Jak vidí referendum o skotské nezávislosti Skoti žijící v Rusku

18. 8. 2014 / Ema Čulík

čas čtení 3 minuty



Ema Čulík o tom natočila tento osmnáctiminutový film Independent Souls (Nezávislé duše). Píše o tom:

Daleko ve vzdáleném Rusku zní ozvěny skotského referenda v srdci skotských vystěhovalců. Jak pohlížejí na představu nezávislosti své země lidé, kteří od ní žijí tak daleko? Jak změnil život v zahraničí jejich názor? Tento dokument je reflexí otázek o vlastenectví, národní hrdosti a o každodenních problémech. Zkoumá, co znamená národní totožnost v moderním propojeném světě přistěhovalectví, vystěhovalectví a stále více promíchaných kultur.

Proč by mělo být Skotsko nezávislou zemí? Co nás činí odlišnými? V době, kdy jsou hranice tak otevřené a lidé tak lehce cestují z místa na místo, co to pro nás znamená žít v jedné zemi nebo v jiné zemi? Definujeme se stále ještě svou národností?

Pro mě, pokračuje režisérka, byla národní totožnost vždycky mlhavým pojmem. Narodila jsem se v Glasgow a žila jsem tam do věku 17 let, ale můj otec je Čech. Trávila jsem vždycky léto v České republice, kde jsem na letních táborech byla vždycky "ta Skotka". Ve škole v Glasgow si mě všichni zase všímali, že jsem odlišná, že sem "ta Češka". Nakonec z toho nemám pocit, že bych byla Češka či Skotka. A nakonec jsem utekla do Ruska, kde s přestávkami žiju už téměř devět let. Považuju se nyní za "typického cizince" - jsem cizinec, ať jsem kdekoliv.

Jsem ale méně neobvyklým člověkem, než si možná myslíte. Rodiny smíšené z různých kultur se stávají stále častějšími. Přistěhovalectví a vystěhovalectví je závažným tématem skoro ve všech zemích světa. Když jsou hranice otevřené a kultury se mísí, co pro nás v této situaci znamená národní totožnost?

A co to znamená být Britem? Dlouhá léta se Rusové učí ve škole o Londýně a o britské královně a o odpoledním čaji a o Sherlocku Holmesovi. Když jsem v Petrohradě řadu let učila angličtinu, snažila jsem se rozbíjet tyto stereotypy a ukazovat, že Británie je dnes naprosto jiná země, než jaká kdysi bývala.

Jsem přesvědčena, že debata o skotské nezávislosti je životně důležitá pro všechny lidi ve Velké Británii. Nikoliv nutně proto, že musíme hlasovat tak či onak, ale protože nám to dává příležitost zkoumat svou vlastní společnost. Co tedy je naší národní totožností? Jak naše společnost funguje? Směřuje správným směrem? Diskuse o skotském referendu se nutně týkají politiky a romantiky. Jsou to dostatečné nosné důvody pro to, abychom hlasovali tak či onak?

Na jedné straně, Skoti žijící v Rusku nemají plný přístup k debatě o skotské nezávislosti. Nemáme tolik informací a nakonec vlastně ve Skotsku ani nežijeme. Avšak tím, že žijeme v zahraničí, získáváme jedinečnou perspektivu ohledně rozdílů mezi různými společnostmi. Národní totožnost se stává otázkou, s níž žijete každodenně. A konec konců, ani v této cizí zemi, nikdy nepřestáváme být Skoty. Jsme hlasy z onoho dalekého východu, jsme Nezávislé duše...

0
Vytisknout
9576

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2014