Merkelová: Rusko čekají zostřující se sankce. Obama: Nebudeme intervenovat

20. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že Rusko bude čelit eskalujícím sankcím EU, pokud nepodnikne kroky uvolňující napětí kolem krize na Krymu.

Merkelová před summitem EU v Bruselu také řekla, že skupina G8 už fakticky neexistuje.

Na Krymu stále panuje napětí. Proruské síly včera obsadily poslední dvě základny ukrajinských ozbrojených sil na Krymu a velitel námořnictva Serhij Hajduk byl zadržen, ale mezitím propuštěn.

Evropští představitelé dnes mohou rozšířit seznam jednadvaceti ruských představitelů, na něž se již kvůli Krymu vztahují sankce. Ale otázka zní, zda se dotknou lidí blízkých Putinovi.

Anexe Krymu bude patrně dokonána v pátek schválením v Dumě. Před hlasováním zde vystoupil ministr zahraničí Lavrov, který označil možné sankce za "nelegitimní" a "nezaložené na mezinárodním právu".

Ukrajinský parlament ve dnes schválené rezoluci prohlašuje, že země nikdy za žádných okolností nepřestane bojovat za "osvobození Krymu od okupantů".

Podle Merkelové je EU připravena v jakémkoliv okamžiku zostřit sankce, pokud se situace zhorší. A EU také vyvodí důsledky pro politické vztahy s Ruskem, včetně vztahů G7 a Ruska.

Reportér BBC Matthew Price upozorňuje, že podle některých jde o první stadium "seismického posunu" ve vztazích mezi EU a Ruskem. Ale potrvá to roky a Evropa bude muset snížit závislost na ruském plynu.

Americký prezident Barack Obama dnes vyloučil vojenský zásah na Ukrajině, s tím, že USA "nepotřebují" vyvolat skutečnou válku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10059

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2014