Dmitrij Muratov: "Máme důkaz, že plán ukrajinské války vypracovala Putinova administrativa"

20. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Dmitrij Muratov, redaktor listu Novaja gazeta, v rozhovoru pro stanici Echo Moskvy oznámil, že jeho redakce disponuje důležitým dokumentem. Jedná se podle něj o důkaz, že "plán války na Ukrajině byl připraven v administrativě ruského prezidenta," tedy z příkazu Vladimira Putina.

Podle Muratova dokument dokazuje, že plán vznikl vloni v období mezi 4.-15. únorem, tedy ještě před tím, než bývalý prezident Viktor Janukovyč opustil Ukrajinu. Uvádí, že Rusko musí na Ukrajině intervenovat, nebo ztratí kontrolu nad plynovody a také důležitý trh.

Dokument upřesňuje, že Moskva má využít "centrifugálních snah různých regionů" s cílem dosáhnout "takové či onaké formy připojení východních oblastí k Rusku". Na prvním místě mělo jít o Krym a Charkov.

Plán také načrtává ruskou diplomatickou strategii. Moskva podle ní musí trvat na rozhovorech, které by měly "řešit krizi", ačkoliv je sama zdrojem problému. Musí "žádat federalizaci nebo dokonce konfederalizaci" Ukrajiny, aby zablokovala prozápadní skupiny a jejich snahy.

Poté, říká dokument, Krym a další části jihovýchodní Ukrajiny musejí být integrovány do celní unie ovládané Moskvou a nakonec připojeny k Rusku s odůvodněním, že Moskva je "jediným garantem ekonomického rozvoje a sociální stability".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
13020

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2015