Bosna-Hercegovina: Demonstranti v Tuzle brutálně zmláceni policií, protesty se šíří po celé zemi

7. 2. 2014

čas čtení 6 minut

5. února došlo v Tuzle k brutálnímu policejnímu zásahu proti demonstrantům. Ti protestovali proti lhostejnosti úřadů místní kantonální vlády vůči nezaměstnanosti, hladu, kvůli nespokojenosti se způsobem, jakým jsou utráceny veřejné prostředky (bosenské úřady např. nedávno nakoupily drahé rychlovlaky, které ale přitom po bosenských kolejích nemůžou jezdit projektovanou rychlostí) a korupci. Došlo přitom k eskalaci veřejného násilí a vůbec největšímu případu policejní brutality v Bosně. Veřejnost je rozhořčena, podle některých zpráv ve městě vypukly další nepokoje a drancování; podle jiných zdrojů však jde o policejní dezinformaci s cílem odvrátit pozornost od brutality zásahu. Policie údajně vniká do soukromých bytů a hledá tam podezřelé.

Představitelé kantonálních úřadů během protestu soustavně ignorovali shromážděný dav a odmítli k němu promluvit. Poté demonstranti začali házet kamením do oken. V ten moment dvanáctičlennému týmu policistů v budově, před níž se dav shromáždil, přicházejí posily.

Přibývající policisté vyvolali ještě větší hněv davu, který se pustil do útoku na budovu s úmyslem přinutit úřady vyslechnout předkládané požadavky.

Dav zatlačil policii do vstupních prostor budovy a původní lídr davu zde přečetl policistům požadavky. Mnozí z účastníků měsíce nebo roky nedostávají výplaty, úřady za ně neplatí sociální a zdravotní pojištění. Nezaměstnanost dosahuje 44%.

Když místní kameraman události natáčel a stál vzadu za policisty, jeden z nich se otočil a uhodil jej podle všeho do hlavy, vytlačil kameru ze záběru a donutil operátora, aby ji vypnul.

Kameraman budovu opustil zadním vchodem, zbitý a zhmožděný, krátce poté, co byl dav opět vytlačen ven.

Avšak mělo dojít k ještě horším věcem. Shromážděný dav ovládl hněv a po zjištění, že kameraman byl policií bezdůvodně zmlácen, nanosil dav na náměstí pneumatiky a popelnice a zapálil je.

Krátce na to dorazili příslušníci speciální policejní jednotky a ještě větší počet obyčejných policistů, takže jich bylo téměř 500.

Podle oficiálních policejních zdrojů byl během událostí zraněn kameraman, jeden policista a 27 protestujících bylo zatčeno. Později veřejnost zjistila, že mezi zatčenými byly děti. Místní nemocnice ve stejnou dobu hlásila 23 zraněných civilistů a dva lehce zraněné policisty. Zatčených mají být řádově stovky.

Jedním ze zraněných je středoškolák, který se nachází na jednotce intenzívní péče. Policisté proti němu zasáhli, když se vracel domů z nedaleké školy. Policie mu prorazila hrudní dutinu, poškodila plíce a vážně ho zranila na hlavě, poté co ho srazila na zem a mlátila ho, zatímco ho spoutávala při zatýkání.

Jedno z videí ukazuje studenty místní báňské fakulty, kteří pokojně stojí před budovou a přihlížejí policejnímu zásahu, načež se přiblíží policista a postříká je slzným plynem.

Zvláštní policejní jednotka se podle videozáznamu u budovy přiblížila z jihu k demonstrantům, velitel vyzval shromážděné, aby se rozešli, a varoval je, že policie použije násilí. Dav v ten okamžik začal křičet a nadávat. Velitel chvíli konzultoval s podřízenými a poté vydal "poslední varování". Jednotka běžné policie se štíty v ten okamžik vytvořila řadu. Video v čase 5:58 zachycuje asi pětadvacetiletého muže, který policii říká "Pokud začnete, nejdřív prašť te mě... nemám právo na lékařské ošetření. Nemocnice mě nepřijme" a stěžuje si na dlouhodobý hlad a nízkou podporu, která mu navíc tento měsíc ani nebyla vyplacena.

Dav se poté posadil na dlažbu, aby ukázal, že neodejde, i když mu bylo vyhrožováno použitím síly.

Krátce nato zvláštní jednotka policie začala dav rozhánět. Zatčení byli taženi dozadu za budovu, kam nebyl povolen vstup novinářům a parkoviště zde bylo obsazeno policií. Zde došlo k zaznamenaným případům brutálního mlácení a řada svědků vypověděla, že tu mladší muži naříkali a volali o pomoc. Jednomu ze studentů se v čase 8:46 podařilo uprchnout.

Na jednom z dalších záběrů policie sráží k zemi malého chlapce s rozbitým nosem.

Později zdravotnický personál vypověděl, že mu policisté bránili v poskytnutí pomoci zraněným a neměl ani přístup k zatčeným. K zabránění přístupu k zatčeným byli nasazeni i policejní psi.

V čase 12:45 se jeden z policistů snaží vytlačit kameramana z prostoru zásahu.

Na jednom z dalších videí je zachycena stařenka, kvůli níž policie jedinkrát povolila přístup sanitky na náměstí. Paní omdlela poté, co se ji tři policisté snažili zvednout z dlažby. Stařenka drží doklad o tom, že je civilní obětí poslední války. Jediný, kdo o ženu pečoval, byli mladší účastníci demonstrace. Policisté jí neposkytli žádnou pomoc.

Policie nakonec demonstranty vytlačila z náměstí slzným plynem a obušky.

Protesty se během čtvrtka rozšířily do dalších bosenských měst, do Sarajeva, Bihaće, Zenice. V Tuzle občané žádají rezignaci kantonální vlády. Objevují se výzvy k solidárním demonstracím, k nimž má dnes dojít také v srbské části Bosny, v Banja Luce. Rovněž v Sarajevu se zatýkalo a policie rozháněla demonstranty násilím.

Podrobnosti v angličtině (včetně originálního videozáznamu): ZDE

Podrobnosti v bosenštině a fotografie: ZDE
Videozáznam zásahu před báňskou fakultou ZDE

0
Vytisknout
11394

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014