Světový židovský kongres: Strana Svoboda je neonacistická a antisemitská

20. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Zatímco se pozornost světové veřejnosti upírá na Krym, zpochybňuje legitimitu tamního referenda a odsuzuje kroky Ruské federace, některé důležité informace o ukrajinské vládě, jež zatím nevzešla z řádných voleb, zůstávají dle mého mínění poněkud upozaděny.

Světový židovský kongres (WJC) a další židovské organizace už dříve označily nynější ukrajinskou vládnoucí stranu Svoboda za neonacistickou a antisemitskou politickou platformu. Informoval o tom konzervativní izraelský list Jerusalem Post s přispěním agentur Reuters a JTA v článku s názvem "Ukrainian Jews split on dangers of protest movement" ZDE.

V článku, který vyšel loni v dubnu, také stálo, že se šéf strany Svoboda Oleh Ťahnybok profiluje jako "jeden z lídrů protestního hnutí". Toto hnutí letos připravilo prezidenta Janukovyče a jeho vládu o moc. Podle ukrajinského rabína Moše Azmana musela být kvůli výhružkám protestujících, již se rekrutovali z Ťahnybokovy strany, zrušena řada akcí, jichž se tamní Židé účastnili, jak informoval Jerusalem Post.

S názorem Světového židovského kongresu a rabína Azmana ale nesouhlasí některé z ukrajinských osobností židovského původu (byznysmeni, manažeři, vědci, umělci a hudebníci), jež prezidentovi Putinovi napsaly otevřený dopis ZDE , v němž ho vyzvaly, aby přestal destabilizovat poměry na Ukrajině a uznal legitimitu ukrajinské vlády. Nicméně názory a výroky šéfa strany Svoboda a jeho stoupenců, vliv fašistů a neonacistů na ukrajinskou vládu nelze brát vůbec na lehkou váhu.

Světový židovský kongres je mezinárodní organizací a federací židovských komunit a organizací založený v roce 1936 v Ženevě s posláním "sjednotit židovský lid a mobilizovat svět proti nacismu". Kongres reprezentuje židovské komunity "ve stovce zemí na šesti kontinentech" ZDE.

0
Vytisknout
11577

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2014