Rusko uvedlo do bojové pohotovosti jednotky na Baltu a v jižních oblastech

18. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Na Krym byly vyslány ruské bombardéry, zatímco jednotky v oblasti Baltu a jižních oblastech jsou v plné pohotovosti kvůli cvičení nařízenému prezidentem Vladimirem Putinem.

V rámci náhle nařízených manévrů se na Krymu objevily bombardéry Tu-22M3 a v baltském regionu byly rozmístěny balistické střely Iskander, informovala agentura Interfax s odvoláním na anonymní zdroj na ministerstvu obrany. Do Kaliningradské oblasti mezi Polskem a Litvou byly vyslány stíhačky a bombardéry.

Loďstvo Baltské flotily a výsadkové jednotky z Jižního vojenského okruhu jsou "na nejvyšším stupni bojové připravenosti", oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Rusko v pondělí, kdy prezident Putin po dlouhé nepřítomnosti opět objevil na veřejnosti, oznámilo manévry zahrnující 38 000 vojáků, 41 válečných lodí, 15 ponorek a 110 letounů.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl v úterý novinářům v Moskvě, že Krym je součástí Ruska a není okupován.

Poslední vojenské aktivity souvisí s úmyslem prezidenta Putina jeho nejbližšího okolí "ukázat, že Rusko je velmoc", říká Mats Berdal, profesor katedry válečných studií na londýnské King’s College.

Členské státy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě byly o neplánovaných ruských manévrech informovány, oznámil náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov.

Rusko je "hluboce znepokojeno" cvičením NATO u svých hranic (zahrnujícím o řád menší síly než ty, které se účastní ruských manévrů - KD), řekl náměstek ministra zahraničí Alexej Měškov agentuře TASS. Je podle něj "zvlášť překvapující", že se cvičení koná na severovýchodě Evropy, který je "nejstabilnější" nejen na kontinentě, ale možná na světě, uvedl náměstek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8530

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2015