John Kerry a NATO musejí přestat hysterčit a musejí se stáhnout

2. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

Hrozby Johna Kerryho vyloučit Rusko ze skupiny G8, a žádost ukrajinské vlády o pomoc NATO jsou nebezpečnou eskalací krize, kterou lze lehce zvládnout, pokud převládnou chladné hlavy. Avšak nyní se zdá, že ve Washingtonu a v Kyjevě zavládla hysterie, nový ukrajinský premiér tvrdí, že "Jsme na pokraji katastrofy" a mobilizuje armádní záložáky, píše Jonathan Steele v deníku Guardian.

Kdybychom hovořili o ekonomické situaci Ukrajiny, měl by pravdu. Namísto toho, stejně jako většina amerických a evropských médií, přehnaně dramatizuje události na východě, kde jsou uživatelé ruského jazyka právem znepokojeni poté, co nové kyjevské úřady zrušily zákon dovolující jim používat v jejich oblastech ruštinu jako oficiální jazyk. Vidí to jako důkaz, že protiruští ultranacionalisté ze západní Ukrajiny, kteří byli dominantní silou v povstání z minulého měsíce, ho stále ještě ovládají. Východní Ukrajinci se obávají, že stejná taktika okupování státních budov by mohla být použita proti jejich zvoleným politikům.

Zažene ruská invaze na Ukrajinu Západ do hospodářské války?

2. 3. 2014

čas čtení 6 minut

Západ, jemuž vládne generace, která věří, že trh je řešením všeho, najednou zjišťuje, že vytváření strategie se nedá pronajmout soukromým firmám, že jsou situace, kdy vám finanční firma JP Morgan nepomůže, a vedení právně pochybné dobyvačné války právně neobhajitelnými prostředky odradilo veřejnost od vedení válek na celou generaci.

Málokdo si uvědomuje pravděpodobnost, že prožívají poslední dny globalizace a multilaterálního světového pořádku - ale ta pravděpodobnost je velká, píše analytik Channel Four News Paul Mason.

Rusko se rozhodlo použít na Ukrajině vojenské moci. Jeho pravděpodobným cílem je okupovat Ukrajinu a podpořit možnost přičlenění východní Ukrajiny k Rusku.

Západ, který byl morálně zkorumpován válkou v Iráku, Guantánamem a systematickým porušováním lidských práv - vyslal v srpnu 2013 Vladimíru Putinovi výrazný signál, že nezasáhne v Sýrii. Západ se ani nepokusil prosazovat své vlastní cíle diplomatickými metodami. Putin to interpretoval jako signál, že Západ nezasáhne nikde. Implicitně od té chvíle přestala platit představa, že je Amerika supervelmocí, která vynucuje mezinárodní právo. Pokud nyní Rusko provede invazi na Ukrajinu, Západ bude protestovat proti porušení územní celistvosti.

Není divu, že Vladimír Putin říká, že je Krym ruský

1. 3. 2014

čas čtení 7 minut

Neodpovědnými řečmi o členství v EU a v NATO Západ vážně poškodil své styky s Ukrajinou - i s Moskvou, píše Rodric Braithwaite, britský velvyslanec v Moskvě v letech 1988-92, v deníku Independent.

Většina nedávných komentářů o Ukrajině v britském tisku je charakterizována těžko odpustitelnou neznalostí ukrajinské historie i politiky a zbrklým rozhodnutím obviňovat ze všech problémů Ukrajiny Vladimira Putina, a zároveň také téměř úplnou neschopností navrhnout praktický způsob, jak použít efektivním způsobem západního vlivu k přijatelnému řešení.

Etický boj o vedení ÚSTR?

2. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Adrian Portmann, další kandidát na možného ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů, zveřejnil na svých stránkách dlouhý příspěvek, v němž reaguje na kritiku, zveřejněnou v Britských listech, že jiné kandidátce, paní Muriel Blaive, Lidové noviny zveřejnily na dvě hodiny článek o jejím projektu pro ředitelskou funkci ÚSTR, a pak ho zase stáhly, a na článek Veroniky Sušové-Salminen, která Lidové noviny kritizovala za to, že deník posléze zveřejnil rozhovor s Adrianem Portmannem, nikoliv však s dalšími kandidáty na ředitele ÚSTR.

Pan Adrian Portmann na svých stránkách píše:

Polsko jako Česko, všecko jedno:

Le Figaro: Polský ministr zahraničí Zaorálek předvolává ruského velvyslance

2. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

La Pologne convoque l'ambassadeur russe

Le ministre tchèque des Affaires étrangères Lubomir Zaoralek a annoncé avoir convoqué l'ambassadeur de Russie à Prague, suite à la décision russe d'envoyer des troupes dans la région de Crimée en Ukraine.

"Je vais le rencontrer à 13H00 GMT (14h à Paris) aujourd'hui (pour lui dire que) ... si c'est le début d'une invasion destinée à occuper la Crimée, c'est quelque chose dont nous avons une riche expérience et nous ne pouvons pas être d'accord avec cela", a indiqué M. Zaoralek lors d'un débat sur la télévision publique tchèque.

Samedi, M. Zaoralek, tout comme le président tchèque Milos Zeman, ont comparé les opérations russes en Crimée à l'occupation soviétique de la Tchécoslovaquie en 1968 qui a écrasé un mouvement démocratique dans ce pays ayant coûté plus de 100 vies.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Jestliže si na Západě pletou jednotlivé středo- a východoevropské země, jaká je šance, že pro ně něco udělají? A kde má Česká republika ve Francii v místním obyvatelstvu informované spojence, kteří by nezájem a omyly dokázali opravovat? Dva roky píšu v Britských listech o tom, že Česko bude v destabilizující se Evropě potřebovat v obyvatelstvu západoevropských zemí informované spojence, absolventy českých studií na západoevropských univerzitách, aby se jeho zájmů v krizi lidé dokázali zastat. Česko potřebuje systematický program kulturní diplomacie. Netušil jsem, že krize zavládne tak brzo.

"С фашистской силой тёмною..."

2. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Mnozí bezmyšlenkovitě opakují kremelskou propagandu ztotožňující celou pestrou ukrajinskou protijanukovyčovskou scénu, jakkoliv je velmi problematická, s nacionalistickou stranou Svoboda a ultrapravicovým, minimálně protofašistickým Pravým sektorem. Nediferencují. "V Kyjevě vládnou fašisti!", vykřikují, protože se to dočetli někde v Protiproudu, na Zvědavci či v Czechfreepress.

Co na tom, že v Moskvě podstatný vliv ultrapravice na vysokou politiku jaderné velmoci trvá dvacet let - a právě ruská ultrapravice je duchovní matkou projektu Eurasijské unie, kvůli němuž je ruský prezident ochoten nařídit vojenský útok, jenž by vedl k definitivní roztržce s celým západním světem.

Putinovým cílem na Ukrajině je ukázat, že je Západ slabý, a ochromit důvěryhodnost NATO

2. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Rusko postupně provádí invazi na Ukrajinu a oslabuje alianci NATO, která udržovala mír v Evropě po dobu téměř sedmdesáti let, píše v britském konzervativním deníku Daily Telegraph Thomas Tugendhat, bývalý poradce britského generálního štábu. Je to učebnicová akce KGB: nejprve agent provokatér, pak domobrana, vystupující z vlastní iniciativy, pak ruská vojenská ochrana na obranu "vlastních" lidí. Tato taktika se používala efektivně za komunistických pučů během sovětské éry. Právě tato taktika svrhla vládu v Afghánistánu a způsobila třicet let války. A znovu se proti tomu nikdo nepostaví.

