Soudní proces o korupčním jednání Davida Ratha a spol.

Spravedlnost podáváme pouze v úředních hodinách

7. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

"V boji s advokáty obžalovaných jsem zvítězil," sdělil státní zástupce Petr Jirát médiím poté, co padly zatím nepravomocné rozsudky v soudním procesu údajného korupčního jednání lidí v okruhu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Chápu radost státního zástupce z toho, že mu dal soud za pravdu. Jeho výrok ale vyvolává otázku, o co mu v soudním procesu vlastně šlo, zda o spravedlnost, nebo o potřebu uspokojit vlastní ambice. I to je ale v celé kauze spíše druhořadé. V ČR se totiž spravedlnost zjevně přiděluje pouze za příznivé konstelace. Otázka je, zda se pak ještě jedná o spravedlnost.

Putin nezruší sankce proti Řecku

8. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Na společné tiskové konferenci Tsipras uvedl, že Řecko nepodporuje západní sankce proti Rusku, protože to hrozí vznikem nové studené války. Putin řekl, že lituje, že Řecko bylo zasaženo ruskými protisankcemi proti EU, ale pro žádnou členskou zemi v EU není možné udělat výjimku. Putin dodal, že Řecko nepožádalo Rusko o finanční pomoc, avšak Rusko je ochotné jednat o investicích do projektů v Řecku. Rakousko varovalo Řecko, aby se nestavilo příliš blízko Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kdo je odpovědný za negativní obraz Polska ve světě?

8. 4. 2015 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Vždycky, když jedu skotským městem Helensburgh, vidím na hranicích města nápisy "Vítejte v Helensburghu - rodišti Johna Logieho Bairda, vynálezce televize". Uvažuji nad tím, čímpak to asi je, že svět sleduje anglo-americkou interpretaci událostí. Ano, Británie kdysi vládla polovině světa a britská verze historie se tam všude vyučovala ve školách, ale to přece nemůže být jediný důvod. Takže zatímco se Britové vytahují ohledně toho, že byli průkopníky skoro ve všem, nikdo si nic nepamatuje o průkopnících z naší části světa?

Světová banka přivítala vznik nové čínské rozvojové banky jako nástroj boje proti chudobě

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Světová banka plánuje spolupracovat s čínskou Asijskou bankou pro investice do infrastruktury (AIIB) v boji proti chudobě a při financování infrastrukturních projektů, konstatoval předseda Světové banky Jim Yong Kim.

Spojené státy jsou znepokojeny, že ve světě sílí diplomatický vliv Číny, a tak naléhají na různé země světa, aby se nepřipojovaly k bance AIIB a varují, že pravděpodobně banka nebude dostatečně zaručovat kvalitu životního prostředí a bezpečnost lidí.

Britští podnikatelé podpořili Blairovo varování, že konzervativci by vyčlenili Británii z EU

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Organizace nejvlivnějších britských podnikatelů podpořila varování bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, aby Britové nehlasovali v nadcházejících všeobecných volbách pro konzervativce, neboť ti by po případném svém volebním vítězství vyčlenili Velkou Británii z EU, což by byla pro Británii hospodářská katastrofa.

Policista obviněn z vraždy, střelil utíkajícího Afroameričana pětkrát do zad

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Policista Michael Slager ze Severního Charlestonu v Jižní Karolíně byl obviněn z vraždy, když se objevil videozáznam zachycující jeho střelbu na prchající neozbrojenou oběť. Padesátiletý Walter Scott, Afroameričan, byl pětkrát zasažen do zad poté, co se jej policista pokusil zastavit, údajně kvůji nefungujícímu reflektoru jeho auta.

Írán vyslal do Adenského zálivu dvě válečné lodě

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Írán dnes vyslal do Adenského zálivu dvě válečné lodě, informovala státní média. To znamená vojenskou přítomnost u pobřeží Jemenu, kde hlavní íránský regionální rival Saúdská Arábie s americkou logistickou, zpravodajskou podporou a dodávkami amerických zbraní ZDE vede tažení proti povstalcům z kmene Húsiů podporovaným Íránem.

Ruští hackeři "pronikli do Bílého domu"

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruští hackeři jsou zřejmě původci kyberútoku na ministerstvo zahraničí, k němuž došlo v posledních měsících. Odsud pronikli až do Bílého domu a do citlivých částí jeho počítačového systému. Informují o tom představitelé seznámení s průběhem vyšetřování.

Ruské veto nahrává sporům

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

V otázce Sýrie a nyní Jemenu Rusko plně využívá svého práva veta v Radě bezpečnosti OSN, píše libanonský Daily Star. Je to privilegium, za nějž lidé na Blízkém východě platí krví.

