V Británii zemřel nestor labouristického hnutí, politik Tony Benn (88)

14. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Anthony Neil Wedgwood Benn se stal poslancem v roce 1950, ve věku 25 let. Během své padesátileté politické kariéry působil jako ministr pro technologii, průmysl a energetiku pod premiéry Haroldem Wilsonem a Jamesem Callaghanem. Bojoval také proti členství Británie v EU a zasloužil se o vznik nadzvukového letadla Concorde.

Po úspěšné kariéře ve vládě za Wilsona v sedmdesátých letech se přesunul politicky ostře do leva. V osmdesátých letech vypracoval levicový předvolební manifest Labouristické strany, s nímž strana kandidovala ve volbách pod vedením Michaela Foota v roce 1983.

Po Footově porážce se strana přesunula do centra a Benn přišel o přímý politický vliv. Od té doby se jeho vliv projevoval prostřednictvím jeho deníků, jeho projevů a v poslední době při vystupování na literárních festivalech a na politických shromážděních.

Byl hlavním aktivistou v kampani proti invazi do Iráku. Promluvil na největší demonstraci v Londýně r. 2003.

Britský konzervativní premiér David Cameron, který se kdysi vyjádřil, že ho silně ovlivnila Bennova kniha Arguments for Democracy, Argumenty pro demokracii, se vyjádřil takto na Twitteru: "Tony Benn byl vynikající autor, mluvčí a aktivista. Poslouchat ho bylo vždycky zajímavé, i když jste s ním nesouhlasili."

Tony Benn r. 2012 utrpěl mrtvici a od té doby byl nemocen. V rozhovoru s deníkem Daily Mirror uvedl loni, že se smrti nebojí: "Nevím proč, ale prostě mám pocit, že v určitou dobu se vám vypne vypínač a to je celé. A s tím se nedá nic dělat," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5950

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2014