Ukrajina vyhlásila všeobecnou mobilizaci

2. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Šéf ukrajinské Rady pro národní bezpečnost a obranu Andryj Parubyj oznámil, že Ukrajina mobilizuje všechny vojenské zálohy. Ozbrojen síly mají za úkol navýšit bezpečnostní opatření u energetických zařízení. Ministerstvo zahraničí má za úkol získat podporu USA a Británie při zaručení bezpečnosti Ukrajiny.

Dokáží Češi pohlédnout na velmocenskou politiku bez ideologického filtru?

2. 3. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 2 minuty

To, co se děje na Krymu a na Ukrajině, je velmocenská politika. Není horší, protože jí dělá Rusko a ani lepší, protože jí dělá Rusko. Funguje na stejných principech jako velmocenská politika jakékoliv jiné velmoci.

Rozdíl je v tom, že se na ní díváme ideologickým filtrem, který Rusko vnímá jako "jiné", a tím nebezpečné - jako asiatskou hordu barbarů z Východu, jako tajemné a kruté Skythy, jako Kunderovu anti-civilizaci, jako Sílu regresu nebo jako alter ego stalinské totalitní mašinérie, převlečené do dnešního Putina.

Občané na Krymu nadšeně vítali ruské vojáky

1. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta



Proruské demonstrace se v sobotu konaly v Charkově (tam se demonstranti střetli s ukrajinskými nacionalisty), v Doněcku (tam také docházelo ke střetům), v Severodoněcku a v Oděse. Občané na Krymu nadšeně vítali ruské vojáky, jak uvidíte v této reportáži Channel Four News, asi od minuty 2'30".

Ruský parlament schválil nasazení vojsk na Ukrajině na základě nepravdivé zprávy o obětech

1. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Souhlas s použitím ruských ozbrojených sil na celém území Ukrajiny, který byl dnes prezidentovi vysloven hroní komorou ruského parlamentu, byl přijat na základě předložení nepravdivých informací o obětech mezi Rusy na Krymu. Informoval o tom Andrej Jurov, člen prezidentské rady pro lidská práva a expert Moskevské Helsinské skupiny.

Horní komora ruského parlamentu schválila vyslání ruských vojsk na Ukrajinu

1. 3. 2014

čas čtení 6 minut

  • Ukrajina uvedla svou armádu do stavu plné pohotovosti a varovala Rusko, že vojenská intervence povede k válce. Po tříhodinovém jednání se šéfy bezpečnostních agentur a armádty oznámil premiér Arsenij Jaceňuk v telefonním rozhovoru s ruským premiérem Medveděvem, že požaduje rozhovory a naléhal na Rusko, aby navrátilo své vojáky na základnu na Krymu. "Vojenská inteervence by byla začátkem války a ukončením jakýchkoliv vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem," řekl Jaceňuk.
  • Zasedání ruského parlamentu všeobecně odmítlo západní kritiku příchodu ruských vojsk na Krym. Senátor Nikolaj Ryžkov konstatoval, že Rusko by mělo být připraveno na to, že "Západ na nás pustí psy". "Zničili Jugoslávii, Egypt, Libyi, Irák, a to všechno jménem západní demokracie. To už není ani pokrytectví, je to politický cynismus".
  • Julia Tymošenková apelovala na Ukrajince, aby tváří v tvář provokaci zachovali klid a nepadlo do téže pasti jako Gruzie r. 2008. Dodala, že Ukrajina musí posilovat své vazby s OSN a s EU.
  • Refat Chubarov, předseda shromáždění krymských Tatarů uvedl, že apeloval na Tatary, aby zůstali doma a neutvářeli jednotky odporu proti Rusům. "Zbývá doslova jen několik hodin do katastrofy," řekl Chubarov v rozhlasové stanici Echo Moskvy, kterou vlastní Gazprom. Tataři tvoří asi 12 procent krymského obyvatelstva a připojili se k protestům proti Janukovyčovi v Kyjevě.
  • Na závěr dne eskajující rétoriky a aktivity prohlásil mluvčí Kremlu, že Rusko doufá, že nedojde k další eskalaci a že se Putin dosud nerozhodl, že by vyslal vojska na Ukrajinu, informuje tisková kancelář Reuters.
  • Vitalij Kličko požadoval v sobotu "všeobecnou mobilizaci" poté, co ruský parlament schválil rozhodnutí vyslat vojska na Ukrajinu.
  • Zasedání ruského parlamentu všeobecně odmítlo západní kritiku příchodu ruských vojsk na Krym. Senátor Nikolaj Ryžkov konstatoval, že Rusko by mělo být připraveno na to, že "Západ na nás pustí psy". "Zničili Jugoslávii, Egypt, Libyi, Irák, a to všechno jménem západní demokracie. To už není ani pokrytectví, je to politický cynismus".
  • Pravý sektor, jedna z nacionalistických organizací, které se účastnily demonstrací proti Janukovyčovi, vyzvala své členy, aby mobilizovali a aby se ozbrojili. "Náš boj je proti-imperiální, nikoliv rusofobní. Ruské impérium bude zničeno. Vyzývejme hnutí odporu na Kavkaze a všechna osvobozenecká hnutí v Rusku, aby zintenzivnily svou činnost," praví se v jejich prohlášení.
  • Rada bezpečnosti OSN uspořádá za žádost Velké Británie v sobotu mimořádné jednání o krizi na Ukrajině, a to ve 20 hodin českého času (ve 14 hodin východního amerického času). Britský ministr zahraničí William Hague uvedl, že ruské akce na Ukrajině jsou "vážnou hrozbou suverenitě, nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny."
  • Český prezident Zeman varoval Rusy před invazí na Ukrajinu. "I když naprosto rozumím zájmům většinového ruskojazyčného obyvatelstva Krymu, který byl v roce 1954 nesmyslným Chruščovovým rozhodnutím přičleněn k Ukrajině, máme své zkušenosti s vojenskou intervencí z roku 1968. A domnívám se, že jakákoliv vojenská intervence vytváří hluboký příkop, který po generaci nelze zasypat," uvedl prezident Zeman ve vyjádření poskytnutém jeho tiskovým odborem.
  • Rada federace požádala Putina, aby odvolal ruského velvyslance v USA, jiní ruští vládní činitelé však použili uměřenějších slov a zdůraznili, že návrh použít ruská vojska na Ukrajině nemusí být uplatněn okamžitě.
  • Televize Russia Today informuje, že 97 osob bylo zraněno při potyčkách mezi protimajdanovskými a promajdanovskými demonstranty v Charkově. Citovala tiskovou kancelář Itar-Tass.
  • Horní komora ruského parlamentu jednohlasně schválila vyslání ruských vojsk na Krym.
  • Prezident Ruské federace Vladimir Putin dnes dle tiskové služby svého úřadu požádal horní komoru parlamentu o svolení s použitím síly na území Ukrajiny za účelem "normalizace společensko-politické situace". Rada federace se vyjádřila, že porušení dohod z 21. února sebou nese nebezpečí krveprolití ve východních a jižních oblastech a humanitární katastrofy v celé zemi, a vyzvala prezidenta, aby přijal "rozsáhlá opatření" za účelem "ochrany života a bezpečnosti" občanů Ruské federace žijících na Ukrajině, krajanů a kontingentu Ozbrojených sil Ruské federace nacházejících se na Ukrajině.
  • Ukrajinský prozatímní prezident podepsal dekret, podle něhož je jmenování proruského premiéra na Krymu protizákonné.
  • Krymská policie odmítla tvrzení ruského ministerstva zahraničí, podle něhož se vojska vyslaná Kyjevem pokusila obsadit ministerstvo vnitra v Simferopolu.
  • Ukrajina nedostane finanční pomoc od MMF dříve než v dubnu.
  • Přicházejí zprávy, že proruští demonstranti se pokusili okupovat vládní budovy v Doněcku a v Charkově.
  • Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier varoval v sobotu, že vývoj na Ukrajině je nebezpečný, a naléhal na Rusko, aby vysvětlilo své úmyslu ohledně svých vojsk na Krymu.
  • Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius vyjádřil znepokojení ohledně pohybu vojsk na Krymu a naléhal na všechny strany, aby se zdržely činů, které by mohly vést ke zvýšení napětí.
  • Ruská Duma požádala Vladimira Putina, aby podnikl kroky k stabilizaci situace na ukrajinském Krymu.
  • Mluvčí Gazpromu Kuprijanov se vyjádřil, že Ukrajina zřejmě přijde o slevu na zemní plyn, kterou dosud měla z Ruska. V prosinci Moskva snížila cenu zemního plynu pro Ukrajinu na $268.50 za 1,000 krychlových metrů z cca 400 dolarů, které Ukrajina Rusku platila od roku 2009. Podle Kuprijanova dluží Ukrajina Rusku za rok 2013 za zemní polyn 1,55 miliardy dolar.
  • Haaretz interviewoval bývalého izraelského vojáka z jednotky "modrých helem", která zabránila davu demonstrantů upálit v budově desítky policistů. V rozhovoru muž přiznává, že hlavní slovo má v Kyjevě nyní strana Svoboda, ale poukazuje na to, že prý obvinění z jejího antisemitismu jsou prý "přehnaná". Svoboda je hlavně nedůsledná, to je její hlavní problém. Nicméně žid odmítl sdělit své jméno: "Kdybych byl Ukrajinec, byl bych tam považován za hrdinu."

