UKRAJINA:

Mezinárodní Červený kříž: Nezacílené útoky na civilní oblasti mezinárodní právo zakazuje

3. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Mezinárodního červeného kříže

Během víkendu pokračovalo těžké ostřelování obytných oblastí v Doněcku a v městech jako Debalcevo. Navzdory nebezpečné situaci týmy z Mezinárodního výboru Červeného kříže na místě organizují pomocné operace. Pracují na obou stranách frontové linie v oblastech, kde se ukrývá mnoho evakuovaných osob. Avšak mají potíže dosáhnout lidí v městech, kde pokračuje ostřelování.

Jak zuří boje mezi ukrajinskou armádou a opozicí, životy civilistů jsou uváděny v nebezpečí. Lidé zoufale potřebují bezpečí, potraviny, vodu, léky, elektřinu a přístřeší. "Je někdy nemožné dosáhnout lidi v nouzi, protože existuje naprostá absence bezpečnosti," zdůraznil Michel Masson, šéf delegace Červeného kříže na Ukrajině. "Situace se každým dnem zhoršuje," varoval. Lidé se dlouhé dny skrývají v suterénech a ti, kteří se odváží ven pro základní pomoc, riskují zranění nebo smrt."

Mezinárodní humanitární právo zakazuje nezacílené útoky a všechny strany konfliktu na Ukrajině ho musejí dodržovat. Útoky se nesmějí zaměřovat proti civilistům ani civilním objektům, jako jsou příbytky, školy a zdravotnická zařízení a vozidla, ani nesmějí být zaměřeny proti infrastruktuře nezbytné pro přežití civilního obyvatelstva, jako jsou instalace vodních zdrojů a místa, kde se rozdávají potraviny.

Mason dodal: "Používání výbušných zbraní v obydlených oblastech nejen způsobuje přímá a nepřijatelná bezprostřední zranění civilistům, civilnímu majetku a základním službám, ale také vyvolává vážné a potenciálně dlouhodobé následky pro obyvatelstvo."

Za posledních čtrnáct dní poskytl Červený kříž obvazivo a další zdravotnické zásoby pěti nemocnicím, které ošetřují pacienty zraněnými zbraněmi v doněckém a v luganském regionu na obou stranách frontové linie. Kalininské nemocnici v Doněcku byly věnovány zásoby pro hemodialýzu a materiály pro rentgenování.

V tomtéž období Červený kříž dodal potraviny a další předměty do 40 vesnic a měst, včetně Debalceva, Vuhlehirsku, Avdijivky, Stanice Luahnska, Popasny a Svitlodarsku. Všechny jsou v luganském a doněckém regionu nebezpečně blízko hranice. Asi 30 000 lidí obdrželo chléb, mouku, cereálie, olej, svíčky, kanistry a hygienické prostředky.

Uprostřed rostoucí nouze ve vězeních poskytl Červený kříž také nouzovou pomoc 5000 vězňům v doněckém a luhanském regionu, včetně města Doněck. Červený kříž navštěvuje lidi na všech stranách, kteří byli v souvislosti s konfliktem zbaveni svobody.

0
Vytisknout
6563

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2015