Referendum o ministrově rasismu?

30. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ministr vnitra Chovanec by chtěl vypsat referendum o tom, zda Česká republika poskytne azyl uprchlíkům z oblastí zmítaných válečnými konflikty ZDE. S touto výzvou přichází ve chvíli, kdy Německo hodlá přijmout 140 tisíc uprchlíků ze Sýrie, Švýcaři si odhlasovali, že nechtějí radikální omezení přistěhovalectví a americký prezident rozhodl o zlepšení osudu ilegálních přistěhovalců.

Češi mají národní svéráz. Dávno nehlasovali v referendu takřka o žádné ze zásadních otázek vnitropolitického ani zahraničněpolitického charakteru, ale teď by prý mělo proběhnout referendum o uprchlících. Trochu to připomíná situaci s volbou prezidenta. Když ho nedokázali vybrat politici mezi sebou, z bezradnosti a zcela nesystémově zavedli přímou volbu, jíž by se ve všech jiných oblastech nepochybně vyhýbali jako čert kříži. A s uprchlíky to je podobné. Ministr vnitra by je rád odmítl šmahem, leč nechce být veřejně popotahován za rasismus. Proto zčistajasna šermuje referendem v naději, že hysterický dav bude jako jeden muž proti "islámskému nebezpečí".

V srpnu 1968 se dědeček vracel z Jugoslávie k rodině přes Rakousko a na pumpách mu místní ze solidarity dávali benzín zadarmo. Ještě později přijali v Rakousku i jiných zemích velké množství uprchlíků z Československa. Bez hlasování. Třebaže mezi příchozími mohly být i všelijaké bolševické kádry, které se pouze shodou okolností ocitly na nesprávné straně, spíše, než že by byly skutečně důslednými odpůrci reálsocialistických pořádků. Nikoho nenapadlo kvůli riziku, že určitá skupina může na Západ "vyvážet revoluci", odmítat pomoc lidem, které postihla okupace, dokonce ani ne plnokrevná válka. S utečenci přitom hranice přecházeli dokonce i minaříci odhodlaní k bombovým atentátům. Možná si to měli tenkrát Němci a Rakušané rozmyslet. Možná měli spíš předkovi vůbec odmítnout prodat benzín, ne ho ještě sponzorovat. Přece kdo ví, co byl zač. Všichni muslimové jsou teroristé a všichni Češi kradou, to ví každé malé dítě.

Žijeme ve státě, kde je všechno naruby. Politici si uzurpují rozhodování o tématech, o nichž by plným právem měli rozhodovat nebo přinejmenším spolurozhodovat voliči v přímém hlasování, a mávají přímým hlasováním tam, kde se chtějí jen vyvléci z odpovědnosti.

Jestli tu plzeňský expučista Chovanec nechce válečné uprchlíky ze Sýrie, ať to řekne rovnou a neschovává se zbaběle za referendum.

0
Vytisknout
9508

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2014