A cenu za největší mediální omyl roku dostává...

Pavel Šafr: Mám tady poslání

30. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Česká média mají jednu těžko překonatelnou vlastnost. Dokáží spolehlivě nalézt tu nejméně podstatnou událost, udělat z ní "téma" a poté se v tomto příslovečném exkrementu obsedantně šťourat do té doby, než i ta poslední pachová stopa vyvane, respektive než se jim podaří objevit nějaký další. Je to výkon hodný uznání, uvědomíme-li si, kolik významných událostí by si zasloužilo pozornost. Někteří v tomto "dirty job" dokonce vidí svůj vlastní úděl. Neobyčejně působivě to dokumentuje současná "kauza americký konvoj".

Česká televize, která neváhala vyslat zpravodajský vůz, aby doprovázel konvoj několika armádních vozidel americké armády a zcela zbytečně tak urazil cca 2 000 kilometrů, nezištně sebekriticky otevřela téma důležitosti této události v pořadu Newsroom ČT24. Oslovený mediální analytik Filip Rožánek velmi přesně vystihl prostý fakt, že se nejedná o žádnou zprávu a vystavil tak Českou televizi do velmi nelichotivé situace: v krátké reportáži těsně před interview s Rožánkem se totiž reportér ČT, který strávil několik dní v koloně pomalu se přesouvajících armádních vozidel s hrdostí doznává, že ČT byla jediným médiem, které do něčeho tak zbytečného investovalo čas, prostředky a lidské zdroje. Reportér dokonce zcela bezelstně ukazoval, že polská média tuto událost řadila do informací určených pro regionální přílohy.

Ve studiu pak mluvili "k věci" dva hosté, Robert Břešťan z projektu Hlídací pes a Pavel Šafr, provozovatel serveru Svobodné fórum. Zatímco Břešťan si zachoval zdravý odstup a v podstatě potvrdil Rožánkův názor (i když o tomtéž tématu napsali celou řadu textů), Šafr úporně bránil fakt, že se jeho server chová v podstatě úplně stejně jako Haló noviny, jen "bojuje" za věci z opačného pólu. Svou vizi žurnalistiky vysvětlil tím, že není podstatné, jestli se novináří chovají či nechovají jako aktivisté a že tu každý má "nějaké poslání", což v jeho případě obnáší "bránit hodnoty tehdy, jsou-li v ohrožení". Jaké hodnoty jsou ohroženy a odkud pan Šafr získal dojem o svém poslání žel nevysvětlil. Srovnejte informační hodnotu, míru zaujatosti a propagandy tzv. Svobodného fóra a Haló novin. Zatímco Svobodné fórum se  v podstatě věnuje pouze pseudotématu konvoj, home page Haló novin je daleko pestřejší a jediný titulek neutrálně říká, že "konvoj dorazil  (0:22, 30. 3.).  Jak nelehké poslání Pavel Šafr na tomto světě má, to lze jen stěží rozumem pojmout...

V ČT se možná domnívají, že když k události nepřistupovali "aktivisticky", ale s plným nasazením, udělali dobře. Pravděpodobně si neuvědomují, že už jen tím, že jí věnovali zcela disproporční čas, vytěsnili z agendy jinou, podstatnější informaci. Na druhou stranu, za snahu poskytnout prostor ke kritice si zaslouží uznání. Napříště by ještě bylo dobré začít uvažovat trochu dříve.

0
Vytisknout
15629

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2015