. Zatímco NSA "jen" špehuje, JSOC vraždí.

V rámci tohoto mimosoudního zabíjení nyní JSOC vraždí v zahraničí i americké občany, a nedávno bezpilotním letadlem dokonce zabil i jednoho Američanova šestnáctiletého syna, zřejmě na základě spekulace, že až dospěje, mohl by se stát stejným kritikem Spojených států jako jeho otec.

Politováníhodné je, že i když novináři jako Scahill léta tyto skutečnosti dokumentují, americká vláda na jeho články nereaguje. To, co publikuje Scahill, je jí jedno. Ví, že v týdeníku The Nation si to přečte hrstka znepokojených intelektuálů, ale na její rozhodování to nemá a žádný vliv. Americký lid kvůli tomu nepovstane. I tak dnes funguje demokracie.

Nejzajímavější a nejvíce šokující informací tohoto filmu však pro mě je, že americký prezident Barack Obama osobně intervenoval, aby byl v Jemenu držen ve vězení známý investigativní novinář Abdulelah Haider Shaye. Jedinou Shayeho vinou bylo, že když uspořádaly americké úřady v Jemenu útok bezpilotním letadlem na "teroristy", Shaye se do místa útoku vydal, vyfotografoval tam pozůstatky amerických raket, které byly použity k útoku, a zdokumantoval i skutečnost, že při útoku nebyli zabiti "teroristi", ale místní ženy a děti. To stačilo Obamovi, aby v únoru 2011 intervenoval u jemenského prezidenta Aliho Abdullah Saleh, který se neprávem uvězněného novináře pod tlakem jemenského veřejného mínění pokusil propustit, aby novináře dál věznil.

Co to je za praktiky? Bude Obama intervenovat i v jiných zemích světa, aby byli vězněni i jiní novináři, kteří zdokumentují americké válečné zločiny?

0
Vytisknout
11617

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2014