Probíhá v Kremlu mocenský boj?

30. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Zdá se, že vražda opozičního politika Borise Němcova vyvolala v ruských mocenských strukturách boj o moc. Jeho důsledky by mohly mít vliv na celé Rusko - nikoliv jen na izolovanou menšinovou opozici - a pro Vladimíra Putina může být obtížné ten boj zvládnout.

Vzhledem k tomu, že informace o tom, co se děje v Kremlu, jsou nedostupné, je velmi obtížné situaci řádně analyzovat. Nicméně ze signálů přicházejících z Kremlu a v jeho okolí zdá se vyplývá, že vzniká konflikt mezi vlivnými příslušníky Putinova bezpečnostního aparátu.

V souvislosti s vraždou Borise Němcova bylo zatčeno pět mužů, kteří zůstávají ve vazbě, včetně Čečence Zaura Dadajeva, který prý Němcova osobně zastřelil. Vzhledem k tomu, že Dadajev byl členem jednoho z vojenských praporů, jímž velí Ramzan Kadyrov, muž Kremlu v Čečně. Podezření tedy padá na Kadyrova. Nezávislý list Novaja Gazeta vydal investigaci, z níž vyplývá, že vrahové pracovali pro osoby blízké Kadyrovovi, který se podílel na množství mimosoudních vražd a jiných útoků proti lidským právům, i když to samozřejmě všechno popírá.

Podezření bylo také vyvoláno tím, že další podezřelý "se vyhodil do povětří granátem", když se ho policie v Grozném pokusila zatknout, a vyvolal je i překvapivý výrok Kadyrova na Instagramu, že Dadajeva zná osobně a je to "ruský patriot". Hned další den Putin Kadyrovovi udělil medaili, zatímco se prý moskevské bezpečnostní orgány pokoušely vyslýchat ohledně Němcovovy vraždy lidi Kadyrovovi blízké.

Řada lidí poukazuje na tento konflikt: Jedna skupina mocných lidí se snaží dostat Kadyrova za Němcovovu vraždu, zatímco Putin jím sděluje, že Kadyrovova stále ochraňuje.

Někteří Němcovovi kolegové argumentují, že Kadyrov je možná jen užitečnou výmluvou pro osoby na vysokých místech v ruské vládě, kteří si přáli Němcovovu smrt.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Němcova zastřelil Dadajev a pak skočil do automobilu, který řídil Anzor Gubašev. Oba muži prý několikrát vyměnili svá auta, pak se skryli v jednom moskevském bytě a druhý den odletěli do Grozného. Dadajev se původně k vraždě přiznal, ale později sdělil lidskoprávním aktivistům, kteří ho navštívili ve vězení, že byl k přiznání donucen mučením.

Nejrůznější ruská média publikovala celou řadu anonymních informací prozrazených z bezpečnostních služeb a z policie. Mnoho z těchto informací si vzájemně protiřečí a celkově to vyvolává dojem, že za scénou probíhá mocenský boj mezi různými složkami ruské vlády, které mají zájem na prosazování různých "verzí" vraždy.

Novaja Gazeta aargumentuje, že Putin se nakonec bude muset rozhodnout mezi Kadyrevem a svým bezpečnostním aparátem: " Výsledek Putinova rozhodnutí určí nejen, kdo skončí na lavici obžalovaných, ale i budoucí politickou konfiguraci v Rusku, které se nyní octlo na pokraji války mezi různými stoupenci režimu. Bude nutno přijmout rozhodnutí, kdo je vlastenec a kdo jím není."

Někteří dokonce spekulují, že nedávné Putinovo záhadné zmizení znamenalo, že Putin musel činit složitá rozhodnutí. Jiní říkají, že prostě měl chřipku. Nedostatek spolehlivých informací posiluje atmosféru záhadnosti a mnozí souhlasí, že v ruské politice nyní vládne matoucí, avšak závažná atmosféra.

"Ve vzduchu je zvláštní pocit," řekl šéfredaktor jednoho významného mediálního domu. "Nevíte, co se chystá, ale víte, že to asi bude opravdu špatné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14664

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2015