Ukrajina: "Rusko na Krymu porušilo příměří, útočí na základnu"

18. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:

  • Během útoku na ukrajinskou vojenskou základnu v Simferopolu na Krymu byl usmrcen ukrajinský voják. Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany uvedl, že útočníci také zranili kapitána. Útočníky charakterizoval jako "neznámé jednotky, plně vyzbrojené". Ruské státní zpravodajství uvedlo, že během incidentu "byl také usmrcen příslušník krymské sebeobrany".
  • Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko z válečného zločinu poté, co se střílelo na vojenské základně v Simferopolu. Konflikt se podle něho přesunul z politické do vojenské etapy.
  • Jeden ukrajinský voják po útoku na ukrajinskou vojenskou základnu v Simferopolu zemřel, informuje Interfax. Byl zasažen střelou do krku, píše BBC. Reportér BBC Ben Brown hovoří o tom, že bylo slyšet dvě dávky střelby z automatické zbraně a druhý muž, kapitán, byl také zraněn.
  • Reportér NBC Ed Flanagan byl mezi prvními na místě, z odstupu pozoroval útok na ukrajinskou základnu a pořídil zde několik fotografií. Charakterizuje zde přítomné jednotky jako "ruskou sebeobranu", která přijela civilními vozidly.
  • Rozhlas BBC ovšem uvedl ve svém hlavním večerním zpravodajství, že průběh incidentu není jasný a že ruské servery uvádějí, že usmrcen byl příslušník ruské "sebeobrany".
  • Vojenský mluvčí Vladislav Selezňov sdělil tiskové kanceláři Reuters, že není jasné, kdo zaútočil, charakterizoval útočníky jako "neznámé síly, plně vyzbrojené a se zamaskovanými tvářemi".
  • "V Simferopolu ruští vojáci útočí na fotogrammetrické centrum, které je součástí zpravodajských struktur ukrajinských ozbrojených sil," napsala agentura Interfax-Ukraina. Při bojích byl zajat velitel a jeden voják utrpěl střelné zranění šíje. Pokud se zpráva potvrdí, znamená to, že ruská strana jednoznačně porušila příměří, které mělo platit do pátku.

Podle představitele velení centra bylo mezi útočníky řada odstřelovačů.

"Jeden ukrajinský voják je raněn do krku a klíční kosti, teď jsme zabarikádováni v druhém patře výrobního sboru. Štáb je obsazen, velitel zajat. Požadují složení zbraní, ale nemáme v úmyslu vzdát se," sdělil představitel velitelství.

Podle jeho slov se vojenská jednotka A-3674 nachází v Simferopolu na prospektu Vítězství v čísle 213.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9030

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2014