Rusko: Nenecháme bez povšimnutí žádost krymského premiéra o pomoc

1. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Možnost otevřené vojenské intervence Ruska na Krymu v sobotu výrazně vzrostla poté, co nový premiér tohoto ukrajinského regionu požádal Vladimíra Putina o pomoc a zdroj v Kremlu uvedl, že "nenechá tuto žádost bez povšimnutí". Sergej Aksenov, proruský premiér regionu, požádal Moskvu o pomoc při udržování zákona a pořádku a tvrdil, že má plnou kontrolu nad armádou, policií a dalšími bezpečnostními službami.

BBC: Vliv ultrapravicových organizací na vládu na Ukrajině sílí

1. 3. 2014

čas čtení 6 minut

"Chceme čistý národ. Ne jako za Hitlera. Ale naším způsobem tak trochu jako za něho. "

V pátek večer v publicistickém pořadu Newsnight vysílala televize BBC znepokojující reportáž o silném vlivu neonacistických a ultrapravicových skupin na novou ukrajinskou vládu. Dělá to BBC nyní proto, aby se Británie mohla vyvléci ze svých závazků v budapešťské deklaraci, kde se zaručila za územní celistvost Ukrajiny? zeptal se jeden britský divák pořadu Newsnight na Facebooku. (Budapešťská deklarace je však, jak se ukazuje, zcela formálním dokumentem a nezakládá žádnou povinnost pro Británii či USA hájit územní nedotknutelnost Ukrajiny.)

Pořad je k zhlédnutí ZDE, reportáž o neonacistických skupinách na Ukrajině začíná od minuty 7'42", bohužel je záznam pořadu na internetu zřejmě k dispozici jen v Británii. Níže je český překlad reportáže, pod překladem publikujeme několik záběrů z reportáže BBC.

Procesí s pochodněmi v Ivano-Frankivsku

1. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

V pátek večer jsem procházel centrem města Ivano-Frankivsk na západní Ukrajině a slyšel jsem zdálky skandování. Došel jsem na křižovatku ulic Ševčenkova a Sičovych Strilciv a viděl jsem tam průvod s pochodněmi, píše absolvent slavistiky na univerzity of Glasgow a čerstvý držitel doktorátu odtamtud dr. Paul Vickers. Myslel jsem si, že mě šálí oči, ale bylo to tu: průvod s pochodněmi a vojenskou hudbou. Naštěstí reakce na tento průvod s pochodněmi na sociálních médiích byly většinou zralé a kritické. Lidi si uvědomovali, jakou škodu mohou takovéto akce udělat pověsti Ukrajiny.

Jsou různé způsoby jak uctít památku mrtvých na Ukrajině. Krásné způsoby jak uctít památku mrtvých, s kulturou vzpomínek, která nekončí vigilií, ale pokračuje dlouhé dny a týdny po pohřbu. Avšak ukrajinská tradice nepoužívá pochody s pochodněmi, které vyvolávají otevřené asociace na nacistické Německo. V době, kdy je ohrožena územní celistvost Ukrajiny a na ukrajinském území jsou cizí vojska, je důležité si uvědomovat, jak může být západní Ukrajina vnímána a nepřilívat oleje do ohně nenávisti ani nepodporovat stereotypy.

Uctívat mrtvé je důležité a nutné. A na západní Ukrajině to umějí udělat krásně. Avšak pochod s pochodněmi není součástí této tradice.

Včerejší pochod s pochodněmi byl čistým idiotstvím. Šíří ho lidé, kteří o sobě budou tvrdit, že jsou největšími ukrajinskými vlastenci.

Modifikovaný gruzínský scénář pro Ukrajinu

1. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Moskva zajisté na Krymu nejedná bez alternativních plánů, takže situace se může měnit. Nicméně některé základní parametry nepochybně zůstanou konstantní.

Ruská federace se v roce 1994 zavázala garantovat územní celistvost Ukrajiny a až do poslední chvíle bude tvrdit, ať fakticky udělá cokoliv, že závazky plynoucí z Budapešťského memoranda plně respektuje. Na tom ovšem není nic překvapujícího. Slobodan Miloševič v roce 1999 při jednání se západními představiteli konstatoval, že chápe velmocenskou logiku: "Můžete říci, že čtvrtek je pondělí". Ano: Válka je mír, svoboda je otroctví. Invaze je obrana.

PŘEČETLI JSME:

Literárky: Chce Putin zabránit omezenou vojenskou akcí válce skutečné?

1. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

"Jsme svědky války nervů," popisuje situaci pro německý Der Spiegel Dmitrij Trenin z moskevského Carnegieho centra. Podle něj Putin nejde do války o Krym, ale naopak se domnívá, že omezenou vojenskou akcí nyní může zabránit pozdější válce skutečné. "Rusko chce zabránit krveprolití na Krymu, a tak blokuje přístupové silnice, aby zabránilo proniknout na Krym jednotkám ukrajinské armády nebo dobrovolnickým oddílům ukrajinských nacionalistů," míní Tremin. "Putin je přesvědčen, že musí jednat rychle, rozhodně a pokud je to nutné, bude dělat i rozhodnutí, která mohou být bolestivá." Ukazuje vojenskou sílu, aby si Kyjev i USA uvědomily, že se do věci nemají plést.

