O démonu činnosti aneb Moc má uhrančivý pohled Medúzy

18. 3. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 2 minuty

"Být svobodný znamená moci si zvolit, čí chceš být otrok."

Jeanne Moreau

Dobře si všimněme, jací jedinci utváří klima společnosti, jací jedinci plní ekonomická periodika s puncem úspěšný. Určují ho hyperaktivní psychopati a sociopati, kteří žijí firmou a pro firmu. Geneticky vybaveni spát jen pár hodin denně a zbytek času trávit prací. Rozvedené trosky, co přátele nahradili obchodními partnery či kolegy z práce. Co vnitřní prázdnotu zahání neustálou činností, kterou samozřejmě vyžadují i od ostatních. Neukotveni v rodinném životě, žijí s přítelkyněmi či spíše s milenkami, bez koníčků a hlubšího zájmu o dění kolem sebe, své okolí. Jejich volba, jejich život. Žel svou modlu, boha Práce, vnucují ostatním. Neschopni pochopit, proč člověk musí a chce z práce domů, k rodině, k mimopracovním zálibám.

Ekonomický tlak je neúprosný a podřizuje se mu vše -- politika, vzdělávání, věda, sport, volný čas. Co dokáží velké peníze v kombinaci s rivalitou lze pěkně pozorovat ve vrcholovém sportu, kde vládne agresivita, egoismus, doping a korupce. Prostě pro ideály již nikde místa není.

Pro některé jedince se již firemní rybník stal příliš malým a jdou do politiky. Je zde více prostoru a možností -- ego se chce neustále rozpínat a dobývat nových cílů. Prosazuje rychlá, povrchní, jednoduchá řešení bez snahy o pochopení elementárních souvislostí a proniknutí do podstaty problémů. Je rádo u kormidla a chce stále víc. Jak tohle může skončit?

Ano, svým způsobem jsou tito jedinci výjimeční -- do vínku dostali nadprůměrnou inteligenci a buldočí povahu, schopnost tvrdě prosazovat svoje "zaručeně správné" názory. V něčem na ně ale příroda pozapomněla. Kde je laskavost, empatie? Lidství, pokud o něm v jejich případě lze vůbec hovořit, je u nich zdeformované. Někdy si říkám, jakou kariéru by udělali třeba v době komunismu nebo nacismu.

Radostně tleskají, jak skvělé vyhlídky máme, když se plánuje nová stavba internetového obchodu Amazon v ČR. Klesne přeci nezaměstnanost. Že v Amazonu běžně denně nachodí zaměstnanci až 15 km, jsou vystaveni psychickému tlaku a neustálým kontrolám, nikomu z nich nevadí. Poslal bych je na pracovní stáž do této fabriky na stres. Sytý hladovému nevěří.

Žijí položivotem, bez obsahu, bez radosti, bez vnímání vyšších hodnot i smyslu života. Jsou-li v soukromém sektoru, tak kritizují politický klientelismus, ale sami dělají to samé na firemní úrovni. Se soškou Buddhy na stole šíří stres, aroganci a chaos. "Zas jedna minuta uplynula", jak poučoval anděl ve snech Masaryka. Jim bez prožitku přítomnosti, bez vnímání skutečných hodnot lidského života.

0
Vytisknout
10069

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2014