Pentagon: globální oteplování mění, jak se americká armáda připravuje na válku

14. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Globální oteplování proměňuje způsob výcviku amerických vojáků, mění i zbraňové systémy, vojenská cvičení a vojenské základny. Americký ministr obrany Chuck Hagel v pondělí konstatoval, že Pentagon provádí radikální změny operačních systémů a instalací, aby dokázal udržet krok s rostoucí hrozbou stoupajících moří, sucha a přírodních katastrof, způsobovaných globálním oteplováním.

Strategičtí plánovači v Pentagonu vidí už léta globální oteplování jako faktor, který násobí hrozby - zhoršuje existující konflikty a vyvolává potenciálně nové konflikty v souvislosti se stěhováním národů a s nedostatkem potravin a vody na Blízkém východě, v Africe a v Asii a vyvolává to další vojenské problémy v tající Arktidě.

Podle zprávy, zveřejněné v pondělí, se však přesunuje globální oteplování z potenciální hrozby v bezprostřední faktor, který se bude brát v úvahu v celé řadě operačních a rozpočtových rozhodnutí.

"Je realitou, že je už dnes globální oteplování rizikem a musíme pro ně plánovat, musíme ho naprogramovat a vzít ho v potaz při rozhodování o rozpočtu pro budoucnosti," řekl Sherri Goodman ředitel vojenského poradního sboru, skupiny bývalých generálů, která studuje bezpečnost amerického státu.

Zpráva, která byla zveřejněna na jednání více než 30 ministrů obrany z obou Amerik i z Evropy, také signalizuje, že Spojené státy mají v úmyslu hrát čelnou roli při vyjednávání o globálním oteplování, které se má v prosinci konat v Limě.

Americké námořnictvo bude muset testovat sonary a další systémy, protože se mění chemie oceánů. Armáda se bude muset přizpůsobit vyšším teplotám. Závažná rozhodnutí bude nutno učinit ohledně přesunutí některých amerických vojenských základen v zahraničí. Už nyní se stává vojenská základna Hampton Roads ve Virginii, kde je největší koncentrace amerických vojsk - při vysokém přílivu a vážných bouřích obětí záplav. Počítá se, že v nadcházejících 20 let stoupnou moře asi o pětačtyřicet centimetrů.

Americké vojenské základny na jihozápadě trpí nedostatkem vody a elektřiny, v důsledku častého sucha. Základny v Arktidě se přesunují, protože taje permafrost a tající led mění potřeby námořnictva.

V Arktidě po roztání ledu hrozí nové konflikty s jinými státy ohledně přírodních zdrojů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8507

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2014