Z Putinova hlediska dnes západní reakce na jeho postup nejsou důležité -- Putin a Rusko byly v posledních měsících na Západě démonizováni tak důkladně, že si Putin uvědomuje, že horší už to pro něj být beztak nemůže. "Ruský obraz je na Západě tak špatný, že Kreml nemá co ztratit. Západ tím na Moskvu ztratil vliv," podotýká Tremin. "Dříve se v Moskvě před jakýmkoli rozhodnutím zamýšleli, jak bude přijato na Západě. To už neplatí. Tento postoj navíc notně posílil během olympijských her. V Rusku měl člověk dojem, že západní tisk netouží po ničem jiném, než aby se v Soči stalo něco špatného."

Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda analyzuje ústavnost Janukovyčova svržení a k jednoznačnému závěru nedochází.

Zdroj: ZDE

Americké televize nemají ponětí o geografii Evropy

Televize MSNBC vzkřísila Československo

1. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s krizí na Ukrajině vzkřísila americká televize MSNBC Československo, upozorňuje Prague Post. Píše: Není nad krizi v Evropě, která vždy dokáže, že americké sdělovací prostředky nemají ani základní informace o Evropě. Americká televize MSNBC použila ve vysílání mapu východní Evropy, na níž má Československo s Ukrajinou společnou hranici. Prague Post poukazuje na to, že to není poprvé, co měly americké televizní stanice problémy se zeměpisem. Televize CNN odvysílala mapu, na níž umístila Švýcarsko na místo České republiky a nereeagovala na stížnosti diváků, kteří ji žádali, aby to opravila. Jindy ale zase umístila Českou republiku na hranici s Irákem. Prague Post připomíná, že v dubnu 2013 v souvislosti s atentátem na bostonský maraton si Američané pletli Českou republiku s Čečenskem. Totéž zřejmě platilo o herečce Sharon Stone, která na filmovém festivalu v Karlových Varech r. 2005 blahopřála místním Čechům k ukončení (čečenské) války.

Je to výmluvným selháním české kulturní diplomacie. Česká republika nemá dlouhodobý, systematický a efektivní program šíření informací o své zemi na západních univerzitách, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak Lidovky.cz "vybírají" ředitele ÚSTR

28. 2. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 5 minut

V současné době je vypsán konkurz na místo ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze. Jak známo jedná se o organizaci placenou z veřejných peněz a založenou k tomu, aby plnila veřejný zájem. Z toho by mělo vyplývat, že česká veřejnost by měla mít konkrétní informace o tom, kteří lidé na tuto pozici kandidují, jaké jsou jejich názory a jaké je jejich profesní zázemí pro tuto práci. Platí to zvlášť v situaci, ve které se tato instituce dnes nachází.

Když diskuse ztrácí smysl

28. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Daniel Veselý začíná polemiku s mým článkem vyvracením tvrzení, že se Spojené státy stávají "mírumilovnou zemí". Já ovšem ve svém textu nikde nic takového netvrdím; píšu, že škrty ve vojenském rozpočtu velmi zdůrazňují charakter USA coby námořní mocnosti s inferiorními pozemními silami. Píšu o kapacitách, nikoliv o záměrech, což ovšem možná Veselý nedokáže se svým analytickým aparátem rozlišit. A jak už jsem napsal jinde, porozumět vojenským kapacitám není zase tak triviální věc, jak si někteří myslí.

Autor v souvislosti s uvedeným tvrzením zařadil odkaz na článek Juana Colea. Ani tento text nicméně nikde netvrdí, že se Spojené státy stávají "mírumilovnou zemí". Pojednává o některých důvodech, proč musí Pentagon šetřit.

Kdo tedy vlastně napsal, že se USA stávají "mírumilovnou zemí"? Inu, napsal to Daniel Veselý, aby to mohl vyvracet. Jde o klasický argumentační trik, tzv. strawmana (slámového panáka, který byl vyroben pouze proto, aby mohl být slavnostně rozcupován).

Nedomnívám se, že je možno vést seriózní diskusi o tak zásadním tématu zmíněným stylem.

Západ varuje Rusko kvůli rostoucímu napětí na Krymu

28. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Západní státy vyzvaly Rusko, aby uvolnilo napětí v oblasti Krymu, poté co zde ozbrojenci obsadili místní parlament a vyvěsili na něm ruskou vlajku.

Rusko také vyhlásilo bojový poplach letectvu u hranice a poslalo do vzduchu stíhací letouny v rámci vojenského cvičení, které oznámilo den předtím.

Bývalý britský velvyslanec:

Jsme s Ruskem ve válce?

28. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Bývalý britský velvyslanec v Moskvě Sir Tony Brenton konstatoval ve zpravodajství BBC Radio Four v pátek ve 13 hodin, že jak Rusko, tak Velká Británie jsou signatáři dokumentu z první poloviny devadesátých let, který zaručuje Ukrajině územní celistvost, poznamenává Jan Čulík. Brenton konstatoval, že se v Británii nyní horečně zkoumá, do jaké míry je tato deklarace právně závazná. Vyjádřil názor, že zprávy o pohybech (zřejmě) ruských vojsk na Krymu jsou překvapivé, protože ruská zahraniční politika je v posledních desetiletích charakterizována velkou opatrností a odmítáním riskantních akcí a že vojenský zásah Ruska na Ukrajině by zničil jeho styky se Západem, které jsou rozsáhlé, výhodné a rozmanité. Vyjádřil naději, že zprávy přicházející z Ukrajiny "jsou přehnané", jinak by to zřejmě znamenalo, "že je Británie ve válce s Ruskem". Což bychom zjevně nechtěli.

Budapešťské menorandum z 5. prosince 1994 obsahuje závazky a záruky tří tehdejších jaderných mocností - Spojených států, Velké Británie a Ruska - ohledně nezávislosti a územní integrity Ukrajiny. Zakazuje například ekonomický nátlak vůči Ukrajině, takže je třeba říci, že Rusko vlastně memorandum porušuje již dávno, aniž se cokoliv stalo (a samo z jeho porušení naopak obviňuje Západ), doplňuje Karel Dolejší.

Kromě toho hlavním závazkem signatářů vyplývajícím z memoranda je "usilovat o okamžité jednání Rady bezpečnosti OSN", pokud by se Ukrajina stala obětí agrese. Dokument neobsahuje nic, co by implikovalo jednostrannou vojenskou akci, jíž by nepředcházelo zasedání RB OSN. A zde by Rusko nepochybně tvrdilo, že jedná "v sebeobraně", což mu skýtá sice pochybnou, ale přece jen oporu v samotném znění dokumentu (článek 2).

Alexander Duleba: Náš svět se začíná hroutit, přichází studená válka v Evropě

28. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Videorozhovor pro časopis Týždeň s názvem Náš svet sa začíná rúcať: Ředitel Slovenské společnosti pro zahraniční politiku Alexander Duleba o začátku nové studené války mezi Západem a Východem, který právě sledujeme na Ukrajině, a jejích důsledcích pro svět "volného pohybu lidí, zboží a kapitálu" a pokojných mezinárodních vztahů, v němž Evropa posledních dvacet let žila.

