Turecko povolilo USA využití leteckých základen v boji s "Islámským státem"

13. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Kurdští obránci města Kobani na severu Sýrie zadrželi postup islamistů a američtí bezpečnostní představitelé mezitím oznámili, že Turecko dovolí koaličním silám vedeným Američany využívat letecké základny na svém území.

V noci na pondělí byl střed Kobani pod těžkou dělostřeleckou a minometnou palbou, oznámil prostřednictvím služby Skype Ocalan Iso, zástupce šéfa městské bezpečnostní rady. Na východě a jihovýchodě podle něj probíhají těžké boje a žádná ze stran konfliktu nezaznamenala postup.

Idris Nassan, náměstek ministra zahraničí kurdské administrativy pro oblast Kobani, tvrdí, že těžké boje propukly v době soumraku, kdy kurdské síly podle něj v ulicích připravily islamistickým militantům léčku.

Také londýnská organizace Syrian Observatory for Human Rights uvádí, že Kurdům se podařilo zastavit postup protivníka. Podle ní bylo v sobotu zabito 36 bojovníků sil "Islámského státu", všichni ze zahraničí, a osm příslušníků kurdských milic. Údaje nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů.

Obamova administrativa částečně uspěla v nátlaku na Ankaru. Američtí představitelé potvrzují, že Turecko v něděli odsouhlasilo výcvik 4 000 "umírněných" syrských povstalců pod dozorem vlastních bezpečnostních služeb.

Současně Turecko souhlasí s využitím leteckých základen na svém území k operacím Američany vedené koalice proti islamistům. To se týká i základny Incirlik na jihu, oznámil médiím nejmenovaný zdroj v Pentagonu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6585

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2014