Nejen Rusko používá internetové trolly k politickému ovlivňování veřejnosti

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Internetová armáda trollů, které platí ruská vláda, aby psali na sociální sítě proputinovské politické komentáře, je dnes nechvalně známá po celém světě. Deník Guardian však upozorňuje, že tuto praxi nepoužívá jen ruská vláda.

V dokumentech, které zveřejnil americký whistleblower Edward Snowden, jsou obsaženy informace, že britské špionážní a odposlouchávací středisko GCHQ vyvinulo počítačové nástroje, jimiž dokáže ovlivňovat debaty na sociálních sítích, měnit výsledky internetových průzkumů veřejného mínění, "zdůrazňovat" schválené výroky na YouTube a posílat falešné emaily z registrovaných emailových adres.

Tyto informace zveřejnila agentura First Look Media. GCHQ se brání, že jejich programy, jménem Warpath, Silveer Lord a Rolling Thunder, byly všechny vytvořeny "v souladu s přísným právním a politickým rámcem" a jsou podrobovány "přísnému dohledu". Toto tvrzení zpochybňuje Glenn Greenwald, novinář, který založil First Look Media.

Databáze, která obsahuje tyto programy, byla otevřena více než 20 000 krát, avšak nejsou k dispozici důkazy, že by tyto programy v GCHQ používali externě.

Ukrajina také používá manipulace internetu jako taktiky, a to veřejně. V roce 2014 bylo založeno na Ukrajině ministerstvo informací, kterému se rychle začalo přezdívat "ministerstvo pravdy". O několik měsíců později založil ministr informací Jurij Steets "informační armádu". Naverboval tisíce Ukrajinců, kteří nyní bojují na internetové "informační frontě". Stets uvedl, že tomuto "boji" se věnuje více než 20 000 lidí. BBC informovala, že jedním z prvních úkolů tohoto projektu bylo vytvořit účty na sociálních sítí osob, které předstírají, že žijí na východní Ukrajině.

Ukrajina se v ovládání internetu snaží dohnat Rusko, které používá jak otevřených, tak skrytých manipulačních technik.

Před všeobecnými volbami v Indii byly obviňovány jak indická strana Bharatiya Janata (BJP), tak Kongresová strana, že si najímají "politické trolly", kteří jim dělají propagandu na sociálních sítích.

Čínská vláda také zaměstnává armádu trollů, kteří šíří pozitivní výroky o Číně a o Čínské komunistické straně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11899

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2015