Na Krym přilétají ruské bitevní vrtulníky

28. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Reportér ukrajinského listu Zerkalo neděli zachytil přílet ruských bitevních vrtulníků (nejpravděpodobněji typu Mi-35) ze základny Anapa v Krasnodarském kraji na ráno ruskými vojáky obsazené sevastopolské mezinárodní letiště Belbek.

Na Krymu z ruské strany na vojenském letišti v Gvardějském přistávají dopravní letouny Il-76, informuje večer portál Ukrajinskaja pravda. K Simferopolu se navíc z východu blíží kolona deseti obrněných transportérů.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

KOMISE PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY

Stanovisko k projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe

28. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Komise pro životní prostředí Akademie věd zásadně nesouhlasí s případnou výstavbou kanálu Dunaj-Odra-Labe, která by byla jedním z největších zásahů člověka do fungování zbytků relativně přirozených ekosystémů ČR a střední Evropy za účelem krátkodobého ekonomického prospěchu.

Případná realizace projektu by měla mj. tyto negativní dopady:

Britská špionáž shromáždila miliony fotografií občanů, získaných prostřednictvím webkamer v jejich počítačích

27. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britská špionážní agentura GCHQ za pomoci americké NSA si stáhla z webkamer milionů soukromých počítačů fotografie jejich uživatelů, ačkoliv se ničím neprovinili.

Dokumenace GCHQ z let 2008-2010, kterou dal deníku Guardian k dispozici Edward Snowden, uvádí explicitně, že špehovací program s názvem Optic Nerve nashromáždil statické fotografie milionů uživatelů chatu firmy Yahoo a uložil je v databázích této špionážní agentury po milionech. Program nerozlišoval, zda jsou uživatelé cílem činnosti výzvědných informací, anebo zda jsou to zcela obyčejní nevinní občané.

Jen za jediný půlrok v roce 2008 shromáždilo GCHQ více než 1,8 milionu fotografií uživatelů chatu Yahoo. Velká část těchto fotografií je sexuálně explicitní, neboť lidé si navzájem přes internet posílají sexuálně explicitní snímky sebe samých. Firma Yahoo reagovala zuřivě, když ji deník Guardian informoval o této skutečnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Ukrajina se může vrátit ke statusu jaderné mocnosti"

28. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

V reakci na ruské aktivity na Krymu, které porušují garance vyslovené v Budapešťské deklaraci o bezjaderném statusu Ukrajiny, se země může vrátit k vlastnictví jaderných zbraní. Údajně o tom v kuloárech parlamentu hovoří poslanec nacionalistické strany Svoboda Michail Golovko.

USA ani NATO nejsou připraveny čelit ruské invazi na Ukrajinu

28. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ani USA, ani NATO nemají podrobné plány pro případ vojenského vměšování Ruska do ukrajinských záležitostí na Krymském poloostrově, informuje s odvoláním na Reuters ruský liberální list Nězavisimaja gazeta. Ruský prezident ve středu uvedl do pohotovosti 150 000 vojáků v Západním a Centrálním vojenském okruhu (=počet, který Američané použili k okupaci Iráku) a byly zaznamenány pohyby vojsk těsně u hranice i přímo na Krymu.

Ukrajinský ministr vnitra obvinil Moskvu z vojenského vměšování

28. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov (strana Baťkivščina Julie Tymošenkové) považuje situaci vzniklou dnes blokováním letišť na Krymu za "ozbrojený vpád a okupaci". Napsal to na svém facebookovém profilu.

Podle Avakova se jedná o porušení všech mezinárodních smluv a norem a "provokaci ozbrojeného krveprolití na území suverénního státu".

Avakov se domnívá, že situace se vymyká kompetencím ministerstva vnitra a měla by o ní jednat Rada národní bezpečnosti. "Dokud ještě nedošlo k přímému ozbrojenému střetu, musejí mluvit diplomaté", domnívá se ukrajinský ministr.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Ruští vojáci v noci obsadili sevastopolské mezinárodní letiště Belbek

28. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Včera ve 23 hodin místního času na letiště Belbek v krymském přístavu Sevastopol přijelo asi 10 nákladních automobilů a několik obrněných transportérů doprovázených ruskými vojáky v přilbách a neprůstřelných vestách. Podle vlastního vysvětlení přijeli proto, "aby zabránili příletu nějakých bojovníků".

Skupina ozbrojenců obsadila letiště v Simferopolu

28. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Skupina ozbrojenců v uniformách bez hodnostních označení v noci na pátek obsadila letiště v krymském městě Simferopol. Podle svědků jde o skupinu asi 50 osob vybavených podobně jako ty, které v noci na čtvrtek obsadily parlament tamtéž.

Ozbrojenci přijeli k letišti ve třech nákladních automobilech Kamaz bez čísel a SPZ.

Kromě toho se k letišti přiblížila skupina demonstrujících osob s andrejevskými vlajkami (jde o variantní vlajku Ruské federace pocházející z carských dob, s modrým úhlopříčným křížem na bílém podkladu; používala se přednostně na bojových lodích).

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Výběrem ministra obrany Ukrajina možná rozhodla o svém osudu

28. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Nikdo příčetný s minimálním vhledem do ruské politiky nemohl vážně očekávat, že se Moskva beze všeho smíří se ztrátou kontroly nad Krymem. Když o tom píšu, zmíněný přístup samozřejmě nehodlám ospravedlňovat; ale ignorovat fakta, jako to zjevně dělají americký ministr zahraničí John Kerry a bohužel i německá kancléřka Angela Merkelová, přece neznamená tato fakta změnit.

Příčetná ukrajinská vláda - kdyby byla ovšem příčetnost v dnešním Kyjevě aspoň poněkud v kursu, když to zatím vypadá, že nejbližší azyl nalezla ve Lvově takřka 500 kilometrů vzdušnou čarou směrem na západ - by okamžitě po svržení Janukovyče spěchala veřejně ujistit Moskvu, že nehodlá revidovat smlouvu o pronájmu sevastopolského přístavu. Ať už by se pak ze strany Kremlu stalo cokoliv, nikdo by nemohl říci ani popel.

Vše je ovšem jinak.

Karel Kryl 70 - V Lucerně nebudou židle!

26. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Výhradní prodejce vstupenek TICKETPRO nikde neuvádí, že v Lucerně nebudou žádné židle, všichni návštěvníci budou postávat na parketu. Mnoho Krylových příznivců je již v letech, mohlo by to pro ně být nepříjemným překvapením (ani personál TICKETPRO o místech k stání neinformuje), informuje M.Štumpf.

Z jestřábí supervelmoci globálním gaunerem

28. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Ačkoliv Spojené státy skutečně provádějí škrty ve vojenském rozpočtu, snižují jej o osm procent a redukují počet pozemních jednotek na úroveň roku 1940 (z 550 000 na vrcholu války v Iráku na 440 000) ZDE, neznamená to automaticky, že se z jestřábí supervelmoci stane "mírumilovná země" ZDE, jejíž pozemní vojenská kapacita vystačí maximálně na to, "aby nakopala zadek banánovým republikám nebo arabským státům", jak je uvedeno v článku Karla Dolejšího.

