Přinese první africká prezidentka své zemi mír?

24. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Dlouho válkou sužovaní občané Středoafrické republiky mají dobrý důvod oslavovat čtvrteční inauguraci Catherine Samby-Panzy do funkce přechodné prezidentky. Je pozoruhodné, ale nikoliv překvapující, jak všechny znepřátelené frakce její zvolení přivítaly.

Samba-Panza má potenciál přinést změnu do země, kde politické strany často představují jen o málo víc, než svého předsedu, a politický úřad je chápán coby prostředek k obohacení.

Jde o příslušnici promonentní politické rodiny, která vystudovala práva, věnovala se úspěšně podnikání a občanské společnosti. Dlouho vedla sdružení, které zastupovalo chudé ženy bojující o svá práva.

V roce 2003 si coby viceprezidentka vydobyla reputaci mediátorky politických sporů.

Prezidentka však také bude čelit velkým výzvám. Nejprve musí přerušit nekončící cyklus odplaty za násilí a zaměřit pozornost obyvatel na obnovu. Poté bude nutno přesvědčit mezinárodní společenství, aby poskytlo tolik potřebnou pomoc.

Ačkoliv se prominentní političky ve Střední Africe vyskytují zřídka, společnost má respekt k silným matriarchálním postavám. A alespoň zpočátku došlo k utlumení násilí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8221

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2014