Letos se utopí ve Středozemním moři rekordní počet imigrantů

1. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

V prvním čtvrtletí roku 2015 se utopilo téměř 500 osob, desetkrát více než v prvním čtvrtletí loňského roku

Nejméně 486 přistěhovalců se od začátku roku 2015 utopilo ve Středozemním moři. V roce 2014 to bylo za první čtvrtletí 46 osob, informuje Mezinárodní organizace pro migraci. Počet mrtvých ostře stoupl, přestože počet přistěhovalců, kteří připlouvají do Evropy po moři, je v podstatě nezměněn. Zdá se tedy, že rozhodnutí Evropské unie zrušit záchranný program provozovaný ve Středozemním moři pod názvem Mare nostrum nezapůsobilo jako odstrašující prostředek, ani to nevedlo k snížený počtu umírajících.

Vládnou obavy, že počet utopených osob během roku 2015 překročí loňský počet mrtvých. Loni se ve Středozemním moři utopilo 3419 lidí, což samo o sobě bylo rekordem.

Ze 170 000 imigrantů zachráněných r. 2014 jich asi polovinu v rámci operace EU Mare nostrum zachránilo italské námořnictvo. Jeho lodi byly schopné zachraňovat najednou stovky lidí a okamžitě jim poskytnout lékařskou pomoc. Nynější pobřežní hlídky používají daleko menších člunů a musejí se často vracet na základnu, což prodlužuje záchranné časy.

Amnesty International doufá, že Evropská unie obnoví letos v létě záchranné operaace ve Středozemí v plném rozsahu a budou je financovat všechny členské země, ne jenom Itálie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7803

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2015