Co když jen každý osmý "separatista" pochází z východní Ukrajiny?

20. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin opakuje jako mantru, že nemá žádný vliv na proruské "separatisty" bojující na východní Ukrajině. Tvrdí, že konflikt je vnitřní záležitostí sousední země. Avšak předseda Nadace Heinricha Bölla Ralf Fücks během nedávné cesty zjistil, že zhruba jen 10-15% bojovníků samozvaných republik tvoří obyvatelé Donbasu. Ostatní byli infiltrováni přes ruskou hranici.

Další "separatisté" jsou buď ruští žoldáci, nebo vojáci pravidelných ruských armádních jednotek. Ukrajina v současnosti kontroluje pouze 300 km hranice s Ruskem, která měří více než 840 km. Zbylé úseky představují "otevřená vrata" pro přísun vojáků, zbraní a munice z Ruska.

Je toto posouzení situace důvodné? Reportér listu Bild Paul Ronzheimer se v oblasti pohyboval celé měsíce a říká, že možná nelze určit přesná procenta. Každopádně však nyní ozbrojenci z Ruska dominují.

Putin zprávy o vojácích i zbraních z Ruska soustavně odmítá. V srpnu, když musel přiznat stovky zabitých vojáků po bitvě o Ilovajsk, označil je za "dobrovolníky", kteří byli "na dovolené".

Těsně před summitem v Minsku Putin prohlásil, že krize bude pokračovat, "dokud se Ukrajinci nedohodnou mezi sebou".

Fücks byl šokován situací uprchlíků a osob uvězněných ve válečných zónách. Některé vesnice jsou zcela zničeny, "tři čtvrtiny obyvatel žijí ve sklepích" a chybí jim úplně vše.

Prakticky nikdo, s kým se Fücks setkal, nevěřil, že by minské dohody vedly k míru.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7560

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2015