Zneužívali v minulosti vysocí britští politikové nezletilé chlapce?

17. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Britská policie znovu zahájila vyšetřování obvinění, že od sedmdesátých let údajně zneužívali vysoce postavení politikové na sídliští Dolphin Square v londýnském Westminsteru i v dalších místech nezletilé chlapce a tři z nich zavraždili.

Toto obvinění bylo vzneseno loni od muže, jemuž je nyní nad čtyřicet a skrývá se pod pseudonymem "Nick". Svědčí o tom, že byl po dobu deseti let sexuálně zneužíván vysokými politiky a příslušníky britského establishmentu.

Detektivové ve Scotland Yardu uvedli loni v prosinci, že jeho "Nickova" tvrzení berou vážně. Podle nich politici a příslušníci vysokého establishmentu před třiceti lety zneužívali a terorizovali děti, některé z nichž byli pouze 7 let staré a usmrtili tři chlapce. Jedno dítě mělo být přejeto automobilem.

Nick sdělil loni v listopadu londýnské policii: "Byli to velmi mocní lidé a po dobu dalších devíti let ovládali můj život. Vytvořili strach, který mi pronikal do morku kostí, každý den. Neprotivili jste se tomu, co po vás chtěli, dělali jste, co po vás chtěli, bez odmluvy a tresty byly velmi tvrdé."

Muž sdělil BBC, že údajní násilníci byli velmi dobře organizovaní a posílali pro chlapce automobily se šoféry, kteří je vyzvedávali ze škol a vozili je do míst, kde byli chlapci sexuálně znásilňováni, do hotelů a bytů v Londýně a v jiných městech. "Někteří z nich říkali docela otevřeně, kdo jsou. Neměli vůbec strach, že by byli přistiženi při činu."

Avšak detektivové stále nemají žádné mrtvoly, ani nemají plná jména osob, které byly zneužívány či usmrceny, ani přesná místa, kde k údajným vraždám došlo.

Jenže údajné vraždy a sexuální zneužívání v domech kolem Dolphin Square jsou jen jediným kamenem v celé skládance nyní probíhajícího rozsáhlého vyšetřování zneužívání dětí, které probíhá v Británii na mnoha frontách.

Loni naléhal labouristický poslanec Simon Danczuk z Rochdale na bývalého ministra ve vládě Margaret Thatcherové Leona Brittaina, který letos v únoru zemřel, aby odhalil, co ví o obvinění z pedofilie, která mu byla předána v rozsáhlé složce materiálů, když byl v osmdesátých letech ministrem vnitra. Složka se ztratila a není po ní v současnosti ani stopy.

Peter McKelvie, bývalý manažer úřadu na ochranu dětí, tvrdí, že nejméně 20 prominentních osobností z britského veřejného života - včetně bývalých poslanců a ministrů - zneužívalo děti "dlouhá desetiletí", a to už od padesátých a šedesátých let.

Mnozí se nyní ptají, proč policie a prokuratura tato obvinění v minulosti nevyšetřovala. Loni v červenci svědčil Clive Driscoll, bývalý vysoký pracovník londýnské Metropolitní policie, že byl odstraněn ze své funkce, když chtěl r. 1998 vyšetřovat obvinění, že politikové sexuálně zneužívali v osmdesátých letech děti. Když na interním jednání prozradil jména podezřelých osob, které chtěl začít vyšetřovat, včetně politiků, byl mu případ odebrán. Sdělil BBC, že jeho vyšetřování "bylo příliš mnoho lidem nepříjemné".

Nyní zahájila Nezávislá komise pro vyšetřování práce policie zkoumání 14 různých obvinění, že policie a establishment utajovaly případy zneužívání dětí prominentními politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6981

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2015