POZNÁMKA NA OKRAJ:

Washington - Kyjev - Havana - Teherán, aneb Geopolitika z toho nejlepšího

7. 4. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že se to povede. A nejen mnozí Američané se tomu diví, mnoho Izraelců je šokováno a Íránci již jásají. Spor o íránském využívání jaderné energie se zdá být vyřešen, sankce vůči Íránu by mohly být zrušeny. A když jsem se ptal sám sebe "Proč tohle? Proč právě teď?," vzpomněl jsem si na poznámku Jana Čulíka "Jak vyplývá z množství indicií, v současnosti nemají Spojené státy skoro vůbec žádný strategický zájem o Evropu"

Takových poznámek existuje skutečně mnoho, protože i mnozí jiní mluví a píší o rostoucím nezájmu Spojených států o Evropu. Zainteresovaný pozorovatel politických událostí by ale neměl zapomínat, že to byl právě americký politolog, spisovatel a ředitel soukromého think tanku "Stratfor" George Friedman, který poukázal na to, jak důležité je pro USA zabránit úzké spolupráci mezi EU a Ruskem, aby se nestaly dohromady pod střechou "evropského domu" reálnou supervelmocí ZDE

Podle mého názoru o nezájem USA o Evropu nejde, v opačném případě by USA nepožádaly již v roce 2008, aby NATO usilovalo o přičlenění Ukrajiny, Moldavska a Gruzie. Tento návrh tehdy odmítla německá strana, ale, jak víme, pak byl průběžně aktualizován dalším vývojem s krveproléváním.

Ale proč Washington - Kyjev - Havana - Teherán v nadpisu?

Je jasné, že se Rusko vojenské základny na ukrajinském Krymu nebude chtít vzdát, to je stejně předvídatelné jako ta možnost, že by Putin znovu mohl zintenzivnit ruské spojení s Kubou a posílit to s nepříteli Saúdských Arabů a Spojených států v Íránu. Je pochopitelné, že ten, kdo chce zabránit z geopolitických důvodů spolupráci EU s Ruskem v evropském domě a oslabit Rusko, ten nebude čekat s vylepšováním svých dosud špatných vztahů s potenciálními partnery Ruska. Obama o takovém důvodu nemluvil, jednal ale způsobem, který tomu odpovídá. Mohl bych se mýlit, ale myslíte, že to všechno dělá jen proto, že mu záleží na zlepšení kvality života Ukrajinců, Kubánců a Íránců?

0
Vytisknout
7838

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2015