Rusko požaduje splnění tvrdých podmínek, má-li být dosaženo diplomatického řešení situace na Krymu

31. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Rusko v neděli večer oznámilo, že součástí diplomatického řešení krize ohledně jeho anexe Krymu musí být, aby Spojené státy a Evropa přijaly ruský návrh na rozsáhlou autonomii etnicky ruských oblastí na východní Ukrajině.

V neděli byly zahájeny na ruském velvyslanectví v Paříži mimořádné rozhovory mezi ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a americkým ministrem zahraničím Johnem Kerrym, zatímco Rusko shromáždilo asi 40 000 vojáků na své straně východní hranice Ukrajiny s Ruskem. NATO varovalo, že chování ruských jednotek v pohraniční oblasti u Ukrajiny je "vysoce nenormální" a je to možná předehra k invazi.

USA požaduje, aby Rusko odzbrojilo nepravidelné jednotky na Krymu, vpustilo tam mezinárodní pozorovatele a stáhlo svá vojska z východní hranice s Ukrajinou. Avšak Sergej Lavrov sdělil ruské televizi, že Rusko požaduje něco zcela jiného: Federální řešení pro Ukrajinu jako "součást hlubokých ústavních reforem".

"Upřímně řeečeno, nevidíme jinou možnost pro rozvoj Ukrajiny než jako federace," dodal. Podle ruského plánu, o němž prý hovořili v pátek telefonicky Obama a Putin, by měl každý region vlastní správu své ekonomiky, daní, kultury, jazyka, školství i "externích hospodářských a kulturních styků se sousedními zeměmi či regiony," řekl Lavrov.

"Vzhledem k tomu, kolik žije na Ukrajině rodilých Rusů, navrhujeme toto řešení a nevidíme jinou možnost."

Ruský návrh na radikální změnu správy Ukrajiny bude silně odmítnut z Kyjeva, který to bude považovat za způsob, jímž by se Moskvě podařilo Ukrajinu rozbít či rozdělit.

"Nemáme absolutně žádný zájem na tom překročit vojensky hranice Ukrajiny," řekl Lavrov a dodal: "Postoje Ruska a Západu se sbližují." Další podmínkou Moskvy pro ukončení krize musí být příslib Kyjeva, že Ukrajina nevstoupí do NATO. Rozšiřování NATO na východ po rozkladu Sovětského svazu bylo jednou z hlavních věcí, kterou Putin nedávno kritizoval ve svém projevu v Moskvě po anexi Krymu.

Lavrov uvedl, že Rusko je plně rozhodnuto ochraňovat práva Rusů na východní a jižní Ukrajině a naznačil, že si vyhrazuje právo na příslušné akce, pokud ruské návrhy na vytvoření federace a další ruské podmínky nebudou splněny.

Lavrov nabídl, že za určitých podmínek je ruská vláda nyní ochotna jednat s vládou v Kyjevě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16074

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2014