Bývalý britský velvyslanec:

Jsme s Ruskem ve válce?

28. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Bývalý britský velvyslanec v Moskvě Sir Tony Brenton konstatoval ve zpravodajství BBC Radio Four v pátek ve 13 hodin, že jak Rusko, tak Velká Británie jsou signatáři dokumentu z první poloviny devadesátých let, který zaručuje Ukrajině územní celistvost, poznamenává Jan Čulík. Brenton konstatoval, že se v Británii nyní horečně zkoumá, do jaké míry je tato deklarace právně závazná. Vyjádřil názor, že zprávy o pohybech (zřejmě) ruských vojsk na Krymu jsou překvapivé, protože ruská zahraniční politika je v posledních desetiletích charakterizována velkou opatrností a odmítáním riskantních akcí a že vojenský zásah Ruska na Ukrajině by zničil jeho styky se Západem, které jsou rozsáhlé, výhodné a rozmanité. Vyjádřil naději, že zprávy přicházející z Ukrajiny "jsou přehnané", jinak by to zřejmě znamenalo, "že je Británie ve válce s Ruskem". Což bychom zjevně nechtěli.

Budapešťské menorandum z 5. prosince 1994 obsahuje závazky a záruky tří tehdejších jaderných mocností - Spojených států, Velké Británie a Ruska - ohledně nezávislosti a územní integrity Ukrajiny. Zakazuje například ekonomický nátlak vůči Ukrajině, takže je třeba říci, že Rusko vlastně memorandum porušuje již dávno, aniž se cokoliv stalo (a samo z jeho porušení naopak obviňuje Západ), doplňuje Karel Dolejší.

Kromě toho hlavním závazkem signatářů vyplývajícím z memoranda je "usilovat o okamžité jednání Rady bezpečnosti OSN", pokud by se Ukrajina stala obětí agrese. Dokument neobsahuje nic, co by implikovalo jednostrannou vojenskou akci, jíž by nepředcházelo zasedání RB OSN. A zde by Rusko nepochybně tvrdilo, že jedná "v sebeobraně", což mu skýtá sice pochybnou, ale přece jen oporu v samotném znění dokumentu (článek 2).

0
Vytisknout
12534

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014