BRITÁNIE:

Otec nemocného dítěte, které se léčilo v Praze, byl "šikanován policií po příletu do Británie"

1. 12. 2014

čas čtení 1 minuta



Při sledování situace v dnešní Británii mi často napadá, jak se mění poměry. Před rokem 1989 byl Západ oblastí svobody a ve středovýchodní Evropě vládla policie. Dnes se situace obrací, v mnoha případech napodobuje režim v Británii praktiky bývalého totalitního komunistického režimu, hlavně proto, že obyvatelé netuší, nemajíce znalosti a historické povědomí, že se takto režim choval. Je paradoxem, že v ČR se dnes britské dítě léčilo, kdežto v Británii na jeho rodiče, kteří se snažili získat pro něho co nejlepší léčbu, tamější režim poslal policii, poznamenává Jan Čulík.

Brett King, otec pětiletého Ashyi Kinga, který se léčil protonovou terapií v České republice, se po návratu do Británie na letiště v Gatwicku stal terčem "šikanování britské policie", i když byl předtím ujištěn, že se mu po návratu do Británie nic nestane.

Z videa, zveřejněného v pondělí na Youtube, vyplývá, že Brett King a jeho syn Naveed byli při příletu do Gatwicku zadrženi a byly jim odebrány jejich pasy. Pohraničníci na ně zavolali policii. Brett King na videu říká policistům, "Jak byste reagovali, když se vrátíte do vlastní země, a zacházejí s vámi jako s kriminálníkem? Co jsem udělal kromě toho, že jsem se snažil pomoci svému synovi? Ukažte mi, co na mě máte na počítači a půjdu s vámi. Jinak odcházím, a jestli chcete, tak mě zatkněte."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8080

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2014