Zeman cituje Piťhu: VŠ je jen pro 20 % populace

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Omezovat přístup k vysokoškolskému vzdělání bude mít důsledky pro naši konkurenceschopnost, prezident Zeman ale soudí jinak. Novela školského zákona dál nese riziko udržování nerovnosti ve vzdělávání, školský výbor sněmovny ji bude projednávat ve čtvrtek 20. 11. Jak snadné je stát se obětí i pachatelem kyberšikany a co s tím? Přijďte diskutovat o Národní radě pro vzdělávání a hlasujte o devíti finalistech ceny Eduína. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (10. 11. – 17. 11. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

Témata týdne:

Výrok týdne:

„Profesor Piťha kdysi napsal zajímavou studii, kde tvrdí, že vysokoškolsky vzdělavatelných je maximálně 20 procent z populačního ročníku. Dnes podle soudobých statistik přijímáme 40 procent. Z toho logicky vyplývá, že produkujeme, pokud nepropadnou v prvních ročnících, 20 procent odpadu. Já si vzpomínám na jednu krásnou větu ze hry Vyšetřování ztráty třídní knihy Járy Cimrmana, kde přijde inspektor do třídy, učitel ho touto třídou provází a říká: Je to tady strašné. Podívejte se, v první řadě sedí idiot vedle debila, v druhé řadě sedí debil vedle idiota. Ve třetí řadě blbeček vedle idiota, jen v poslední řadě je to jiné, tam sedí vedle sebe dva idioti. Jinými slovy, přemýšlejme o tom, jak se zbavit tohoto odpadu, jak změnit systém financování vysokých škol, nejlépe podle úspěšnosti absolventů na trhu práce. Pan rektor mě informoval, a k tomu vám blahopřeji, že vaše úspěšnost je 90 procent, možná právě proto, že jste studenti přírodovědných a technických oborů, o které mají podnikatelé zájem“. Prezident Miloš Zeman o vysokém školství (VŠB – TU, Ostrava, 12. 11.).

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • Diskriminace Romů ve vzdělávání trvá. Šest nevládních organizací vydalo společné prohlášení, v němž upozorňují na přetrvávajících diskriminaci Romů českým vzdělávacím systémem. Ministr Chládek poukazuje na dotační programy, které mají pomoci nerovnost snížit. Ve čtvrtek má školský výbor sněmovny projednávat novelu školského zákona. Její součástí je i sporné ustanovení o tom, jak posuzovat postižení dítěte a tedy zda doporučit umístění v praktické nebo speciální škole (§16, odst. 5).
  • Miloš Zeman obhájcem omezení přístupu k vysokoškolskému vzdělání. V diskusi se studenty Technické univerzity - Vysoké školy báňské prezident prohlásil, že na VŠ je vzdělavatelných jen 20 % populace. Jan Čulík upozorňuje, že takový názor je založen na neznalosti vývoje vzdělávání a vztahu mezi mírou vzdělání a ekonomickými daty (Britské listy). Podobně usvědčuje prezidenta z neznalosti i Reflex.
  • Odpoledne u počítače nemusí být pro dítě bezpečné. Aktuální kauza kyberšikany dokládá, jak jednoduché je stát se její obětí i pachatelem (Novinky.cz). Připomeňme poučný film Seznam se bezpečně, který mnohé rodiče šokuje tím, jak snadno se naše děti mohou stát obětí sexuálního obtěžování či zneužití ve chvíli, kdy odpoledne u počítače bezelstně chatují se svými kamarády na sociálních sítích. Najdete v něm i konkrétní rady, jak děti chránit.
  • Teach for Slovakia už tu je, kdy přijde Teach for Czech Republic? Na ostravském TEDx byl prezentován projekt Teach for Slovakia. Jedná se o projekt, jehož cílem je přitáhnout talentované lidi do základních škol. Projekt je inspirován obdobnými iniciativami z USA (Teach for America) a Velké Británie (Teach First). Podobný projekt by prospěl i českému školství, ale novela zákona o pedagogických pracovnících ho znemožňuje.

Inspirace z (a do) praxe

  • Odborná porota vybrala 9 projektů do veřejného hlasování o cenu Eduína za inovace ve vzdělávání. Hlasujte!
  • Škola otevřená rodičům, rodiče otevřeni škole. Seminář pro učitele, jak komunikovat s rodiči. Omezená kapacita.
  • Den v socialistické škole. Na pražském gymnáziu PORG si studenti vyzkoušeli, jaké to bylo
  • Pracovní listy pro inkluzi. Najdete na portálu Inkluze.cz.

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • Jak připravit akci oddílu s dětmi ze sociálně vyloučeného prostředí. Pořádá Junák a ČOSIV. 20. 11., 17:00 – 20:00, Vyšší Odborná Škola Sociálně Pedagogická A Teologická, Salmovská 1538/8, Praha.
  • Inspirovat pro enviromentální výchovu. Prožijte výukové aktivity v rolích žáků. 21. 11., 9:00 – 16:00, pracoviště Jezírko, Brno – Soběšice 97.
  • O ekonomice a ekonomii pro učitele základních a středních škol. Organizuje CERGE-EI a VŠE. 29. 11., 9:00 – 17:00, nám. Winstona Churchilla 1938/4, Praha.

Více akcí a podrobnosti ke každé z nich najdete v EDUkalendáři

0
Vytisknout
9250

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2014