Co vám dragouni neřekli, aneb Polooficiálně

8. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Jedna z relativně čerstvě odtajněných studií Rand Corporation ZDE přinesla velmi zajímavé informace. Nikoliv snad že by člověk měl systematicky sledovat produkci tohoto thinktanku; spíše z toho důvodu, že s jakýmsi postskriptem ke kauze "dragouni" ukazuje, do jaké míry Češi žijí mimo realitu - a dokonce si na tom velmi zakládají.

Pentagon na "zadržování Ruska" ušetří

8. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

2. února Bílý dům oznámil svůj rozpočet na rok 2016. Pokud ho Kongres schválí, administrativa vydá bezpečnostním agenturám takřka bilion dolarů. Program "European Reassurance Initiative" (ERI) má však obdržet takřka 800 milionů dolarů. V letošním roce to bylo 985 milionů. Pentagon doufá, že se mu podaří v menším rozpočtu přelít peníze ze stavebních aktivit a skladování a místo toho vynaložit víc na výcvik.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Vytrvalí

7. 4. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Nemine téměř ani jedna debata, ve které se jedná o peníze a ve které figurují pravicoví politici, aby si tito neposteskli, jak chybí v příjmech státu poplatky ve zdravotnictví. Nedávno opět pan Schwarzenberg jako velkou újmu kritizoval neplacení poplatku za pobyt v nemocnici. Křesťanský politik pan Bělobrádek podobně lkal nad ztracenými penězi, které tak, „hrůza“, zůstanou v kapsách občanů. Těch občanů, kteří mají často tak vysoko „do žlabu“, že si po zavedení poplatků mnohdy museli rozmýšlet, zda si koupit chleba nebo vydat peníze za předepsaný lék.

Polsko postaví šest strážních věží na své hranici s Kaliningradem

7. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Polsko vybuduje šest strážních věží pro sledování své 200 kilometrů dlouhé hranice s ruskou enklávou Kaliningrad. Strážní věže budou padesát metrů vysoké a od června v nich bude Polsko čtyřiadvacet hodin denně střežit tuto hranici. Jejich výstavba bude stát 3,7 milionů eur a 75 procent těchto financí připlyne z fondů EU na ochranu jejích externích hranic.

Kaliningrad je u Baltského moře mezi Polslem a Litvou. Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitė varovala minulý měsíc, že Rusko v Kaliningradu rozmístilo své rakety Iskander, které mají schopnost odpalovat jaderné hlavice a "dosáhout až do Berlína".

Ruská anexe Krymu, ruské vojenské akce na východní Ukrajině a zintenzivněná vojenská cvičení vyvolávají znepokojení v pobaltských zemích a v Polsku.

Více než tři miliony Rusů a stejný počet Poláků loni přešlo hranici do silně zmilitarizovaného Kaliningradu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Němčina nemůže za nacismus

7. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Dovolím si pouze malé upozornění. Značná část mé rodiny již po staletí, včetně mých dětí, mluví plynulou němčinou a také ruštinou a ještě dalšími několika jazyky a nespatřuji na tom nic divného. To divné spatřuji v tom, že se sám zapletete do poněkud násilného moralizování na téma bídy novinářského řemesla a dopustíte se něčeho, co jistě spadá pod Vámi neustále kritizovaný projev absence elementární řemeslné kultury, píše Alexander Bačkovský.

Takže možná i oprávněné poukázání na nezvládnutí profesní etiky redaktory ČT dopadlo nepříliš vydařeným vyjádřením ve vztahu k němčině s podtextem jejího "přirozeně" amorálního původu, jak to jistě Zeman myslil.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Washington - Kyjev - Havana - Teherán, aneb Geopolitika z toho nejlepšího

7. 4. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že se to povede. A nejen mnozí Američané se tomu diví, mnoho Izraelců je šokováno a Íránci již jásají. Spor o íránském využívání jaderné energie se zdá být vyřešen, sankce vůči Íránu by mohly být zrušeny. A když jsem se ptal sám sebe "Proč tohle? Proč právě teď?," vzpomněl jsem si na poznámku Jana Čulíka "Jak vyplývá z množství indicií, v současnosti nemají Spojené státy skoro vůbec žádný strategický zájem o Evropu"

Atény požadují z Německa reparace ve výši 279 miliard euro

7. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Náměstek řeckého ministra financí uvedl, že Německo dluží Řecku téměř 279 miliard euro reparací za nacistickou okupaci této země. Vláda Alexise Tsiprase ustavila minulý týden vládní panel, jehož úkolem je požadovat splacení německých dluhů, včetně válečných reparací, i takzvané !okupační půjčky", kterou donutilo Řeckou banku nacistické Německo poskytnout, a návrat ukradených archeologických unikátů.

