Putin: Rusko bylo kvůli Krymu připraveno použít jaderné zbraně

16. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruský dokument "Krym: Cesta do vlasti" vysílaný v neděli večer prvním programem státní televize přinesl vyjádření prezidenta Putina, že Kreml byl připraven kvůli černomořskému poloostrovu použít jaderné zbraně, "pokud by to bylo nezbytné". Kromě toho Putin z vyvolání krize obvinil USA.

Putin v dokumentu říká, že na vrcholu ukrajinské krize se Rusko natolik obávalo útoku, že připravovalo aktivaci hlavic jaderných zbraní.

Dokument zveřejněný k výročí "referenda" na Krymu popsal svržení bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče jako ozbrojený převrat "řízený našimi americkými přáteli". Washington se podle něj pokusil oklamat svět, aby se domníval, že změna režimu byla "podporována hlavně Evropany", zatímco ji údajně řídil sám. Podle Putina Západ cvičil ozbrojené oddíly nacionalistů na západní Ukrajině, v Polsku a v Litvě.

Putin také odhalil, že v rámci operace na obsazení Krymu Kreml nasadil systémy pobřežní obrany K-300P Bastion tak, "že byly jasně vidět z vesmíru", což mělo být odstrašením před údajnou hrozbou západního útoku.

Kromě toho Putin prohlásil, že pokud by to bylo "nezbytné" Rusko by kvůli Krymu nasadilo jaderné zbraně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11621

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2015