Britští podnikatelé podpořili Blairovo varování, že konzervativci by vyčlenili Británii z EU

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Organizace nejvlivnějších britských podnikatelů podpořila varování bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, aby Britové nehlasovali v nadcházejících všeobecných volbách pro konzervativce, neboť ti by po případném svém volebním vítězství vyčlenili Velkou Británii z EU, což by byla pro Británii hospodářská katastrofa.

Organizace Business for New Europe, Podníkání pro novou Evropu (BNE) varovala, že rozhodnutí opustit Evropskou unii by zřejmě vedlo některé firmy, které používají Británii jako svou evropskou základnu, k odchodu ze země. Organizace také varovala, že podniky pozastaví investice do svých britských poboček, pokud vznikne nejistota v důsledku referenda o odchodu Británie z EU, které chce uspořádat Konzervativní strana.

Bývalý britský premiér Tony Blair zdůraznil v úterý v projevu, že hrozba odchodu Velké Británie z EU by vrhla "stín nepředvídatelnosti" na celou britskou ekonomiku, ohrozila by pracovní příležitosti i investice. Varoval, že kdyby Británie hlasovala pro odchod z EU, vyvolalo by to pro podnikatelskou sféru nejhorší nestabilitu a znepokojení od ukončení druhé světové války.

Dosavadní britský konzervativní premiér David Cameron přislíbil, že do roku 2017 uspořádá referendum o tom, zda má Británie zůstat členem EU, nebo zda má z EU odejít, pokud se konzervativcům po letošních květnových volbách podaří utvořit vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6060

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2015