Tsipras opakovaně obviňuje Německo z těžké situace, do níž se Řecko dostalo v důsledku drastických škrtů. Německo požadavek reparací Řecku opakovaně odmítá a uvádí, že své povinnosti Řecku splatilo, včetně platy 115 milionů německých marek Řecku r. 1960.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Neuvědomujeme si dostatečně, že žijeme v době digitálního pionýrství

7. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Svaz průmyslu a dopravy (SPČR) odpovídá na otevřený dopis jeho prezidentovi Hanákovi, v němž byl žádán, aby vysvětlil své požadavky vůči vzdělávacímu systému. Z odpovědi vyplývá, že SPČR nepožaduje zvýšení počtu učňů, jak z některých předchozích vyjádření vyplývalo, a že jeho prioritou je zlepšení kvality vzdělávání na učilištích, což doposud nebylo úplně zřejmé. Středoškolští češtináři se přou o to, jak by měla vypadat maturita z mateřského jazyka. Přijímací zkoušky na SŠ budou povinné, ale zda budou také jednotné lze nyní těžko zjistit. Zdá se, že ani na ministerstvu školství to nevědí. Málokdo si uvědomuje, že jsme první generací učitelů a rodičů, která se musí umět vyrovnat s masivním nástupem digitalizace. Á propos, ministerští úředníci propadli v pokusném testování z maturitní matematiky. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném spolkem EDUin.

O přestřelce mezi americkým velvyslancem a Milošem Zemanem

6. 4. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Je to jako obvykle bouře ve sklenici vody, avšak je k tomu nutno říct několik věcí.

1. Americký velvyslanec skutečně nemá právo veřejně či soukromě jakkoliv radit prezidentu České republiky a Miloš Zeman má pravdu, když poukazuje na to, že si nedovede představit, že by se český velvyslanec jakkoliv vyjadřoval o cestách amerického prezidenta Obamy. Velvyslanec Schapiro zjevně nemá základní kulturní a historické povědomí, protože jinak by věděl, že po čtyřiceti letech historie, kdy se sovětští velvyslanci vyjadřovali k tomu, jak se mají chovat představitelé Československa, nemůže žádný, jakkoliv demokratický spojenec dnešní České republiky dělat totéž jako kdysi Sověti. Schapiro by měl vědět, že Češi jsou na takovýto nátlak citliví. Výrok Miloše Zemana o tom, že Schapiro má dveře na Pražský hrad uzavřeny, je však přemrštěný a jím se Zeman lehce otevírá útokům, že nesnese kritiku a že je mstivý. Stačilo pouze vyjádřit nevoli nad Schapirovým výrokem, zakazovat mu Pražský hrad Zeman nemusel.

Nabídka partnerství pro kameramany či studia

Britské listy hledají partnera pro natáčení televizních rozhovorů

6. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Britské listy byly osloveny, aby pravidelně přispívaly patnáctiminutovými rozhovory do programu Regionální televize. Rádi bychom tuto nabídku přijali, sami ale nemáme technické podmínky k tomu rozhovory v obstojné kvalitě natočit a sestříhat. Nabízíme proto možné partnerství kameramanům, případně studiím. Odměnou za partnerství je reklamní prostor, který máme v rámci dohody s Regionální televizí k dispozici a také informace na samotných Britských listech, kde budou rozhovory publikovány. Rádi bychom začali už ve čtvrtek 9. 4., a to zhruba dvouhodinovým natáčením. Zájemce prosíme o kontakt na redakce@blisty.cz, sdělíme vám další podrobnosti.

Proč mohou být fakta nepříjemná

5. 4. 2015

čas čtení 6 minut

Samozřejmě, že velmi obtížné zpochybnit úspěšně něčí názor, když je založen na tom, co se ten člověk naučil a co zažil.

Níže citovaný článek Alana Rutherforda se týká vědeckých faktů - myslíme si, že je výstižný i pokud jde o zoufale nedostatečné vnímání faktů a jejich zkreslování na základě osobních předsudků na české i mezinárodní politické scéně. Stereotypy vzniklé na základě falešné osobní zkušenosti mohou být problém, ve vědě i v politice. No, posuďte sami (JČ):

Velikonoční zamyšlení

Křesťanství je náboženstvím poražených

4. 4. 2015

čas čtení 4 minuty

"Hluboká selhání, selhání našeho žití jsou tím, o čem přemítáme v noci, v okamžicích děsivé upřímnosti k sobě samým, před tím, než vstaneme a oblékneme se k úspěchu."

