Anglie: "Rumuni by měli pracovat na poli, ne jako zubaři"

25. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Rumunská lékařka Felicia Buruiana, která pracuje v Anglii (mluví pěti jazyky a má dva doktoráty), si poprvé uvědomila, že palcové titulky v britských novinách, varující před vlnou rumunských žebráků a osob podvodně beroucích sociální dávky záporně ovlivňují její pracovní život. Pacienti se na ní nyní dívají podezřívavě, když zjistí, že je to Rumunka, protože "nevypadá jako cikánka". "Pak se situace vážně zhoršila," říká Buruiana u šálku kávy v nemocnici v hrabství Hertfordshire, kde pracuje. "Lidé začali dělat grimasy, když jsem jim řekla, že jsem Rumunka. Říkám si: je to takové zklamání, je to tak smutné, je to tak únavné. Tohle není Británie, kterou jsem znala."

V Británii pracuje několik tisíc rumunských a bulharských zdravotníků v nejrůznějších zaměstnáních, od porodních asistentek až po chirurgy. Po vlně xenofobie v britském bulvárním tisku před zrušením veškerých pracovních restrikcí od 1. ledna 2014 čelí rumunští a bulharští zdravotníci v Británii nepřátelství od pacientů. Rumunský velvyslanec v Londýně Ion Jinga má hromadu dopisů a emailů z posledních dní od Rumunů pracujících v Anglii, kteří si stěžují na vzrůstající diskriminaci. Jeden je od mladé rumunské zubařky, kterou rasově napadl pacient slovy: "Rumuni by měli pracovat na poli, ne jako zubaři."

Tommy Tomescu, rumunský zubař, který přišel pracovat do Anglie r. 2010, se rozhodl, že je načase proti tomu bojovat. Založil Alianci proti diskriminaci Rumunů a Bulharů. Zorganizoval už tři demonstrace, poslal s kolegy petici Davidu Cameronovi. Varuje, že novinové titulky jako "Jak rumunští zločinci terorizují naše ulice" nemají absolutně žádný základ ve skutečnosti a vážně ztěžují Rumunům a Bulharům život v Británii. Mladí vysoce kvalifikovaní Rumuni už neuvažují o tom, že by pracovali v Británii, protože jim vadí její ostrý rasismus.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15675

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2014