V Izraeli se konají všeobecné volby

17. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Po těsné a zuřivé předvolební kampani jdou v úterý Izraelci k volbám. Podpora současného premiéra Binyamina Netanjahua podle posledních průzkumů veřejného mínění zaostábvá za podporou pro jeho hlavního protikandidáta, Jitzhaka Herzoga z opoziční levostředové strany Sionistická unie. Dnešní volby jsou prezentovány 5,8 milionu izraelských voličů jako rozhodování o budoucnosti jejich země.

To bylo zdůrazněno v předvečer voleb, kdy Netanyahu zásadně vyloučil vznik palestinského státu a zapřísáhl se, že bude dál posilovat výstavbu izraelských osad na území okupovaného východního Jeruzaléma, pokud by byl znovu zvolen.

Volební analytikové předpovídají největší volební účast od roku 1999. Očekává se, že bude hlasovat až 80 procent izraelských voličů.

Netanyahu potvrdil svůj posun k tvrdému postoji a dal najevo, že se vůbec nebude snažit o vytvoření dvou států a nezávislého palestinského státu. Jeho extremistické výroky z posledních hodin před volbami se považují za poslední zoufalou snahu získat voliče extremní ultrapravicové strany Židovský domov Naftali Bennetta.

I když lze jeho výroky považovat především za předvolební rétoriku, jejímž cílem je učinit se populárním pro izraelskou extremní pravici, vážně poškodí vztahy Izraele s USA a s dalšími klíčovými spojenci, pokud by Netanyahu ve volbách zvítězil.

Redakční komentáře v úterním hebrejském tisku apelovaly na voliče, aby šli k volbám a levicový list Haaretz požadoval, aby voliči Netanyahua porazili: "Dnešní volby jsou autentickou příležitostí jak změnit deprimující směr, jímž se Izrael vydal," píše deník. "Za posledních šest let u moci projevil premiér Binyamin Netanyahu absolutní neschopnost a v Izraeli došlo ve všech oblastech života k úpadku. Za Netanyahua byly schváleny četné zákony, které jsou nesnášenlivé, protidemokratické a vyzývají k etnické nenávist. Nesmyslné programy na posilování židovské totožnosti, mezi nimiž hlavní místo zaujímá "Zákon o židovském národním státu" zdůražňují Netanyahuovo úsilí marginalizovat izraelské menšiny a proměnit je v občany druhého řádu."

V posledních dvou dnech předvolební kampaně se Netanyahu obrátil ostře doprava ve snaze zajistit si znovuzvolení. Promluvil na demonstraci v Tel Avivu, zorganizované aktivisty podporujícími budování nezákonných izraelských osad na okupovaném území a navštívil protizákonou osadu Har Homa v okupovaném východním Jeruzalémě.

Před předvolebním moratoriem na zveřejňování průzkumů veřejného mínění, které platí po poslední čtyři dny před volbami, vyplývalo z posledního, tedy pátečního průzkumu veřejného mínění, že středolevicová Sionistická unie, v jejímž čele stojí opoziční předák Jicchak Herzog a bývalá mírová vyjednavačka Cipi Livni, získá 25 - 26 křesel, kdežto Netanyahuův Likud 20-22 křesel. Izraelský parlament má 120 poslaneckých křesel.

Netanyahuovi stoupenci varují, že existuje údajné dobře financované spiknutí izraelské levice a zahraničních vlád, jehož cílem je Netanyahua svrhnout.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7073

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2015