Odkazujeme se ke křesťanství jako k jednomu z hlavních kořenů naší kultury. Přitom ale obýváme svět, v němž je zásadní křesťanské poselství obráceno naruby, a to dokonce v církvi samotné. Obdivujeme úspěch, opovrhujeme poraženými. Přitom křesťanství není ničím víc než náboženstvím poražených. Poražených, které bychom se měli naučit hledat sami v sobě, abychom zakusili skutečnou lidskost. Zamyšlení nad smyslem křesťanství přinesl u příležitosti velikonočních svátků deník Guardian.

Křesťanství je náboženstvím nepodmíněné lásky, ne neúspěchu a resentimentu

4. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V moderní evropské kultuře existuje hluboká identifikace křesťanské víry s neúspěchem a resentimentem - závistivým, nevraživým, negativním a pasivním vztahem poražených vůči těm, kdo měli úspěch. Je to zjednodušené a je to falešné. To není podstatou křesťanství. Dokonce ani podle Nietzscheho, ze kterého je tato primitivní interpretace trapně "odvařena".

Intuitivní shoda křesťanského kněze a radikálně levicové hudební kapely

Velikonoční hymnus: Born of a Broken Man

4. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Křesťanství pochopitelně může být náboženstvím nepodmíněné lásky, stejně jako může být náboženstvím poražených. Úvaha v Guardianu vedla právě k tomu, že přiznat si vlastní slabost a vlastní selhání vede nikoliv k povrchnímu soucitu, ale k poznání, že všichni jsme chybující, což osvobozuje od potřeby vymezovat se vůči těm, kteří neúspěch zosobňují. Příběh Ježíše Krista je v tomto smyslu naprosto výmluvný: jde o symbolické ztotožnění se s párii, s lidmi na absolutním společenském dně. Je fascinující, že autor úvahy, kněz Giles Fraser, dochází ke stejnému závěru jako Rage Against The Machine, americká hudební kapela s radikálně levicovými, marxistickými texty...

 16853

VELKÝ PÁTEK:

Tři hodiny odpoledne

29. 3. 2024 / Jim Bishop

čas čtení 7 minut



Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

Nový film Petra Nikolaeva podle románu Michala Viewegha Vybíjená:

Banalita, uhlazená tak, aby nikomu nevadila a nikoho nepřivedla k zamyšlení

3. 4. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Do českých kin přišel film Petra Nikolaeva, natočený podle románu Michaela Viewegha Vybíjená. Je zklamáním. Je jen slabým odvarem jednoho z lepších románů Michala Viewegha. Komerční hledisko převážilo. Hlavně aby to byla nezávazná zábava, aby film nikoho neurazil, aby se skoro žádné sdělení nevzpříčilo v komunikačním kanálu. Z dobré knihy Michala Viewegha zůstávají v Nikolaevově filmu jen trosky. Proč zničil český filmový režisér slušnou předlohu a vyzmizíkoval z ní cokoliv závažnějšího?

O zničení československého průmyslu

3. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Zaujal mne váš článek o čs. průmyslu, píše Ivo Malý. Jsem ze Zlína a pracoval jsem léta ve Svitu. V jisté době koncern v 60., 70. letech zaměstnával až 80 000 lidí, což je takřka počet obyvatel celého Zlína. Tehdy jsme dodávali do Sovětů cca 80 milionů párů bot ročně, potřeba Sovětů v té době činila zhruba 10x více, tj.800 milionů párů bot za 1 rok (doslova brali všechno zboží).

Tyto trhy jsme ztratili protiruskou politikou zbytečně, na trhy v Rusku se nahrnuli jiní...

Podle mých spolužáků to bylo obdobné v prostějovském Oděvu, libereckém Textilu, plzeňském strojírenství, sklářství a dalších a dalších dobře vybudovaných průmyslových odvětví z dřívějších generací. Tomáš a Jan Baťovi udrželi podnik za Rakouska, za Masaryka i za Hitlera, i když Jan A. Baťa s tím měl dost problémů, až přišla 90. léta a naši ministři zrušili vše, co se dalo. Je možno o této etapě napsat dlouhou a velkou knihu, ale již se tím ani nezabývám.....!

Rusové přecházejí na levné zboží

3. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Na rozdíl od krize v letech 2008-2009 bude ta současná v Rusku bolestnější a zasáhne především nízkopříjmové skupiny. K tomuto závěru dospěli experti Vyšší školy ekonomické v Moskvě. Srovnávali poslední krize z hlediska snížení spotřebitelské poptávky.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
31055