Moskva varovala USA, aby nevyzbrojovala Ukrajinu proti proruským vzbouřencům

21. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Rusko varovalo před nadcházející návštěvou amerického viceprezidenta Joe Bidena v Kyjevě Spojené státy před dodáváním zbraní ukrajinským jednotkám, kteří bojují na východní Ukrajině s proruskými separatisty. Ukrajina obvinila Vladimíra Putina, že s jejím územím zachází jako s "vlastním hřištěm" a snaží se vyvolat širší válku, která by ohrozila i další země NATO.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexander Lukaševič řekl v Moskvě, že návrh jednoho amerického činitele, že by Washington měl uvažovat o vyslání výzbroje Ukrajině by byl "velmi vážným signálem".

"Bylo by to přímé porušení dosažených dohod, včetně dohod dosažených s účastí Spojených států," řekl.

Ve Washingtonu uvedl mluvčí tamějšího ministerstva zahraničí Jeffrey Rathke, že Spojené státy "dál zkoumají, jak nejlépe pomáhat Ukrajině" a "nic není vyloučeno", ani vojenská pomoc.

Moskva podporuje separatisty, ale popírá, že by poskytovala vzbouřencům zbraně a vojska.

Anthony Blinken z amerického ministerstva zahraničí řekl ve středu při kongresovém slyšení:

"Jsem přesvědčen, že v důsledku vážného porušování dohody, kterou podepsalo Rusko, je jednou vecí,, která by je jak doufám přiměla si věc řádně rozmyslet a odstrašit je od dalších akcí posílení kapacity ukrajinské armády, včetně obranného vojenského vybavení." Bliken dodal, že si je jist, že o tom Joe Biden bude hovořit během své nadcházející cesty do Kyjeva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7512

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2014