Helmut Schmidt: Evropa ukrajinskou krizí náměsíčně směřuje k situaci před 1. světovou válkou

18. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinská krize připomíná rok 1914 těsně před vypuknutím první světové války, varoval bývalý německý kancléř Helmut Schmidt (95) v rozhovoru s deníkem Bild. Evropské vlády a Amerika riskují, že náměsičně vstoupí do vojenského konfliktu. "Nechci podporovat třetí světovou válku a zejména nechci podporovat apely na větší investice do zbraní pro NATO," řekl Helmut Schmidt. "Avšak nebezpečí, že situace eskaluje jako v roce 1914, každodenně roste. Evropa, Američané a také Rusko se chovají jak náměsíčníci, způsobem, jakým začala první světová válka, jak to popisuje Christopher Clark ve své velmi zajímavé knize, kterou by si měl každý přečíst," řekl Schmidt.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu dodává František Řezáč: Kniha Charlese Clarka Náměsíčníci (Sleepwalkers) je k dostání v českém překladu. ZDE. V této souvislosti bych chtěl poukázat na román Rogera Martina du Gard Thibaultové (Les Thibault), na který mě ve svých pamětech upozornil Václav Černý. Podle ní byl vytvořen i výpravný televizní seriál.

Kromě rodinné ságy je v románě popsána i role hloupých žurnalistů, kteří štvali národy Evropy do války bez jakékoli odpovědnosti. Jako dneska v českém prostředí. Proč se francouzský seriál u nás nedává. Právě nyní by to bylo třeba.

0
Vytisknout
8771

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2014