Odluka církví od státu: dnes již nesmyslný přežitek

28. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Je stěží pochopitelné, že mnohá dějinná pochybení se udržela po staletí, a že některá se dokonce udržují dodnes. Jedním z nejkřiklavějších příkladů je dodnes trvající odklon katolické církve od původní chudoby, od Ježíšova "blaze těm, kdo hladovějí a žízní po spravedlnosti", píše Bohumil Sláma.

Víte, jaký je rozdíl mezi západní "křesťanskou" a muslimskou bankou?

27. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Potřebuje-li farmář půjčku od banky na zakoupení osiva, nebo podnikatel půjčku na koupi technického zařízení pro svůj podnikatelský projekt, křesťanská západní banka mu půjčku poskytne, ale farmář či podnikatel z ní bude muset splácet úroky bez ohledu na to, zda osivo vzklíčí a vyroste z něho obilí, které lze se ziskem prodat, či zda podnikatelský projekt bude úspěšný. Křesťanské bance musí věřitel splácet úroky bez ohledu na to, zda se investice podařila a přinesla zisk, anebo zda šla vniveč.

O "amerických válečných štváčích"

27. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Během válek v Afghánistánu a Iráku američtí důstojníci konstatovali, že nemají dost ozbrojeného personálu na takový typ "stabilizační operace". Dokonce se hovořilo o znovuzavedení branné povinnosti, což by ovšem znamenalo, že americké elity budou muset opět obhájit každou válku před střední třídou - a právě proto "draft" prosazují lidé, jako historik Andrew Bacevich. Pentagon ovšem místo toho naplánoval zmenšení profesionálních ozbrojených sil téměř o pětinu, na úroveň před 2. světovou válkou. Hlavní redukce má přitom podobně jako v britském případě postihnout pozemní ozbrojené síly.

Dodatek k článku Toto nám zamlčují česká média?

27. 2. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 2 minuty

Ihned poté, co článek "Toto nám zamlčují česká média?" s fotografií v BL vyšel, snesla se na mou hlavu snůška kritických poznámek některých čtenářů. Upozorňují mne na to, že jde o fotomontáž, která se objevila původně v cizích tištěných médiích a nyní koluje po internetu. Připomínám jen, že jsem se ve svém textu k pravosti snímku vyjadřoval velmi skepticky a posloužil mi hlavně k tomu, abych poukázal na skutečnost, že čeští novináři dostatečně neinformují o fašistoidních trendech v ukrajinské společnosti. Anebo že společně s českými politiky tento nezvratný fakt dokonce snad záměrně zamlčují.

Toto nám zamlčují česká média?

27. 2. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 1 minuta

Pozn. red. Jak jsme byli upozorněni, tato fotografie je podvod, upravený ve Photoshopu. Na původní fotografii je místo Hitlera Stěpan Bandera. Znepokojení Daniela Strože je však legitimní, protože česká média by měla informovat o neofašistických proudech, které jsou součástí ukrajinské "demokratické" revoluce. Jak autor poznamenává, v západních médiích se o tom píše, jak konečně informovaly i Britské listy. - Otázka ovšem je, zda i ta fotografie s Banderou není hoax.

Přiložený snímek jsem objevil předevčírem ve svých  mailech, píše Daniel Strož. Je na něm údajně hlavní vchod do radnice v Kyjevě. Nemám bohužel žádný důkaz o jeho pravosti, ale záběr odpovídá v podstatě tomu, na co houfně poukazují v zahraničních médiích. Totiž, že se situace na Ukrajině nebezpečně fašizuje. Ptám se tudíž českých novinářů, proč o tom není také naše veřejnost informována, a proč se jí nedostává seriózních a nestranných informací. Kladu tuto otázku současně i české vládě. Klesli jsme v tomto státě už tak hluboko, že se přikláníme na stranu pohrobků ukrajinského válečného zločince Stěpana Bandery a jeho velkého vzoru Adolfa Hitlera? Otřásám se hnusem!

Samota prohlubuje chudobu

27. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Špatné společenské vazby poškozují lidem vyhlídky na získání zaměstnání, ničí jim a likvidují pocit pohody, argumentuje v deníku Guardian Ryan Shorthouse.

Britský ministr sociálních věcí Iain Duncan Smith má tento týden zveřejnit nová měřítka, podle nichž se bude měřit chudoba dětí. Jedním z těch měřítek a signálem chudoby by měla být nedostatečná existence společenských vazeb a sociálních sítí.

VÝCHODISKA PROGNÓZY EVROPSKÉHO VÝVOJE

Motýlí efekt či osudový dotek

27. 2. 2014 / Jan Campbell

čas čtení 28 minut

Efekt motýlího křídla vyjadřuje citlivou závislost vývoje systému na počátečních podmínkách, jejichž malé změny mohou mít za následek velké variace v delším průběhu. Mezi umělé systémy, které tento efekt vykazují, patří například Lorenzův atraktor, ale i politické a hospodářské reformy posledních desetiletí.

Název se vztahuje k myšlence, že i něco tak malého, jako třepetání motýlích křídel, může v konečném důsledku vyvolat tajfun třeba i někde na druhé polovině světa. Ovšem pravděpodobnost, že daná motýlí křídla vyvolají dané velké následky, je stejná té, že jiná křídla, působící opačně, oněm následkům zabrání. Přesto, a nebo právě proto, je v dnešní době dobré si uvědomit, že takový efekt existuje.

6998

KSČM je sebevražedně demokratickou stranou

27. 2. 2014 / Radim Hreha

čas čtení 3 minuty

Tuzemská závisle nezávislá média, veřejnoprávní obzvlášť, poměrně nerada poskytují prostor poslancům či odborníkům KSČM, kteří se v projednávané problematice orientují a navíc přesvědčivě argumentují. Takoví komunisté se krom zákonem stanoveného předvolebního vysílání České televize a Českého rozhlasu, do zdejších médií dostanou poměrně zřídka. I proto národ zná většinou pouze předsedu Vojtěcha Filipa či šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika. Ty obejít nelze. Nicméně novináři mají mezi členy KSČM i své "oblíbence." Většinou jde o dřevní komunisty, "ještěry", příslušníky tzv. tvrdého jádra strany. Jsou dobrým, aktivně spolupracujícím terčem.

Janukovyč je v Moskvě

27. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Jeden ruský činitel je citován, že Moskva přijala žádost sesazeného ukrajinského prezidenta na útěku Viktora Janukovyče o ochranu, informuje tisková kancelář AP. Tři ruské tiskové kanceláře citovaly nejmenovaného ruského činitele, že Janukovyčova žádost o ochranu "byla na ruském území splněna".

Podle ruských médií vydal Janukovyč toto prohlášení:

"Já, Viktor Fedorovič Janukovyč apeluji na lid Ukrajiny. Jako dříve se stále považuji za zákonnou hlavu ukrajinského státu, která byla svobodně zvolena vůlí ukrajinského lidu.

