Francouzské místní volby nejsou ani Pyrrhovým vítězstvím Marine Le Penové

30. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Zprávy o výsledcích druhého kola francouzských místních voleb ZDE ZDE prosazují různé interpretace. Podle jednoho přístupu patří předsedkyně ultrapravicové Národní fronty k vítězům, podle jiného je fakticky hlavním poraženým. Jak to tedy vlastně je?

Marine Le Penová měla zřetelně v úmyslu se místními volbami "odpíchnout" k prezidentské kandidatuře v roce 2017, takže o samotné místní volby vlastně zde zase až tolik nešlo. Le Penová věřila, že může zaznamenat výrazné zisky. Třebaže ale její strana výrazně posílila, nepodařilo se jí ovládnout ani jeden departement. Naopak její hlavní budoucí soupeř v prezidentských volbách Nicolas Sarkozy má po přesvědčivém vítězství v místních volbách jednoznačně našlápnuto k druhému prezidentskému období.

Sarkozy signalizuje nemilé ústupky agendě FN, jako to v podobných případech u pravicových stran bývá pravidlem. Tyto ústupky se netýkají jen postoje k muslimům a obecně imigrantům - v tom se ostatně Sarkozy nemusel FN nijak zvlášť přizpůsobovat, stačí si připomenout jeho ostudná represívní opatření vůči Romům z Východní Evropy - ale také ještě mnohem vstřícnějšího postoje k Putinovu Rusku, než jaký zastává váhající Hollandova administrativa.

Takže je otázka, čím výsledek právě skončených místních voleb chcete poměřovat. Měřítky norem multikulturní společnosti, kterým už Sarkozy mnoho let zjevně nevyhovuje? Nebo perspektivou, co by tak asi mohla s Francií udělat prezidentka Le Penová?

Pokud se příštím prezidentem stane Sarkozy a místní volby k tomu přispěly, není se v zásadě nad čím radovat, nicméně takový výsledek by přinejmenším zaručil, že Francie radikálně nezmění zahraničněpolitickou orientaci a nestane se Putinovým strategickým spojencem, jak má Le Penová v úmyslu. Do roku 2023 by měl být čas na to konsolidovat evropskou politiku vůči agresívnímu Rusku a změnit ji z notoricky opožděného reagování na kroky ruského prezidenta v koncepční přístup.

Protože místní volby nepomohly Le Penové v prezidentské kampani a dokonce samy s ohledem na očekávání a ambice nepřinesly žádný opravdu převratný úspěch ani na místní úrovni, není je možno označit ani za Pyrrhovo vítězství šéfky Národní fronty.

0
Vytisknout
7119

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2015