Donald Tusk: Zrušení evropských sankcí uvalených na Rusko by bylo mnichovanstvím

16. 3. 2015

čas čtení 6 minut

"Putin má jednoduchou politiku: Mít nepřátele, vyvolat s nimi konflikt, být silnější než oni a rozdrtit je."

Evropa musí udržovat rozsáhlé hospodářské sankce proti Rusku, dokud nebude obnovena suverénní ukrajinská kontrola hranic Ukrajiny s Ruskem. Jinak vznikne krize se vztahem mezi EU a Spojenými státy, konstatoval Donald Tusk, politik odpovědný za vytváření konsensu mezi vedoucími představiteli 28 členských zemí EU.

Donald Tusk, předseda Rady Evropy, zdůraznil, že není možné, aby vedoucí představitelé EU tento týden při své schůzce v Bruselu změkčili sankce proti Rusku, navzdory tomu, že několik členských zemí EU to požaduje. Tusk obvinil některé vedoucí politiky z EU, že dávají v ukrajinském konfliktu přednost "mnichovanství", tedy ustupování diktátorům, a naivitě, případně pokrytectví, když tvrdí, že Vladimír Putin "to možná myslí dobře".

Tusk zdůraznil, že podmínky ukrajinského příměří, dohodnutého v Minsku minulý měsíc mezi Putinem a Merkelovou musejí být plně realizovány, než by EU mohla přikročit k zrušení sankcí.

Dohoda z Minsku požaduje, aby vládě v Kyjevě byla předána regionální správa hranic na východě země, které jsou v současnosti ovládány Ruskem a proruskými "separatisty". Z Tuskových výroků vyplývá, že sankce EU proti Rusku zřejmě zůstanou v platnosti po celý rok 2015 a možná i příští rok.

"Dohoda z Minsku dává smysl pouze, pokud bude plně realizována. Její částečná realizace by byla pro Ukrajinu velmi riskantní," dodal. "Zaprvé, potřebujeme plnou realizaci této dohody včetně navrácení plné kontroly nad ukrajinskými hranicemi ukrajinské vládě. Chceme-li podpořit dohodu z Minsku, jako naprosté minimum musíme udržovat existující sankce. Pokud Evropa nebude udržovat existující sankce, nastal by velmi kritický okamžik v transatlantických vztazích. Pro Američany je nepřijatelné, aby se podíleli na ukrajinském konfliktu více než Evropa. To je jasné postavení Obamovy vlády."

Každá jednotlivá členská země EU má právo sankce vetovat. Kreml, varují vysocí diplomaté a činitelé v Bruselu, vyvíjí rozsáhlou iniciativu ve snaze rozštěpit jednotlivé evropské země a způsobit tak, aby se sankce rozložily. Itálie, Řecko, Maďarsko, Slovensko, Rakousko a Česká republika požadují rozmělnění či zrušení sankcí.

"Je to velmi obtížné, protože členské země EU dokazují velmi otevřeně, že mají různé názory a různé zájmy. O tom není pochyb. Žádná společná politika 28 členských zemí EU neexistuje. Máme 28 různých zahraničněpolitických strategií," varoval Tusk. "Nemohu přijmout argument, že musíme věřit v dobrou vůli Ruska. Když slyším, že musíme důvěřovat v dobrou vůli Vladimíra Putina nebo separatistů, vím, že je to buď naivita nebo pokrytectví. Je to mnichovanství ... tentýž přístup některých politiků, kteří tvrdí, že Ukrajina je příliš vzdálenou zemí, že Ukrajina není naše věc. Vždyť tu melodii znáte."

Tusk charakterizoval Putinovu strategii jako otevřeně nepřátelskou a vyžadující pevnou reakci:

"Vím - není to má intuice, jsou to fakta - že Putinova strategie je daleko jednodušší než naše sofistikované diskuse. Jedinou efektivní reakcí na Putinovu jasnou a prostou politickou strategii je tlak. Jeho strategií prostě je mít nepřátele, být silnější než oni, zničit je a být s nimi v konfliktu."

Příměří z minulého měsíce nebylo ideální, avšak omezilo zabíjení a poskytlo Ukrajincům oddech, řekl Tusk a pokračoval: "Je nutné zamezit dvěma rizikům: válce nebo kapitulaci. Zdaleka to není uspokojující, ale je to proces, který omezuje agresivní chování Ruska. Byla to taky žádost z ukrajinské strany. Ukrajina nemá v trvalé horké válce proti separatistům, tedy proti Rusku, vůbec žádnou šanci. Příměří dává Ukrajině čas se připravit na možná velmi dlouhou válku."

Obama, dodal Tusk, který se právě vrátil z Washingtonu, nepožaduje, aby Evropská unie sankce zintenzivnila. "Byl to jasný signál: udržení sankcí znamená, že EU a USA jsou v tomto konfliktu stále ještě na téže straně. Způsob, jak konflikt analyzují Merkelová a Obama je velmi podobný."

Tusk také varoval před nebezpečím řecké krize. Zdůraznil, že odchod Řecka z eurozóny by byl "idiotský". Uznal ale, že chyby a provokace z obou stran, z Německa i z Řecka, by mohly vyvolat výsledek, který nikdo nechce, náhodný odchod Řecka z eurozóny, tzv. "Grexident".

"To by byl dozajista nejhorší možný scénář. Proč se musíme vyhnout takovému idiotskému scénáři? Protože jsme měli v evropské historii příliš mnoho událostí, k nimž došlo náhodou."

Tusk si je velmi dobře vědom, jak ohrožena je nyní Putinovým revizionismem a snahami Kremlu EU rozdělit a oslabit stabilita Evropy. Tusk proto vidí řeckou krizi méně jako hospodářské a finanční dilema a daleko více jako politický a geostrategický problém. Jinými slovy, Rusové by byli nesmírně potěšeni, kdyby Řecko vypadlo z eurozóny.

"Musíme pochopit, že Řecko není jen otázka peněz," řekl Tusk. "Dovedete si představit Evropu bez Řecka? Se situací v Libyi, s nestabilní situací na Balkáně, v Moldově, v Podněstří, na Kypru. Důsledky pro Evropu by nebyly jen finanční, byla by to nejdramatičtější kapitola v historii Evropské unie. Ale není to jen o penězích a o geopolitických hrozbách. Jde také o důstojnost a o emoce. Musíme se vyhnout všemu, co ponižuje druhou stranu. Důstojnost a ponižování a různé emoce jsou v politice velmi důležité věci. Nejde jen o čísla.

Mnoho Řeků má dnes pocit ponížení. Tato nová vláda a Syriza, to je velmi obtížný a specifický případ. Ale rozloží se Evropa jen kvůli neodpovědným výrokům z Řecka? Řekl jsem Tsiprasovi, "potřebujete pomoc, nedělejte si legraci, potřebujete miliardy eur a nemůžete každý den útočit na lidi, jejichž pomoc potřebujete, a urážet je. Je to k ničemu, je to kontraproduktivní."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7079

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2015