Nyní začíná být jasné, že lidé na jihovýchodní Ukrajině a na Krymu nepřijímají mocenské vakuum a naprostou nezákonnost v zemi, kdy šéfové ministerstev jsou jmenováni davem v ulicích. Na ulicích mona měst v naší zemi se odehrává orgie extremismu. Musím požádat ruské úřady o osobní bezpečnost na ochranu před činy extremistů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Papež František je znepokojen násilím ve Venezuele

26. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Papež František konstatoval, že je znepokojen nedávnými nepokoji ve Venezuele, při nichž zahynulo nejméně 13 osob. Vyjádřil naději, že "násilí a nepřátelství co nejdříve skončí" a požaadoval, aby Venezuelané "podporovali smíření prostřednictvím vzájemného odpuštění a upřímného dialogu".

Ve Venezuele trvají už čtrnáct dnů protivládní protesty, některé z nichž vyústily v násilí. Protesty začaly ve státě Tachira a v sousedním státě Merida začátkem února. Do ulic vyšli studenti, rozhněvaní vysokou zločinností a ekonomickými problémy, včetně rekordní inflace a nedostatku zálaadního zboží. Po zatčení desítek studentů se protesty rozšíříly do hlavního města Caaracasu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský anglikánský duchovní bude držet 40 dní hladovku ze solidarity s chudými lidmi

27. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Reverend dr. Keith Hebden z Mansfieldu bude držet čtyřicet dní a čtyřicet nocí hladovku ve snaze upozornit na astronomický nárůst užívání center, která rozdávají v Británii potraviny zadarmo nemajetným a hladovějícím lidem. Chce tím přimět vládu, aby zabránila klesání životní úrovně. Hebden zdůraznil: "Vláda má povinnost zajistit základní bezpečnostní síť pro vlastní občany. Vzhledem k tomu, že tolik lidí nyní musí spoléhat na potravinové dary, že tolik lidí se musí rozhodovat, zda mají jíst, nebo si doma topit, zdá se, že vláda tuto povinnost neplní.

Hledají se:

Dobrovolníci, kteří by navštěvovali osamělé osoby

27. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Navštěvováním osamělých osob výrazně zlepšíte kvalitu lidí, kteří žijí v izolaci od ostatních nebo mají duševní problémy. Hledáme dobrovolníky pro organizaci Befrienders Highland (Přátelé na skotské vrchovině). Kontakt může být osobní, telefonem, dopisem. atd. Ozvěte se. Informace na telefonním čísle (01463) 712 791, email: info@befriendershighland.org.uk.

Při nedávné návštěvě v městě Inverness na skotské vrchovině si Jan Čulík povšiml iniciativy k navazování kontaktů s osamělými lidmi v obci a ve městě. Co takhle zkusit něco podobného v České republice?

Pozn. red.: V Plzni funguje organizace Totem, která dělá v podstatě totéž, upozorňuje Karel Dach. Nedalo by se to rozšířit i na další regiony v ČR?

John Kerry kritizoval "nový americký izolacionismus"

27. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Rozpočtové škrty omezí vliv Ameriky ve světě, varuje americký ministr zahraničí. Nevyloučil vojenský útok na Írán.

Americký ministr zahraničí John Kerry ve středu kritizoval to, co charakterizoval jako "nový izolacionismus" v USA, a stěžoval si, že Spojené státy začínají chovat jako chudý stát.

V rozhovoru s reportéry Kerry zaútočil na to, co vidí jako tendenci USA ustoupit ze světové scény. Zároveň obhajoval diplomatické úsilí Obamovy vlády v Sýrii a v izraelsko-palestinském konfliktu. Dodal také, že Spojené státy mají povinnost dál vyjednávat o jaderných otázkách s Íránem, než začnou uvažovat o vojenském útoku proti Íránu s cílem ho zbavit jeho jaderných aktivit. Naznačil, že Spojené státy zaútočí na Írán, pokud rozhovory selžou.

Kerry varoval, že rozpočtové škrty, zaváděné částečně pod tlakem Republikánů v Kongresu, omezí sílu Ameriky ve světě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pozn. KD: Kerryho vyjádření nebo jeho interpretace Guardianem je naprosto zavádějící ve vztahu k obrannému rozpočtu, a sice v tom ohledu, že již uplatňované škrty v rozpočtu Pentagonu nenavrhli ani "částečně" Republikáni, ale přišla s nimi sama "levicová" Demokratická strana - a pravicová opozice je pouze schválila, dá se říci, že k velkému překvapení Demokratů.

Krymský parlament vyhlásil na 25. května referendum o rozšíření autonomie

27. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Krymský parlament na mimořádném zasedání přijal rezoluci o konání referenda 25. května. Předmětem hlasování bude rozšíření autonomního postavení republiky Krym a jejích pravomocí.

Jedna z navrhovaných otázek hovoří o státní suverenitě Krymu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Pianistka z Terezína

27. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Ve věku 110 let zemřela v neděli 23. února 2014 v Londýně slavná pražská rodačka Alice Herzová-Sommerová, známá jako "pianistka z Terezína" a považovaná za nejstarší známou přeživší holokaustu, píše Michal Rybka.

Alice Herzová-Sommerová se narodila v Praze roku 1903. Její mládí je spojené s Prahou Franze Kafky, Maxe Broda a Felixe Weltsche, kteří bývali častými hosty její rodiny. S Franzem Kafkou, který byl pro ni jako starší bratr, chodila Alice na procházky a naslouchala jeho "fantaskním" příběhům.

Revoluce na náměstích je symbolem selhání, nikoliv naděje

26. 2. 2014

čas čtení 5 minut

Stejně jako v Egyptě, faktem zůstává, že řádně zvoleného politika svrhl dav v ulicích. Ten politik si to možná zasloužil. Možná byl zkorumpovaný, groteskní a byl to vrah, loutka v rukou Ruska. Ale nicméně měl ještě pořád pozůstatek volební legitimity, kterou demonstranti neměli. Jeho stoupenci na to nezapomenou. Dav na náměstí není žádným rituálem demokratické očisty. Je to jen nejprimitivnější lidská reakce na hrozbu.

Poučením z Egypta pro Ukrajinu je, že vzdorné davy na náměstích dokáží zlikvidovat starý režim, avšak málokdy vytvoří nový

Městská náměstí jsou neuvěřitelně mocné politické divadlo. Letos je to už druhé představení ukrajinské pouliční revoluce, a třetí představení egyptské. Západní televizní diváci jim všem fandí, píše Simon Jenkins v deníku Guardian.

Náměstí Tahrir a Majdan se tak přiřazují k istambulskému Taksimu, teheránskému Azadi, pekingskému Tiananmenu, pražskému Václavskému náměstí, aténské Syntagmě, londýnskému Trafalgarskému náměstí a k desítkám dalších městských prostor, které po celém světě fungují jako ikony moderní revoluční politiky. Na těchto posvátných fórech se soustřeďují tisíce lidí a bojují proti údajně utlačitelskému režimu. Někdy dokonce i zvítězí.

V ruském Západním vojenském okruhu vyhlášen poplach

26. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vrchní velitel ruských ozbrojených sil, prezident Vladimir Putin, dnes nařídil ministerstvu obrany provést náhlou komplexní prověrku bojové připravenosti vojsk a sil Západního a Centrálního vojenského okruhu a také řady druhů vojsk. Oznámil to ministr obrany armádní generál Sergej Šojgu.

