Ruský ministr kultury vyhodil ředitele divadla za "západní a dekadentní" inscenaci Wagnera

30. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruský ministr kultury v neděli vyhodil ředitele novosibirského divadla, jehož inscenace Wagnerovy opery Tannhäuser vyvolala stížnosti vlivné pravoslavné církve.

Oznámení přišlo ve chvíli, kdy se před divadlem ve třetím největším ruském městě shromáždilo několik tisíc osob protestujících proti inscenaci. Podle účastníků inscenace uráží křesťany a odráží hodnoty dekadentního Západu.

Demonstranti označovali pravoslaví za základ ruské kultury, mávali ruskými vlajkami, někteří nesli fotografie prezidenta Putina s trikolorami nebo černooranžovými georgijevskými stužkami, jež jsou v současnosti považovány za výraz podpory ukrajinských "separatistů".

Ruská pravoslavná církev hraje aktivní roli při konsolidaci Putinovy moci a představuje tradiční ruské hodnoty jako protiklad západních. Během sporu o novosibirskou inscenaci Wagnera se režiséra zastala řada veřejných osobností. Nicméně v neděli ministr kultury Vladimir Medinskij odvolal Borise Mezdricha z funkce ředitele Novosibiřského státního divadla opery a baletu. Tuto pozici zastával v letech 2001-2008 a pak znova od roku 2011.

Medinskij nahradil Mezdricha Vladimirem Kechmanem, který bude současně dál řídit Michailovské divadlo v Petrohradu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7870

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2015