Sebevražda v důsledku církevnické úzkoprsosti

26. 2. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nedávno obletěla médii zpráva, že čtrnáctiletý chlapec Filip spáchal sebevraždu kvůli své homosexuální orientaci. Přišlo mi to divné. Jednak v tom věku člověk nemusí mít úplně jasno o své sexuální orientaci a má-li s ní problém, může vyčkávat. Jednak dnešní mladí lidé v ČR jsou vůči homosexualitě spíše velmi tolerantní. Jak se ale ukázalo, Filip byl z katolické rodiny. Katolická církev sice ve svém katechismu říká, že věřící se mají k homosexuálům chovat s respektem a empatií, nicméně -- a to si mnozí městští, osvícení, liberální katolíci vůbec nechtějí připustit -- trvá na tom, že homosexuálové nesmějí milovat a být milováni v plném smyslu, nesmějí žít spolu v manželství. Tedy na jedné straně se hlásá vstřícnost, velkorysost, na druhé straně naprosté odmítání klíčové lidské potřeby milovat a být milován (i tělesně samozřejmě).

V Krasnojarsku se formuje "pluk dobrovolníků" pro Krym

26. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

V Krasnojarsku (na řece Jenisej v západní části Sibiře) vzniká dobrovolnický pluk s oficiálním cílem bránit zájmy Rusů na Ukrajině. Oznámili to na tiskové konferenci místní pobočky nacionalistické "levicové" antisemitské a rasistické strany Rodina (Vlast). Sibiřané reagují na výzvu Ruské občiny Sevastopolu adresovanou ruskému vedení, aby chránilo ruské obyvatelstvo Sevastopolu a Krymu.

Začíná obchodní válka o Ukrajinu

26. 2. 2014 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

První fáze války mezi Ruskem a EU se udá na poli ekonomickém.

Nové ukrajinské vedení nutně potřebuje rychlou finanční pomoc ve výši cca 35 mld. USD, která by stát udržela nad vodou. EU a USA už s novým vedením jednají o zprostředkování půjček od Mezinárodního měnového fondu a o uspořádání mezinárodní dárcovské konference. EU a USA samozřejmě nabídnou finanční pomoc, ale vzhledem k velikosti ukrajinské ekonomiky a její rozvrácenosti bude muset být astronomická. Má EU, balancující na hraně krize, k něčemu takovému prostředky? A jaké podmínky si MMF a Světová banka za půjčku nadiktují? Budou je noví ukrajinští politici schopni splnit, aniž by proti sobě poštvali obyvatelstvo? Poznámka na okraj: dostane-li Kyjev zvlášť výhodné úvěry, nevyvolá to jen další třenice uvnitř EU? Španělsko, Řecko, Kypr proti tomuto zvýhodnění mohou začít tvrdě protestovat.

Hrozí z Krymu Ukrajině separatismus?

26. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Prozatímní ukrajinský prezident Olexander Turčynov varoval v úterý, že Ukrajina čelí hrozbě separatismu a že Kreml, který je hluboce nespokojený s revolucí v Kyjevě, může vyvolávat na Krymu proruské nálady. Ukrajinský parlament v Kyjevě v úterý hlasováním schválil rozhodnutí poslat bývalého prezidenta Janukovyče k soudu do Haaagu, kde by měl být souzen za násilí, které minulý týden vedlo k usmrcení nejméně 82 osob. Janukovyč je na útěku a předpokládá se, že je na Krymu. Ukrajinský parlament také hlasovaal, že k mezinárodnímu soudnímu dvoru mají být posláni i bývalý ministr vnitra Vitalij Zacharčenko a generální prokurátor Viktor Pšonka. Oba také uprchli z Kyjeva, stejně jako další vysocí Janukovyčovi poradci. V úterý přišly zprávy, že Andrij Klučev, šéf Janukovyčova štábu, byl zraněn během přestřelky. Údajně byl postřelen do nohy poté, co se jeho automobil po návratu z Krymu, kde Klučev navštívil Janukovyče, stal terčem střelby.

Družba s Pravým sektorem

26. 2. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) se rozhodla zaslat oficiální pozvánku pro představitele ukrajinské nacionalistické strany Pravý sektor k návštěvě České republiky. Pozvání je zjevně reakcí na změnu kurzu, se kterou velká část české politické reprezentace akceptovala fašisty jako politickou sílu usilující o pravou demokracii.

Hostem jednání mezi DSSS a Pravým sektorem by mohl být mj. i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, jenž chtěl spolu s českou vládou, ale i představiteli EU, před několika dny sestavovat seznam lidí, kteří jsou za násilnosti v Ukrajině odpovědní, a kteří by proto neměli mít šanci získat víza do EU.

Od Pravého sektoru či Svobody se oficiální evropská ani česká politika nedistancovala

26. 2. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Kdo sleduje události posledních měsíců na Ukrajině, velmi dobře ví, že klást názorové rovnítko mezi odpůrce Janukovyčova režimu nelze. Stejně jako před pětadvaceti lety v Československu je zejména na Západě Ukrajiny většina lidí, která si přeje skoncovat s korupcí, bídou, chce svobodu a vidí civilizovanou Evropu jako svůj cíl. Přestože však Češi i Slováci měli před čtvrtstoletím stejné tužby a cíle, nikdy se k násilí jako formě politického boje neuchýlili. Neudělali to konečně ani v listopadových dnech roku 1989, kdy se československý komunistický režim hroutil.

Přečetli jsme:

Mŕtve duše

26. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinu znásilnili všetci, Rakúsko-Uhorsko, Stalin, Hitler s Banderom, Sovietsky zväz a po páde komunizmu, keď sa začali okolité krajiny zviechať, ostala ležať pri ceste. Nevie, či je Rusko, alebo trochu Rusko, lebo určite ním bola, celá imperiálna teológia ruského dvora pochádza z Kyjevskej Rusi. Nevie, či chce byť v únii, lebo je to iba politický projekt a Ukrajinci majú radi aj duchovné spoločenstvá. A nevie, či je Poľskom, chcela by ním byť, lebo vidia, že Poliakom ide karta, určite lepšie ako im, Ukrajincom, ktorí chodia s vysokoškolskými diplomami predávať na poľské trhy vyhoreté zápalky, alebo exportujú kurvy do Nemecka.

Aj preto bola vzbura tak desivá. Nebola namierená iba proti politikom, bola povstaním proti dejinám ukrajinskej identity, proti tomu, ako mali Ukrajincov vždy všetci za idiotov, čo bolo príznačné v Rusku, alebo za mafiánov, čo sa týkalo nás. Žiaľ, v krajine, ktorá sa považuje za obeť a nie tvorcu vlastných dejín, je nemysliteľné, aby sa do protestov nedostalo to, čo Ukrajinci páchali na iných. Nefunkčná Ukrajina je posadnutá vlastnými mýtmi o pôvodnej čistote. Z tohto presvedčenia pramení ich nacionalizmus a nacizmus, židov, rovnako ako Poliakov a Rusov, považuje veľa Ukrajincov za prekážku ich vlastného blahobytu.

Zdroj: ZDE

Západní Sahel proti terorismu

26. 2. 2014

čas čtení 7 minut

Země Sahelu, pásu, který se rozprostírá na jihu Sahary, od Mauretánie na západě, k Eritreji na východě, se dlouhodobě potýkají s teroristickými skupinami. Politická nestabilita, chudoba a rozlehlá, prázdná území napomáhají ozbrojencům nejen ve skrývání se, ale také ve volném přechodu přes hranice a získávání nových rekrutů, píše Lenka Hrabalová.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

117693